home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Viaszvarázslat
Kónya-Kovács Otília
2024.01.09.
LXXIX. évf. 1. szám
Viaszvarázslat

A muzslyai Németh Gizella hobbija egy hagyományos, régi mesterség, a kézműves-gyertyaöntés. Nemrég egy pályázat nyerteseként támogatást vehetett át Nagybecskerek Város Önkormányzatától.

— A támogatást alapanyagok vásárlására tudom fölhasználni, ami nagyon jól jött, és már nem először részesültem ilyen segítségben. Pontosabban a várostól eddig még nem kaptam, de a tartománytól már igen. Ennek mindig nagyon örülök, mert így egyszerre tudok nagy mennyiségű alapanyagot vásárolni. Ha többet veszek, az kihatással van az anyag árára is, és ebből következik, hogy a gyertyát is egy kicsit olcsóbban árusíthatom.  

* Ha röviden kellene összefoglalni, milyenek a gyertyáid, úgy lehetne fogalmazni, hogy nagyon élethűek. A vevőknek bizonyára hangsúlyozni kell, hogy a portéka nem ehető, még akkor sem, ha például a sütemény formájú pontosan olyan, mint az igazi.

— A mini tortától kezdve, mely ugyanúgy van díszítve, mint egy eredeti torta vagy sütemény, vannak poharas desszertek, kalácsok, aprósütemények viaszból, csokoládéval, gyümölccsel, habbal, apró kis cukorkával ékesítve. Mindez vonzza az embereket, a gyertyáim nem maradnak észrevétlenek a különféle vásárokban.

* Honnan jönnek az ötletek ezekhez a munkákhoz, melyek közül mind egyedi?

— A poharak szinte mind más formájúak, mert bárhol találok valami érdekes alakút, azt megveszem, és utána a forma adja az inspirációt. Amikor előveszem, akkor döntöm el, abban a pillanatban, mit öntök bele, mi is lesz belőle: fagylaltos kúp vagy gyümölcsös fagyis változat.

* Vannak csészék is, a habos kávét is „meg lehet gyújtani”, sőt az illatoknak is nagy szerepük van.

— Csokoládé, vanília, földieper, meggy, kókusz, ezek az illataim, melyeket használok, de szoktam például csoki-narancs keveréket is készíteni. Most éppen egy kávésorozaton dolgozom, és mivel kávéillatom nincs, a csokit használom. Nagyon jó illata van, még akkor is, ha nem gyújtjuk meg, sokáig érződik a szobában.  

* Biztosan vannak olyan vevőid, akik soha nem gyújtanák meg ezt a gyertyát, mert szép, látványos dísz, mások viszont alig várják, hogy használhassák, és úgy élvezzék az illatát.  

— Így van. Amikor először visszahallottam, hogy valaki meggyújtotta, hát majdnem fájt… De legalább tudom, hogy örömet szereztem, mert visszajeleztek, hogy szépen elégett, és a szoba nagyon illatos volt tőle.

* Mesélj arról, hogy karácsonyra, újévre milyen a legkelendőbb gyertya, készülsz-e valami különlegességgel.

— Már két hónappal advent előtt elkezdtük az adventi gyertyák öntését. Ez már közismert, sokat készítünk belőlük. Az igazán különleges gyertyák között van például a Mikulás-sapka formájú vagy a mini karácsonyfák, illetve mézeskalácsos díszítéssel poharas gyertyák. Csillogósak, illatosak, mert ez kihagyhatatlan. Nekem a muffinok a nagy kedvenceim, és bármelyik poharas, melyet nem muszájból készítek, mondjuk, rendelésre, és főleg akkor, ha azt mondják, rád bízzuk, milyen legyen. Na, azok igazából szívből jönnek.

* Azt is láttam, hogy elég sokan fordulnak hozzád, mert ízlésesen össze tudsz állítani különleges ajándékokat, és az ilyen kreációkban is megtalálható egy-egy gyertya.

— Igen, az ajándékcsomagokba, melyek általában csokit, italt, cserepes virágot, poharat stb. tartalmaztak, nagy örömmel illesztettem be a saját gyertyáimat, ezzel is különlegesebbé téve az ajándékot.

* Van-e most olyan terved, amelyet 2024-ben szeretnél megvalósítani?

— Nagyon szeretnék egy saját picike üzletet, ahol árusíthatnám a gyertyákat. A postai küldést nem igazán szeretem, mert például a gyertyák habos része nagyon érzékeny és törékeny, ezért nem szívesen postázom őket. Az általam elképzelt üzletben az emberek össze is tudnák rakni maguknak a gyertyát, illatosítanák, én persze segítenék nekik, és közösen hoznánk létre valami szépet. Van elképzelésem, de jelenleg még nem sokat teszek azért, hogy ez a cél megvalósuljon. Inkább csak álmodozom róla.  

Németh Gizella munkáit, szebbnél szebb gyertyáit a Facebookon az Unikatne sveće-Biolife nevű oldalon tekinthetik meg az érdeklődők, illetve megtalálhatják az Instagramon a candles.giselle név alatt.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..