home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Vigyázz, kész, rajt!
Fehér Márta
2019.08.15.
LXXIV. évf. 33. szám
Vigyázz, kész, rajt!

Márciusban választások? — Személycseréket követel az ellenzék, vagy nem vesz részt a választásokon — Szerb útlevéllel nem lehet belépni Koszovóba — Jövőre már nem kell órákig várakozni a határokon?

Márciusban választások?

A Szerb Haladó Párt vezetősége elvi megállapodásra jutott a köztársasági parlamenti, a tartományi képviselőházi és az önkormányzati választások időpontjáról. Március 22-én vagy 29-én lehetnek a soron következő általános választások Szerbiában. A pontos dátumról a haladók vezetősége dönt, miután konzultált Aleksandar Vučić elnökkel és pártvezetővel, illetve a párt testületeinek ülése után, melyet várhatóan szeptember végéig tartanak meg — tudta meg a Novosti. A lap azt is taglalja, hogy a haladók vezetőségének részletesen elemeznie kell az országban és a térségben uralkodó helyzetet is, illetve azt is meg kell vitatnia, ki érdemesül arra, hogy a párt választási listájára kerüljön. Az utasítás szerint a párt minden erőforrását mozgósítani kell, így a legfontosabb funkcionáriusok már aktívan járják a párt bizottságait országszerte, hogy felkészítsék a bázist, és ugyanezt a koalíciós partnerektől is elvárják. (Novosti)

 

Személycseréket követel az ellenzék, vagy nem vesz részt a választásokon

A Szövetség Szerbiáért bojkottálja a választásokat, ha nem menesztik egyes testületek vezetőit és tagjait. A jövő tavasszal esedékes választások feltételeiről, a kampány finanszírozásáról a szerbiai hatalom és az ellenzék második alkalommal egyeztetett, zárt ajtók mögött. A megbeszélésen részt vevők számára tilos az egyeztetéseken elhangzottak közvetlen idézése, de szabadon felhasználhatják a kapott információkat. Nebojša Zelenović, a Szövetség Szerbiáért ellenzéki koalíció elnöklője a találkozó után kijelentette, három követeléssel állt elő az ellenzék, ezek teljesítését elengedhetetlennek tartják ahhoz, hogy a választásokat igazságosan le lehessen bonyolítani. Hangsúlyozta, ha ezeket nem teljesítik, nem indulnak a megmérettetésen. Elvárják az Elektronikus Médiát Szabályozó Tanács (REM) és a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) tagjainak leváltását, illetve újak kinevezését, valamint a Köztársasági Korrupcióellenes Ügynökség igazgatójának a menesztését — sorolta. Megítélése szerint Szerbia mély válság felé tart, és ha ezt a folyamatot nem állítják meg, a hatalom nem garantálja a szabad voksolás feltételeinek maradéktalan teljesítését. Az egyeztetések folytatódnak. (Tanjug, Szerbiai RTV)

 

Szerb útlevéllel nem lehet belépni Koszovóba

Továbbra sem engedik be Koszovó területére a kizárólag szerb útlevéllel utazókat. A belépési tilalom nem vonatkozik azokra, akik személyi igazolványt, illetve gyermek esetében fényképes anyakönyvi kivonatot tudnak felmutatni. A pristinai központi hatóság képviselőinek elmondása szerint nem új rendelkezésről van szó, csupán a nyolc évvel ezelőtti megállapodás tiszteletben tartásáról. (Szerbiai RTV)

 

Jövőre már nem kell órákig várakozni a határokon?

Jövőre jelentősen csökkenhet a határátkelőkön való várakozási idő — közölte Zorana Mihajlović közlekedésügyi miniszter az Apatinban tett látogatása során. Kiemelte, ez a probléma nemcsak a várakozókat sújtja, de Szerbia versenyképességére is negatív hatással van. A Pannon RTV híradójának kérdésére a tárcavezető elmondta: Magyarországgal és Bulgáriával is tárgyalnak a megoldás ügyében. Úgy fogalmazott, ígéret érkezett a magyar féltől, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a nyári hónapokban, tehát május végétől augusztus végéig a folyamatot minél jobban egyszerűsítsék. Bejelentette, hogy Szerbia hitelt vesz fel a Világbanktól azért, hogy egy közös ellenőrző pontot építsünk ki a szomszédos országokkal, ezzel is csökkentve a várakozási időt. (Pannon RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..