home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Vigyük haza a gyógyulást
Bíró Tímea
2021.08.04.
LXXVI. évf. 31. szám
Vigyük haza a gyógyulást

A Pető-módszer dr. Pető András orvos-gyógypedagógus nevéhez fűződik, aki az 1940-es években létrehozta a központi idegrendszeri károsodás következtében mozgássérült személyek állapotának jobbá tételét célzó konduktív pedagógiai rendszert. A Pető-módszert ma már szellemi hungarikumként tartják számon.

Dr. Pető András koncepciója az volt, hogy az idegrendszerünk a különféle sérülések, károsodások ellenére is képes a regenerálódásra, a megújulásra, hiszen vannak tartalékai, csak meg kell találni a megfelelő tanulási-tanítási folyamatot, melyet rendszeresen elvégzünk. A konduktív nevelési rendszer célja az, hogy a személyiség minden oldalát kibontakoztassa, hogy a mozgássérültek visszanyerjék az elveszített képességeiket, hogy visszatérhessenek a munkába és az aktív mindennapokba.

A jelentkező betegek egy idegrendszeri szűrésen vesznek részt, melyen a szakemberek eldöntik, hogy ki vehet részt a csoportfoglalkozásokon, és az állapotuk alapján négy—hat fős csoportokba sorolják a pácienseket. Vajdaságban 2014-ben történt meg az első szűrés, és a következő évben Zentán a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központban tartották meg az első csoportos foglalkozást.


Archív felvételek a zentai kurzusról

A konduktív nevelést egy speciálisan képzett szakember, vagyis a konduktor végzi, aki befejezte a budapesti Semmelweis Egyetemen a nyolc szemeszterből álló BA-képzést. A Pető András Kar jóvoltából lehetőség van konduktorsegítő-képzésre is, aminek az az előfeltétele, hogy az illetőnek legyen pedagógusi végzettsége, hiszen a rehabilitáció pedagógiai alapokra épül. A szakirányú továbbképzés 2019-ben indult el Vajdaságban. Az ősztől a Szekeres László Alapítvány végzi a Semmelweis Egyetem Pető András Karához tartozó képzés lebonyolítását.

Somogyi Tünde, a Szekeres László Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy az idegrendszeri szűrések és a csoportfoglalkozások ingyenesek, a magyar kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Magyar Nemzeti Tanács támogatja a programot. Nemrég Topolyán, Zentán és Szabadkán tartottak idegrendszeri szűréseket, melyekre szép számban érkeztek érdeklődők.

— Hosszú kihagyás után tudtuk ismét megszervezni a szűréseket, a járványhelyzet alatt ugyanis csoportfoglalkozások, kurzusok voltak az online térben, de a szűréseket szüneteltetni kellett. Ezek a szűrések féléves kortól időskorig bármikor elvégezhetőek. Olyan gyerekek és felnőttek jelentkezését várjuk, akiknek szükségük van a szüléskor fellépő oxigénhiány következtében kialakult állapot javítására, akik agyvérzésen és koponyasérülésen estek át, valamint a sclerosis multiplexben és a Parkinson-kórban szenvedőknek is tudunk segíteni. A Pető-módszerrel rendkívül pozitív eredményt lehet elérni, és ezáltal javulhat a páciens életminősége. Alapítványunk 2019-ben kötött szerződést a Semmelweis Egyetem Pető András Karával, így azóta lehetőségünk van a kétéves konduktorsegítő-képzésre is, ami hatalmas segítség térségünk számára. Az első évfolyam a budapesti központi díjátadó ünnepségen már át is vehette a diplomáját.

Csuka Pál konduktor, a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának határon túli programkoordinátora lapunknak elmondta, hogy Vajdaságban a két héttel ezelőtti szűréseken kizárólag felnőtteket vizsgáltak meg, ezen a korosztályon belül is sclerosis multiplexszel és Parkinson-kórral küzdő vagy agyvérzésen átesett személyeket vártak, de természetesen a gyerekek számára is lesz egy szűrés. A koordinátortól azt is megtudtuk, hogy általában három konduktor vezeti a vajdasági csoportfoglalkozásokat, aki olyan helyeken gyűjt tapasztalatot, mint például Chile vagy Kína. A konduktorok nem csak a csoportfoglalkozások alatt segítenek a résztvevőknek.

— A fejlesztés három héten át tart, és az utolsó napokban megbeszéljük a páciensekkel, hogy melyek azok a gyakorlatok, amelyeket az otthonukban is gyakorolniuk kell. Nincsenek elengedve a foglalkozások után, hiszen néhány hónap elteltével ismét három hetet töltünk együtt, és folytatjuk a fejlesztésüket. Fontos elmondani, hogy a Magyar Nemzeti Tanács segítségével ezúttal a szórványba is ellátogatunk, hogy az ott élőket se zárjuk ki a programból.

Szabadkán szeptemberben nyílik meg a Vackor magyar óvoda, melynek tornatermében folynak majd a csoportfoglalkozások.

— Szerencsére nagy az érdeklődés a program iránt, aminek mi nagyon örülünk, hiszen minden már felsorolt betegséggel küzdő embernek szeretnénk segíteni, mert ez egy nagy egyéni, családi és társadalmi probléma is. Mindenkit arra biztatok, hogy jelentkezzen, hogy ezáltal elindulhasson a gyógyulás útján. A konduktorsegítő-képzésre augusztus 29-éig várjuk a jelentkezőket a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ elérhetőségein.

Az érdeklődők a 024/672-110-es vagy a 024/670-010-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Pető András professzor a gyermekek fejlesztése mellett a felnőtt diszfunkciósok rehabilitációjára is nagy súlyt helyezett. A felnőttkori rehabilitációval a modern neuropszichológia sokat foglalkozik. Idegélettani alapja az a felismerés, amely szerint az agy plaszticitása a gyermek- és az ifjúkor elmúlásával is megmarad. Még súlyos sérülés esetén is van lehetőség új kapcsolatrendszer kiépítésére, illetve megfelelő aktivitással bizonyos fokú önregenerálódásra. A konduktív pedagógia egyik legfontosabb célja — függetlenül az életkortól — az, hogy tanulni tanítson, azaz a tanulási képességeket fejlessze.
(www.semmelweis.hu)

 

KONDUKTOR ALAPSZAK

Nappali tagozatos, 8 féléves alapképzés Budapesten

A képzés célja olyan pedagógiai szakemberek képzése, akik elméletileg megalapozott ismeretek és képességek birtokában alkalmasak bármely életkorú sajátos szükségletű mozgássérült (központi idegrendszeri sérült) konduktív neveléssel megvalósított fejlesztésére, továbbá megfelelő ismeretekkel bírnak a képzés második ciklusban történő folytatásához.

Az óvodai specializáció célja, hogy olyan konduktorokat képezzen, akik felkészültek az óvodáskorú mozgássérült gyermekek (integrált/inkluzív csoportok) nevelésére, fejlesztésére, a mindenkori óvodai nevelési program megvalósítására.

Az iskolai specializáció célja, hogy olyan konduktorokat képezzen, akik felkészültek az 1—4. osztályos mozgássérült gyermekek (integrált/inkluzív osztályok) nevelésére, oktatására, a mindenkori tanterv megvalósítására.

A pedagógiai rehabilitációs specializáció célja, hogy olyan konduktorokat képezzen, akik felkészültek egészségügyi vagy szociális intézményekben konduktív pedagógiai fejlesztésre társszakmák képviselőivel együttműködve (multidiszciplináris teammunka).  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..