home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Viktória és Anna, a Csodasarok-nyertesek
Tóth Lívia
2020.01.01.
LXXIV. évf. 52. szám
Viktória és Anna, a Csodasarok-nyertesek

2019-ben hetedik alkalommal hirdette meg a magyar kormány és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a határon túli, 6 és 10 év közötti óvodás és kisiskolás gyermekek számára a Miénk a város! nevet viselő programot. A játék négy hétig, október elejétől november elejéig tartott.

A verseny végén, a megszerzett pontszámok alapján, a Kárpát-medencében 50 résztvevő nyert a saját iskolájának 100 000 forint értékű Csodasarkot, mely fejlesztő játékokat, gyermekkönyveket, társasjátékokat tartalmaz. A vajdasági diákok az idei évben is kiemelkedő eredményt értek el, az 50 Csodasarok-csomag közül 29 hozzánk érkezett.


A törökkanizsai elsősök betlehemes műsora (a szerző felvételei)


Bicskei Viktória Máriát alakította

Vajdaságban az ajándékok átadásának központi ünnepségeit Törökkanizsán és Csókán tartották meg.

Törökkanizsán, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában Momity Éva tanítónő elsősei várták a vendégeket. A kisdiákok betlehemes játékkal és karácsonyi énekekkel készültek, közreműködött Bíró László, a Petőfi-program ösztöndíjasa.

A Csodasarok ajándékot Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke adta át a nyertesnek, Bicskei Viktóriának.

— 2013 óta hirdeti meg Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága a Miénk a város! című játékot, melynek végeredménye minden évben a Csodasarkok kiosztása. Vajdaságban továbbra is töretlen az érdeklődés a játék iránt, amit az is bizonyít, hogy az 50 Csodasarokból 29 hozzánk érkezik, 11 község 23 általános iskolájába, illetve 3 iskoláskor előtti intézménybe. Ennek a játéknak valójában az a célja, hogy a gyermekek már kiskorukban megtanulják, kreativitással, kitartással, tehetséggel nagyon sokat tehetnek a közösségükért. A 100 000 forint értékű ajándék természetesen nem az övék, hanem az osztályuké vagy az iskolájuké lesz. Fontosnak tartjuk, hogy a játékban a cél eléréséért egyként mozdul gyermek, szülő és tanító is — mondta Jerasz Anikó.

Momity Éva tanítónő kifejtette, szereti felajánlani ezt a játékot a gyerekeknek, mert kiváló közösségfejlesztő ereje van. A versenyző ugyanis már kezdettől tudja, hogy nem magáért küzd, hanem a társaiért is. Mint kiderült, Törökkanizsa többedszer játszott és nyert is, a csókaiak viszont többször próbálkoztak, de az idei évig elmaradt az eredmény.


Bicskei Viktória a Csodasarokkal


Jerasz Anikó és Balunovity Anna

A csókai Jovan Popović Általános Iskolában a 4. b, Dupák Anikó tanítónő hat diákból álló osztálya izgatottan várta a titokzatos látogatókat. Ők ugyanis nem tudták, hogy a küldöttség a Csodasarkot rejtő hatalmas dobozokkal érkezik hozzájuk.

A meglepetés érdekében ezt a tényt egészen az átadás pillanatáig sikerült titokban tartani az osztály, valamint a nyertes, Balunovity Anna előtt is.

Annál nagyobb volt az öröm, amikor kiderült, miért készítették és adták elő a versekből, dalokból, táncból összeállított műsorukat. A dobozok kicsomagolásában Jerasz Anikóval és a tanító nénivel együtt mind a hatan részt vettek.

— A műsorotokkal ti idevarázsoltátok nekünk a karácsonyt, én pedig meglepetéssel érkeztem, hiszen ez az időszak a szeretetről és az ajándékozásról szól — fordult a gyerekekhez Jerasz Anikó. — Azért hoztam ezt a sok szép könyvet, fejlesztő- és társasjátékot, mert az osztálytársatok részt vett és nyert a Miénk a város! játékban. Anna rendkívül kreatív és kitartó volt, hiszen négy héten át mindennap más-más feladatot kellett teljesítenie. Ő egyébként már a korábbi években is benevezett, és mindig csak egy kicsin múlott, hogy lemaradt a nyertesek listájáról.


Az ajándék kicsomagolása

Balunovity Anna elmondta, a feladatok során a többi közt le kellett rajzolnia Mátyás királyt, a családját és a kedvenc mesehősét, valamint találós kérdések is voltak.

— A fényképezésben anya segített, pluszpontokat pedig játékokkal lehetett szerezni. Nagyon érdekes volt, de néha csak estefelé jutottam hozzá, hogy elvégezzem a feladatot, mert sok házit kaptunk. Most az osztálytársaim és én is nagyon örülünk az ajándéknak — mesélte Anna, majd sietett vissza a kis barátaihoz, akik időközben a tanterem padlójára telepedve hozzákezdtek az egyik társasjáték kipróbálásához.


A 4. b osztály Jerasz Anikóval, a tanító nénivel és az iskola igazgatójával

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..