home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Világpremier a 75 éves Szegedi Szabadtéri Játékokon
KISIMRE Ferenc
2006.07.05.
LXI. évf. 27. szám
Világpremier a 75 éves Szegedi Szabadtéri Játékokon

Bátyai Edina: ,,Színvonalas előadásokkal igyekszünk kedveskedni a közönségnek - a hazaiaknak és a külföldieknek egyaránt."Méltóképpen emlékeznek meg Szegeden a város egyik legismertebb intézményének a fennállásáról, a Dóm téri Szabadtéri Játékok 75. évfordulójáról. A tavalyi sikeres évad ut...

Bátyai Edina: ,,Színvonalas előadásokkal igyekszünk kedveskedni a közönségnek - a hazaiaknak és a külföldieknek egyaránt."

Méltóképpen emlékeznek meg Szegeden a város egyik legismertebb intézményének a fennállásáról, a Dóm téri Szabadtéri Játékok 75. évfordulójáról. A tavalyi sikeres évad után, amikor mintegy 70 000-en voltak kíváncsiak a szabadtéri előadásaira, 2006-ban legalább ilyen eredményre számítanak a szegediek. A jubileum alkalmából olyan nívós produkciókkal kedveskednek a város, valamint az idelátogató hazai és külföldi vendégeknek, hogy az a salzburgi, a bécsi, a müncheni vagy netán a veronai hasonló szabadtéri művészeti kínálattal vetekszik. Az idén mutatják be a Rudolf - az utolsó csók című történelmi musicalt, melyet két évvel ezelőtt az Elizabeth című hasonló zsánerű darab vezetett be, tavaly a Rómeó és Júlia című zenés produkció követte, az idén pedig az osztrák-magyar-amerikai alkotás zárja le, s amely a tragikus sorsú osztrák trónörökös és Vecsera Mária romantikus szerelmét idézi.
Erről és az idei Szegedi Szabadtéri Játékok várható eseményeiről Bátyai Edina igazgatónő exkluzív interjúban számolt be a Hét Nap olvasóinak.
Szabadka testvérvárosa talán minden eddiginél felkészültebben várja a Dóm téren lévő 4000 férőhelyes mobil színpad közönségét. Az igazgatóság még az elmúlt év szeptemberében átadta a város közgyűlésének az idei műsortervet, annak minden anyagi, művészeti és egyéb vonatkozásaival, a városatyák októberi ülésükön pedig el is fogadták ezeket az elképzeléseket. A megvalósítás érdekében azonban rengeteg tennivaló volt, s a kis létszámú együttes, amely voltaképpen ezt a hatalmas létesítményt működteti, alaposan kitett magáért: a július 7-én kezdődő és augusztus 20-án záruló szabadtéri előadásokon összesen 16 előadásnak ad otthont, a felújított csaknem 1000 négyzetméteres színpadon európai színvonalú produkciókat láthat majd a közönség.
- A Rudolf - az utolsó csók című musicalt Kerényi Miklós Gábor rendezésében láthatja a közönség. Ez a zenés darab amerikai zeneszerző páros alkotása, a bécsi Österreichische Vereinigte Bühne és a budapesti Operettszínház koprodukciójával készült el. Ennek egyébként sok mozgatója van, nyilvánvalóan az anyagi okok is szerepelnek közöttük. Egy-egy ilyen előadás megrendezése, színpadra vitele ugyanis több százmilliós tételeket kíván, forintban természetesen. Mi igyekszünk ezeket a szempontokat is figyelembe venni, amikor a műsortervet állítjuk össze. Úgy érezzük, hogy a 75 éves szabadtéri rangjához és dicső múltjához méltó egy ilyen világpremier létrehozása. Ezt az előadást egyébként 6 alkalommal nézhetik meg az érdeklődők a Dóm téri színpadon. Mivel 4000 ember foglalhat helyet egyidejűleg a lelátókon, így tehát 24000-en láthatják idén a Rudolf - az utolsó csók című musicalt - mondta Bátyai Edina.
Az idén állítják színpadra Katona József művét, az Erkel Ferenc által megzenésített Bánk bánt is. A darab szintén történelmi és operatörténeti mű, amelyben néhány különleges megoldás is látható majd...
- Valóban, a Bánk bánnal kapcsolatosan is el lehet mondani, hogy egyedülálló produkció. Három alkalommal kerül majd színre Szikora János rendezésében, világhírű előadóművészek tolmácsolásában. Olyan szereplőket láthatunk-hallhatunk a Dóm téren, mint Marton Éva, Tokody Ilona, Kiss B. Attila, Sólyom-Nagy Sándor és mások. Ehhez a darabhoz különleges jelmezek és díszletek tartoznak majd, melyeket Csík György neves díszlet- és jelmeztervező álmodott meg. Néhány titkot már most elárulhatok: a rendező koncepciójához igazodva az alapvetően tiszta, homogén térben a darab történetiségének érzékeltetésére mintegy 240 négyzetméteren freskótöredékek, a kor hangulatát idéző bútorok kapnak helyet.
De több más színes és érdekes megoldás is emeli majd a világhírességek fellépését az előadásban, amelyet 3 alkalommal láthat a közönség.
- A Bánk bán augusztus 20-i előadását nemcsak a jegyet váltó négyezernyi létszámú közönség láthatja majd, hanem úgymond az egész város és az odalátogatók népes tábora is.
- Igen, ez valóban így lesz. Elhatároztuk ugyanis, hogy az idén a nemzeti ünnepen, augusztus 20-án, lehetővé tesszük, hogy a Dóm tér tőszomszédságában lévő Aradi vértanúk terén hatalmas kivetítőn láthassák a szegediek, valamint az idelátogatók ezt a csodálatos művet. Éppen a határ közelsége miatt számoltunk azzal a lehetőséggel, hogy a vajdasági és az erdélyi magyarok sokan látogatnak majd az ünnepek alkalmával Szegedre, és megtekinthetik e gyönyörű nemzeti kincsünket, a Bánk bán operát.
- Van-e még jegy, és hol lehet vásárolni belépőt az előadásokra?
- A jegyértékesítésünket már tavaly decemberben megkezdtük, s nagyon jó eredményeket értünk el eddig. Ha sommázni akarnék, akkor azt mondanám, hogy a belépők 90 százaléka gazdára talált. Azt tudom azonban javasolni azoknak, akik még valamelyik előadást meg kívánják nézni, és határon túliak, hogy mindenképpen keressék meg a www.szegediszabadteri.hu honlapunkat, azon részletes információkkal szolgálunk. Ha pedig a Tisza-parti városban járnak, akkor a Kelemen utcai jegyirodában tájékozódhatnak, és meg is vásárolhatják a jegyeket.
- Néhány éve vezeti ezt az intézményt. Az évadok után mindig szuperlatívuszokban beszéltek az önök teljesítményéről. Sikeresnek érzi magát az igazgató és csapata?
- Ez viszonylagos. Én elsősorban erkölcsi sikernek nevezném azt, amit elértünk. Ma sokan hajlamosak azt gondolni, hogy ilyenkor dől a pénz, agyonkeresik magukat a szabadtérisek. Pedig ez nem így van. Alig 4-5 alkalmazottal csináljuk végig az egész éves munkát és a nagy hajrát, tehát a nyári évadot is. Természetesen ilyenkor külsősöket alkalmazunk - meghatározott időre. Ezek között vannak profi színházi emberek, s volontőrök is.
A 75 éves Szegedi Szabadtéri Játékok tehát készül a nagy bemutatkozásra. Július 7-én jelképesen felgördül a függöny, kigyúlnak a reflektorok, megszólalnak a harsonák, és - kezdetét veszi az idei, csaknem 2 hónapos idény. A Tisza-parti város nagy izgalommal készül erre az alkalomra. Várja vendégeit - hazaiakat és határon túliakat egyaránt.

Az idei játékok programja:
Új világ - tánc-show (július 7-8-án),
Csárdáskirálynő - operett (július 14., 15., 16.)
Rudolf - az utolsó csók - musical (július 28., 29., 30., augusztus 4., 5., 6.)
Dómdixie gála - dixieland zene (augusztus 2.)
Bánk bán - opera (augusztus 18., 19., 20.)
Liliomfi - vígjáték (az újszegedi Ligetben - július 21., 22., 23.)
János vitéz - daljáték (az újszegedi Ligetben - augusztus 11., 12., 13.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..