Vidámság és játékos foglalkozás a kórházban

Vidámság és játékos foglalkozás a kórházban

November 20-át a gyermekek jogainak világnapjaként tartják számon.

Ezt a dátumot 1954-ben ajánlotta először az ENSZ közgyűlése a gyermekjogok megünneplésére, majd 1959-ben ezen a napon fogadták el a gyermekek jogainak nyilatkozatát, 1989-ben pedig a gyermekek jogainak konvencióját.

A zentai Gyermekbarátok Egyesülete rendszeresen látogatja a helyi közkórházban tartózkodó beteg gyermekeket, és szervez számukra különféle foglalkozásokat. Természetesen a gyermekek jogainak világnapját sem hagyták ki, és ezúttal az újságírók is velük tartottak.

A narancssárga pólós aktivistákkal néhány fiatal és egy anyuka a pici fiával telepedett le a kis asztalokhoz, ahol a közelgő ünnepekre gondolva karácsonyfát, hóembert készítettek, ragasztottak. A kézművesmunka végén a betegek a kórház illetékesei jóvoltából ajándékcsomagot kaptak.

Pejin Teréz, a Gyermekbarátok Egyesületének elnöke elmondta, a Vidám Kórház elnevezésű projektumukat 2015-ben indították el. A megmozdulás célja, hogy a civil szervezet fiatalabb tagjai rendszeresen ellátogassanak a Zentai Közkórházba, és játékos tevékenységükkel mosolyt csaljanak az intézményben tartózkodó gyermekek arcára, illetve egy rövid időre elfeledtessék velük, hogy betegek, és nem lehetnek a családjukkal.

— A középiskolásaink eleinte heti több alkalommal is eljöttek a kórházba, ám amikor befejezték a középiskolát, és a felsőfokú tanulmányaik megkezdése miatt más városba költöztek, a látogatásaik száma jócskán megcsappant. Az utóbbi időben az egyesület idősebb tagjai igyekeznek gondoskodni ennek az elképzelésnek a folytonosságáról, viszont nagyon örülnénk, ha minél több olyan középiskolás csatlakozna hozzánk, aki vállalná ezt a feladatot — hallottuk Pejin Teréztől. 

Az elnök asszony arra is kitért, hogy a közelgő ünnepek alkalmából milyen akciókat szerveznek:

— Az utóbbi években Mikulás napján a kórházban nemcsak a gyermekosztályt látogattuk meg, hanem a rehabilitációs osztályt is, ahol szintén nagyon megörültek nekünk. Bízunk benne, hogy ez az idén is így lesz. Karácsonykor pedig szinte az egész kórházat végigjárjuk, alkalmi dalokat énekelünk, és édességgel ajándékozzuk meg azokat, akik az ünnepet nem a szeretteik körében kell, hogy eltöltsék. 


A szerző felvételei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Vidámság és játékos foglalkozás a kórházban
Riport
Vidámság és játékos foglalkozás a kórházban
Riport
Facebook

Támogatóink