home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vienna Calling
Markovics Annamária
2022.10.23.
LXXVII. évf. 42. szám
Vienna Calling

Séta és művészet az osztrák fővárosban

Bécsben sétálva fogalmazódott meg bennem a gondolat, mely szerint egyáltalán nem véletlen, hogy a művészek és gondolkodók — vagy egyszerűbben az alkotó emberek — évszázadokon át úgy gyűjtöttek új élményt, ihletet, üzemanyagot a további munkájukhoz, egyben úgy kerülték el a ma kiégésnek nevezett állapotot, hogy utaztak. A bécsi utcákat róva én is azt éreztem, lépésről lépésre hagyom magam mögött a mindennapok stresszét, feszültségét és monotonitását.

Bécs olyan közel van, és mégis oly távol. Szabadkáról valamivel több mint négy óra alatt oda lehet érni, mégis sokan nem jártak még az osztrák fővárosban. Pedig mindenképp megéri. Nem a parndorfi bevásárlás miatt, hanem mert jó hatással van az ember lelkére, amikor az egykori Osztrák—Magyar Monarchia központjában jár. Főleg, ha valóban a központban sétálgat. A múzeumnegyedben töltődik fel művészettel és kultúrával, a Naschmarkton csemegézik a világ minden tájáról érkező finomságokból, vagy akár a Hofburgban tesz egy látogatást, hogy megnézze, hol is születnek az osztrák döntések.

Közeledik a karácsonyi vásárok időszaka is, azt mondják, a környező országok közül Bécsben a legszebb a karácsony. Senkivel sem szállnék vitába erről, a kisebb-nagyobb, egymást érő vásárokban a forralt bor és a Käsekrainer ugyanis páratlan, de a legtöbbet mégis maga a fények, az illatok, az ízek és a jókedvű emberek összességéből születő élmény adja.

 

Rock Me Amadeus

Ha a zene kerül szóba Béccsel összefüggésben, elsőként mindenkinek Mozart jut eszébe (nem a golyó, hanem a zeneszerző, de persze a Kugel is), holott Mozart Salzburgban született és élt. Elmennek azonban a tény mellett, hogy a modern zene egyik jelentős alakja, Falco viszont bécsi volt, és munkássága is hozzájárult a mai osztrák könnyűzene kialakulásához. Ő volt például az első német nyelvű énekes, aki rappelt is, vagyis a híres osztrák és német rapperek valószínűleg még meg sem születtek, amikor a ’80-as években a Der Kommissar és a Rock Me Amadeus előadója már németül darálta a szöveget. Ez azért volt meglepő, mert a rap alapjában az amerikaiak sajátja volt, és az attól történő eltérés ritkaságszámba ment, főleg nem került a sikerlisták élére. Nem csak bulizni lehetett azonban Falco zenéjére, véleményem szerint például a Jeanny minden idők egyik legszívbemarkolóbb zenéje.

Falco, vagyis Johann Hölzel sírja a bécsi központi temetőben található, és folyamatosan vannak látogatói, az előadó kultusza Bécsben nagyon is él. Ottjártunkkor éppen bosnyák, francia, magyar és német rajongók rótták le tiszteletüket.

 

A 27-esek klubjának egyetlen festője

A legutóbb három éve, a koronavírus-járvány kitörése előtt jártunk Bécsben, és azt terveztük, hogy a következő alkalommal több múzeumba is ellátogatunk. Ez a terv a lezárások miatt kútba esett, majd ismét füstbe ment, amikor az enyhítések után éppen akkor zártak be újból a múzeumok, amikor útra keltünk volna. Ezúttal azonban nem hagyhattuk ki legalább az Albertinát, hiszen ez Bécs legismertebb múzeuma, és most éppen egy nagyon különleges kiállításnak is helyet ad.

Jean-Michel Basquiat neve itthon sokak számára ismeretlen lehet, viszont az Egyesült Államokban ugyanolyan sokan (vagy akár többen is) hallottak róla, mint Andy Warholról.

A haiti és Puerto Ricó-i ősöktől származó, fekete bőrű festő a ’80-as években vált ismertté, lett világsztár, készített több mint 600 festményt és 1500 rajzot, majd 1988-ban drogtúladagolásban meg is halt, csupán huszonhét évesen. Ez utóbbi ténynek köszönhetően pedig bekerült az úgynevezett 27-esek klubjába.

Ez a név azoknak a művészeknek, elsősorban zenészeknek a gyűjtőneve, akik fiatalon váltak ismertté, és huszonhét éves korukban meg is haltak általában éppen a népszerűség valamilyen hatásának következtében. A tudósok szerint nincs semmi különleges abban, hogy egy ember, aki túlhajszolja magát, valamint alkoholt és drogokat is fogyaszt, fiatalon meghal. A 27-esek klubját éppen ezért övezi bizonyos misztikusság és rajongó imádat. Ennek a klubnak a „tagja” többek között Jim Morrison, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Kurt Cobain és Amy Winehouse, valamint egyetlen festőként Jean-Michel Basquiat.

A fiatal művész már életében is népszerű és sikeres volt, ám — ahogy lenni szokott — igazán csak halála után ismerték el, és amíg életében csak néhány száz dollárért, addig most akár már több millióért lehet megvásárolni a képeit, ha egyáltalán akad, aki eladná őket. A legdrágább festménye több mint 110 millió dollárért kelt el, de a többi képéért is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a gyűjtőknek. A múzeumokban viszont ritkán lehet látni a festményeit, mert ezek az intézmények eleinte ódzkodtak attól, hogy fekete alkotótól vásároljanak képet, így a legtöbb festmény a mai napig a magánygyűjtemények része.

Óriási méretű vásznaira egyszerre jellemző az egyszerűség és az összetettség, a ziláltság és a nyugalom, a káosz és a rendszer. Egy-egy festményére ránézve az ember azt mondhatná: ezt én is rajzolhattam volna. Ránézésre egyszerű motívumok találhatóak a vásznon, jobban megvizsgálva azonban felfedezzük a rétegeket, a mélységet, a mondanivalót, felismerjük azt is, ami nincs a képen, és ami miatt beszédes a rajz. A festmények témái közt megjelenik a kirekesztettség, a rasszizmus, a düh, a politikai elnyomás, a szegénység, az egyenlőtlenség és a fogyasztói társadalom árnyoldala is.

Jean-Michel Basquiatra saját bevallása szerint a leginkább édesanyja hatott, aki New York-i múzeumokba járt vele, és a legismertebb amerikai anatómiakönyvet ajándékozta neki. Képein a számos művészeti hatás és az anatómiai ábrázolásmód is gyakran megjelenik. Művei mindenkire hatással vannak, sokan szelfiznek is az alkotásokkal. 

 

Monet-tól Picassóig

Lehetőségünk volt megnézni a Monet-tól Picassóig című tárlatot az Albertinában, pedig azt hittem, lemaradtunk róla, mert az elmúlt időszakban egyszer már összecsomagolták a kiállítást, de a népszerűsége miatt visszahozták. Egyetlen fájdalmam volt, hogy az osztrák zseni, Gustav Klimt képeit ezúttal csak a szuvenírboltok kirakataiban tekinthettem meg, élőben nem, pedig a Leopold Múzeumban most is van tárlata, oda viszont ezúttal nem jutottunk el.

Az Albertinában a három éve elhunyt Herbert Batliner gyűjteményének darabjai láthatóak. A kiállítás több korszakot és stílust ölel fel, az impresszionista, expresszionista és avantgárd képek között mindenki találhat kedvenc darabot, legyen szó egy Picasso-arcról, Matisse-alakról, Miró-madárról, Renoir-kislányról, Degas-táncosról vagy Monet-tájképről.

Személyesen egyszerűen hihetetlennek tartom, hogy a múzeum egy másik szintjén a Markus Muntean és Adi Rosenblum kortárs művészek együttműködéséből született képek között véletlenül kapott helyet a Claud Monet tavirózsáira rímelő vízililiomos kép.

Emellett pedig, mivel maga az Albertina épülete Albert Kázmér szász—tescheni herceg tulajdona volt, a látogatók bármikor betekinthetnek az 1700—1800-as évek művészetébe, lakberendezésébe, megcsodálhatják a kor eredeti bútorait és stílusjegyeit, de olyan művészek alkotásaiba is belefuthatunk, mint Albrecht Dürer, akinek a rajzai több mint ötszáz év után is káprázatosak.

 

Buborékportrék

Művészettel teli hétvégénk lezárásaként ellátogattunk a férjem unokatestvéréhez, aki szabadidejében szintén fest, és lenyűgözve aludtunk el a hálószobájában, melyet felszabadított számunkra, a falakon ugyanis legfrissebb képei kaptak helyet. Portrék, melyek egyszerre valóságosak és valóságon túliak — egyáltalán nem lepődtem volna meg, ha az Albertinában láttam volna őket.

A szerző felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..