Vészesen fogy az idő!

Vészesen fogy az idő!

15 000 tudós aggódik bolygónkért — Méltányosabb Európát építene az Európai Bizottság — Készül az új A Gyűrűk Ura-sorozat

15 000 tudós aggódik bolygónkért

A világ több mint 15 000 tudósa írt aggódó levelet a Föld állapotáról. Az „emberiségnek szóló levél” egy huszonöt évvel ezelőtti figyelmeztető üzenet frissített változata. Az elsőt a Union of Concerned Scientists (Aggódó Tudósok Szövetsége) küldte, mintegy 1700-an írták alá. A szakértők szerint a helyzet sokkal rosszabb, mint 1992-ben volt: szinte minden gond, melyet az első levél említett, azóta súlyosbodott. Továbbra is jelentős fenyegetés, hogy a gyorsan növő populáció féktelenül feléli a korlátozott forrásokat, a tudomány, a média és mások pedig nem tesznek eleget ellene — figyelmeztetnek a levélben. Ha a világ nem cselekszik sürgősen, a tudósok szerint a biológiai sokszínűséget katasztrofális veszteség, az emberiséget pedig elmondhatatlan szenvedés sújtja. Csak az ózonrétegen keletkezett lyuk javult az első üzenet írása óta, ami a levélírók szerint jó példa arra, hogy mi történhet, ha határozottan cselekszünk. „Hamarosan túl késő lesz, hogy megváltoztassuk a bukás felé vezető út irányát, az időből lassan kifutunk” — írták.
 

Méltányosabb Európát építene az Európai Bizottság

Az Európai Unió 28 tagállamának és három központi intézményének vezetői a hétvégi göteborgi találkozójukon ünnepélyesen aláírták a szociális jogok európai pillérét létrehozó nyilatkozatot. A dokumentumban húsz kulcsfontosságú elvet, illetve jogot határoztak meg a méltányos alapon és jól működő munkaerőpiacok, valamint a jóléti rendszerek alátámasztására. Az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker hangsúlyozta: a nyilatkozat nem maradhat „jámbor kívánságok” megfoghatatlan halmaza, hanem mielőbb akcióterv formáját kell öltenie. Juncker leszögezte: az EU a hitelességével játszik, ha nem tartja magát a pillér szellemiségéhez. A nyilatkozatot az Európai Unió Tanácsának nevében a soros elnöki tisztséget betöltő Észtország kormányfője, Jüri Ratas, az Európai Parlament részéről annak elnöke, Antonio Tajani, az Európai Bizottság képviseletében pedig Jean-Claude Juncker írta alá.
 

Készül az új A Gyűrűk Ura-sorozat

Az Amazon Studios megszerezte A Gyűrűk Ura globális televíziós jogait, és többévados sorozatot indít J. R. R. Tolkien regényei alapján. Az Amazon közleményéből nem derültek ki a Tolkien-hagyaték gondozóival született megállapodás részletei, viszont a Deadline.com hollywoodi hírportál értesülései szerint az Amazon 250 millió dollár körüli összeget fizetett a jogokért. A portál becslései szerint egy fantasysorozat költségvetése évadonként 100–150 millió dollár körül mozog. A Középföldén játszódó új sorozat A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége eseményeit megelőző új történeteket fogja elmesélni. A megállapodásnak egy esetleges további előzménysorozat elkészítése is része. A sorozat kezdésének dátumáról és szereplőiről egyelőre semmit sem tudni. 


Nyitókép: Pixabay.com

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Vészesen fogy az idő!
Világkép
Vészesen fogy az idő!
Világkép
Facebook

Támogatóink