home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Vigyázzunk egymásra, segítsünk az időseknek és a rászorulóknak
Fehér Márta, Tóth Lívia
2020.04.07.
LXXV. évf. 14. szám
Vigyázzunk egymásra, segítsünk az időseknek és a rászorulóknak

Miután a koronavírus által legveszélyeztetettebb csoportba tartozó, 65 évnél idősebb személyek egész napos kijárási tilalomra kényszerülnek, szükségessé vált, hogy önkéntesek segítsenek nekik a bevásárlás és a gyógyszerbeszerzés intézésében. Természetesen ingyen és bérmentve.

Az önkéntesek aranyat érnek

A Vajdasági Magyar Szövetség Vigyázzunk egymásra néven hirdetett akciót, és ezzel Vajdaság-szerte több ezer ember mindennapjait könnyítik meg — nem túlzás azt állítani, hogy sokak számára a túlélést teszik lehetővé.

Szabadkán az önkéntescsoport március 20-án kezdte meg munkáját, a VMSZ aktivistáinak hálózata az alapja, erre a gerincre csatlakoznak naponta újabb segíteni vágyó polgárok — magyarázza Magosi Zsuzsa szabadkai koordinátor, és rögtön hozzáteszi, ezúton is szeretnék megköszönni nekik, hogy ilyen lelkesek és odaadóak, önfeláldozóan segítik az idős polgárokat ebben a nehéz helyzetben.

A városban a VMSZ égisze alatt nyolcvan önkéntessel kezdődött el a nemes akció, húsz helyi közösség területén végeznek feladatokat: gyógyszereket váltanak ki, boltba járnak a négy fal közé szorult idősek helyett, és a felmerülő kisebb, ház körüli segítséget sem utasítják vissza — részletezi. Főleg fiatalok jelentkeznek önkéntes munkára, nem csak terepi munkát vállalva, hiszen vannak, akik védőmaszkokat varrnak, ezen a területen különösen a Vasutastelepülésen élő hölgyek aktívak. Az ügyintézésből, beszerzésből a férfiak is kiveszik a részüket, hiszen a sorban állás és a 17 órakor kezdődő kijárási tilalom nagyon korlátozza a mozgásteret. Ezt az időszakot szervezésre fordítják, a másnapi teendők megbeszélésére, kiosztására.

— Az első nap még „szélcsend” volt, aztán a hétvégén számos megkeresés érkezett hozzánk, főleg Kisradanovácról, Palicsról kaptunk sok telefonhívást. A nyugdíjfolyósítással kezdtek igazán izzani a vonalak, nagyon sokan kértek tőlünk tájékoztatást, útbaigazítást, hogyan és kinek adhatnak egyszeri felhatalmazást a járandóságuk felvételére a legújabb kormányrendelettel összhangban. Sok idős házaspár esetében mindkét fél elmúlt 65 éves, gyermekeik több száz vagy ezer kilométerre innen élnek, a szomszéd sem léphet az utcára, vagy nincs is odahaza, ezért nem tudták, mitévők legyenek. A helyi közösséget is sokan felkeresték ez ügyben — sorolja a koordinátor. — Ez egy teljesen új helyzet, ám sikerült hasznos információkkal segíteni a hozzánk fordulóknak. Továbbra is várjuk önkéntesek és rászorulók jelentkezését a https://koronavirus.vmsz.org.rs/vigyazzunk-egymasra oldalon, ahol a helyi koordinátorok elérhetősége is megtalálható. Jó ötletekre is nyitottak vagyunk!

A Pescsara Helyi Közösségben él a Lázár házaspár, mindketten 68 évesek, egyedül maradtak, gyermekeik külföldön élnek, a szomszédok is idősek, így a helyi közösségtől és a VMSZ-től kértek segítséget.

— Nagyon készségesen, szívesen segítenek, nélkülük nem boldogulnánk. Aranyosak, ha kell, a boltból ránk telefonálnak, ha valami éppen nem kapható, hogy mit vehetnek helyette, nehogy ne azt kapjuk, amire szükségünk van. Nagyon meg vagyunk elégedve, nagyon köszönjük nekik! Még a közösségi oldalon is kifejeztük, milyen hálásak vagyunk, hogy gondoltak ránk, törődnek velünk! — mondja Matild.

— Zsuzsa nekünk aranyat ér! — fogalmazza meg szívből jövő véleményét Mihály.


Ákos átadja az ebédet Teréz néninek (Tóth Lívia felvétele)

 

Bevásárlás az időseknek, ingyen ebéd a rászorulóknak

Zentán azok a 65 évnél idősebb polgárok, akiknek szükségük van segítségre az élelmiszerek vagy a gyógyszerek beszerzéséhez, 8 és 18 óra között a városházán működő kapcsolattartó központot hívhatják a 024/655-452-es és a 064/872-5320-as telefonszámokon. Az igények teljesítésére a városban önkénteseket toboroztak, akik a terepen dolgoznak. Az illetékesek elmondták, naponta mintegy hatvan hívást fogadnak a telefonos munkatársak.

— Miután este feldolgozzák a befutott hívásokat, az aktivisták másnap reggel megkapják a feladataikat. Eddig 24 órán belül minden kérésnek eleget tudtunk tenni. Az első napon huszonhat önkéntes jelentkezett, akikhez a Vöröskereszt aktivistái és a civil szervezetek tagjai is csatlakoztak, a felületi fertőtlenítőszerek szétosztására pedig az önkéntes tűzoltókat is bevontuk — hallottuk Czegledi Rudolf polgármestertől, aki egyúttal a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó községi törzskar vezetője is.  

Bata Pál aktivistát Z. Mária nénihez kísértük el, aki a gyógyszerek beszerzéséhez kért segítséget. Az idős néni elmondta, a gyerekeik és az unokáik külföldön vannak, de a környéken is sok egyedülálló, idős személyt ismer, aki ebben a súlyos helyzetben nem igazán tud kihez fordulni. Éppen ezért nagyon hálásak a mobil csoport tagjainak.

— Nagyon jó érzés, hogy segíthetek, jó látni az emberek szemében a reményt, hogy velük is foglalkozik valaki, hogy őket sem felejtették el. Attól függ, milyen erős egy társadalom vagy egy közösség, hogy mennyire tart össze, és mennyire támogatja azokat, akik a legjobban rászorulnak mások jóindulatára. Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy jelentkezem, és segítek, amiben tudok. Próbálok kedves lenni, egy kicsit beszélgetni, megkérdezem, hogy érzik magukat. Egy nap három—öt embert látogatok meg, attól függően, hányan jelezték az igényüket — mesélte Bata Pál. 

A zentaiak egyik közkedvelt szórakozóhelye, a Mojo Club is bezárt. Higiéniás és egészségügyi megfontolásból a rendelések házhoz szállításának a lehetőségével nem élnek, de a vendéglő tulajdonosa ingyenes meleg egytálételt kínált fel a rászorulóknak. Négy önkéntes naponta ötven adag ebédet szállít ki azoknak, akik jelentkeznek a 063/588-680-as telefonszámon. Legalábbis ez volt a helyzet a múlt héten, amikor Árokszállási Imre az újabb tervekről is beszámolt.

— Amióta Zentán élek, támogatom a helyi sportrendezvényeket, klubokat és a művelődési életet is, tehát ez az akció egy korábban elkezdett tevékenység folytatása. Szerintem alap emberi tulajdonság, hogy ha módom van rá, akkor segítek. Egy hét után értük el, hogy most már szinte száz százalékban valóban a rászorulókhoz jut el ez az adomány. Ötven ebédet hordunk ki, de növelni szeretnénk ezt a mennyiséget, mert vannak támogatók, cégek, vállalkozások, akik/amelyek csatlakoznának a megmozduláshoz. A szakácsokkal és az önkéntesekkel való egyeztetés után meglátjuk, felemelhetjük-e a napi mennyiséget száz adagra.

Homolya Ákos, a zentai Rákóczi Ifjúsági Szervezet elnöke két helyen is önkénteskedik, segít a veszélyeztetett kategóriába tartozó idős személyeknek a bevásárlásban és az ebéd kihordásában is.

— Felismertük, hogy önkéntesekre lesz szükség, és a tagságunk háromnegyed része azonnal jelentkezett. Közben tudtuk meg, hogy a városházán központilag szervezett információs pont jön létre, és mi is az akció mellé álltunk. Sőt, továbbra is várjuk azokat a személyeket, akik segítenének ebben a nehéz időszakban. Az igények nőnek, gond még nincs, győzzük a munkát, de könnyebb lenne, ha csatlakoznának hozzánk újabb jelentkezők. Az érdeklődők üzenetet írhatnak a Rákóczi Szövetség — Zentai Ifjúsági Szervezet Facebook-oldalára, illetve hívhatják a községi információs központ két telefonszámát — ismertette a helyzetet Ákos, miközben Teréz nénihez igyekeztünk az ebéddel.

— Gyerekeink vannak, de egyik erre, a másik arra. Segítenek, amennyire tudnak, de nekik is megvan a maguk gondja. Betartjuk a kijárási tilalmat, habár én most nem is tudnék kimenni. Korábban, ha elvittek kocsival a gyerekek, szívesen elmentem a templomba, és ez most nagyon hiányzik. Nézzük a tévét, a férjem kártyázik egymagában, mert én nem tudok a römikártyával játszani, és figyeljük a híreket — mondta a hetvenhat éves asszony, akitől azt is megtudtam, nagyon örülnek az ételnek, mert kevés a pénzük, és férjével mindketten betegesek.


Bata Pál Mária nénivel beszélget

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..