home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Világméretű kibertámadás
Talpai Lóránt
2017.05.22.
LXXII. évf. 20. szám
Világméretű kibertámadás

Csaknem száz országban észleltek zsarolóvírus-támadást — Hamarosan előre hozott parlamenti választást tartanak Koszovóban — Egy zacskó rizs Fukusimából

Csaknem száz országban észleltek zsarolóvírus-támadást

Nemzetközileg összehangolt kibertámadás blokkolt számítógépeket és okozott károkat világszerte az elmúlt napokban. Az elektronikus kártevő valószínűleg egy februárban megjelent, e-mailekkel terjedő zsarolóvírus továbbfejlesztett változata, mely Windows operációs rendszereket használó számítógépeket támad. Az összehangolt kibertámadás a brit egészségügyi rendszer összeomlásával kezdődött, majd több tucat ország hivatalain söpört végig. A BBC szakértői azt írták a zsarolóvírusról, hogy az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége által felfedezett és kihasznált biztonsági rést támadja a Windows operációs rendszerekben. Sokan a The Shadow Brokers nevű hekkercsoporttal hozták összefüggésbe, mely társaság nemrég azt állította magáról, hogy az amerikai nemzetbiztonsági ügynökségtől lopott hekkelési eszközöket tett közzé az interneten.

Hamarosan előre hozott parlamenti választást tartanak Koszovóban

A koszovói parlament megszavazta a kormány ellen beadott bizalmatlansági indítványt, tehát Isa Mustafa kormánya megbukott, és júniusban előre hozott parlamenti választást tartanak a balkáni országban. A bizalmatlansági indítványt az ellenzéki Önrendelkezés és a Szövetség Koszovó Jövőjéért tagjai, valamint tizenkét kormánypárti képviselő adta be, és végül a nagyobbik kormánypárt, a Koszovói Demokrata Párt is támogatta. Az ellenzék azért kezdeményezte a kormány elleni bizalmatlansági indítványt, mert szerinte a kabinet nem tartotta be a kampány idején tett ígéreteit, és az utóbbi időszakban az ország parlamentje sem tudott fontos törvényeket meghozni. Az ellenzék hónapok óta bojkottálta a munkát, korábban pedig könnygázgránátokkal lehetetlenítette el az ülések megtartását. Elemzők szerint a kormány bukásához feltételezhetően a Montenegróval kötött határegyezmény vezetett, melynek elfogadásáról a kormánykoalíciót alkotó pártoknak is eltért a véleménye.

Egy zacskó rizs Fukusimából

Első alkalommal vetettek kereskedelmi forgalmazásra szánt rizst Japán Fukusima nevű tartományában azután, hogy 2011-ben egy földrengés és szökőár miatt Csernobil óta a legsúlyosabb nukleáris katasztrófa sújtotta a vidéket. Egy Jitate nevű faluban nyolc családi gazdaság hét hektáron kezdte meg a rizstermesztést. A hat évvel ezelőtti atomkatasztrófa után az idén márciusban költözhettek vissza az emberek Jitate nagy részére. Azelőtt 690 hektáron termett rizs a környéken. Már 2012 óta vetettek itt ugyan rizst, de csak kísérleti jelleggel, hogy mérni lehessen, a radioaktív sugárzás mennyire fertőzi meg a termést. Jitate környékén már akkor sem és azóta sem mértek az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzást az ott termő gabonában. Ennek ellenére a kereskedelmi forgalomba szánt rizst a jövőben is ellenőrizni fogják.


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..