home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Vidám központi tér
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2024.02.28.
LXXIX. évf. 9. szám
Vidám központi tér

A mai otthonok egyik talán legfontosabb tere a közösségi, vagyis a nappali szoba. Ebben a helyiségben történik a legtöbb esemény, a család itt együtt tud létezni, még ha mindenkinek van is külön lakrésze. A nappali helyiségben a beszélgetés, társasjátékozás, tévénézés és egyéb közös tevékenység egyidejűleg is működik. Az a legjobb megoldás, ha ez a helyiség a konyhával, étkezővel is egyben van, hiszen akkor már valóban senki sincs elszeparálva.


A szerző látványtervei

Amikor a konyha is ugyanabban a légtérben van, akkor valóban semmi sem szabhat határt. Nagyon közkedvelt mostanában a konyhasziget kialakítása, hiszen így főzés közben is vannak közös pillanatok. A család minden tagja jelen tud lenni, még ha más-más tevékenységet is folytat.

Az ezúttal bemutatott közös életteret pontosan ilyen megfontolás szerint terveztük. A konyha-nappali-étkező hármas nem volt ugyan kis alapterületű, de a tulajdonosok mindenképp tágítani szerették volna a teret. Emiatt a teraszt is beépítettük, és ezáltal kaptunk egy hosszúkás állapotot. A konyha maradt a régi helyén — ide egy konyhaszigetet is terveztünk, ahol a család apraja-nagyja összegyűlhet süteményt sütni vagy valami ínycsiklandó ételt elkészíteni. A konyhaszigetet bárszékekkel körbe lehet ülni, az alsó része pedig tárolásra is jó. A konyhából egy lépcsőfokkal lefelé haladunk az étkező felé. A nyolcszemélyes étkezőasztal remek szolgálatot tesz a nagyobb baráti összejövetelek során vagy egy finom családi ebéd elfogyasztásakor, nem mellesleg a tervezéskor arra is figyeltünk, hogy bővíthető is legyen.

Az étkezőtér mellett egy olvasósarok található, könyvespolccal, mely megosztja a teret. Az olvasósarokkal szembeni akvárium pihentető látvány az olvasástól elfáradt szemnek.

A hosszanti teret ezután egy kisebb dolgozórész bontja meg, mely íróasztalt és munkaszéket foglal magában.

Mindezek után következik a nappali rész — ez a terület egy kissé kibővül, szélesebb irányban, ezáltal pedig szellősebb a tér. Ebbe a szobarészbe egy nagyobb sarokkanapét és médiafalat terveztünk. A sarokkanapé egy már meglévő, ám nagyon jó minőségű darab, melyet remekül fel tudtunk használni az újratervezés során. A kanapéval szemben helyezkedik el a médiafal, ahova kisebb, taglalt bútorsor került, mögé pedig a falra arany színnel futtatott dizájntapétát választottunk. Ez a tapéta az olvasósarok mögött is megjelenik, egységessé téve a több funkcióból álló területeket. A már meglévő sarokkanapé homokszínével harmonizál a tapéta, ám a ház asszonyának megtetszett egy különleges szín-összeállítású fotel, melyet meg is vásárolt — ehhez kellett pluszban illeszkednie a tapétának és az egyéb textíliáknak.

A hosszú helyiség egyik oldalán végig alacsony parapettel beszerelt, antracitszínű ablakok sorakoznak. Ezeket az ablakokat öltöztettük fel a különleges fotelhez illő türkiz drapériával, mely igazán látványossá teszi a teljes területet. Az otthon színvilágát tehát a türkiz, a homok, valamint a semleges faszín jellemzi.

Minden egyes alkalommal, amikor otthont tervezünk, fontos, hogy megértsük a tulajdonosok igényeit, hozzájuk alakítsuk a tervezést stílusban és színvilágban egyaránt, és a leglényegesebb, hogy funkciója szerint is minden rendben legyen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..