home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Veszekszenek
2016.08.08.
LXXI. évf. 31. szám
Veszekszenek

Továbbra sincs kormánya az országnak. A legújabb felmérések szerint a fiatalok az EU legfőbb ellenzői. A nyári uborkaszezonban mélypontra kerültek a szerb—horvát, de a szerb—bosnyák kapcsolatok is. A hét eseményei belgrádi szemmel.

Nyomásgyakorlás

A belgrádi Blic napilap úgy tudja, hogy Moszkva és a nyugati hatalmak egyaránt nyomást gyakorolnak Aleksandar Vučićra. Ez a fő oka a kormányalakítás elhúzódásának. A Nyugat Kori Udovički és Ivan Tasovac mellett, az oroszok pedig a szocialistákért kardoskodnak — elsősorban azért, hogy az ő irányításuk alatt maradjon az energetikai szektor. Az egészen biztos, hogy noha elhúzódik az új kormány megalakulása, a pénzügyminisztériumot továbbra is Dušan Vujović fogja vezetni. (Blic)

A szocialisták bent lesznek a kormányban

Slavica Đukić Dejanović, a szocialisták második embere úgy nyilatkozott, hogy noha még nem egyeztek meg a haladókkal, a helyzet mostani állása szerint egészen biztosan benne lesznek a kormányban. Egyszersmind tagadta azokat a spekulációkat, hogy Moszkva nyomásgyakorlásának köszönhetően kerülnek majd be. (Tanjug)

Csökken az államadósság

A pénzügyminisztérium jelentése szerint június végén Szerbia államadóssága 24,18 milliárd euró volt, ami a GDP 71,9 százaléka. 2015 decemberében az államadósság 24,8 milliárd eurót, vagyis a GDP 76 százalékát tette ki. (Beta)

A fiatalok ellenzik az EU-t

Meglepő eredmény született azon a felmérésen, amelyet az Európai Ügyek Intézete végzett el. Jelenleg Szerbia lakosságának 53 százaléka támogatja az ország eurointegrációs folyamatait. A korcsoportok tekintetében azonban nagy különbségek mutatkoznak. A 18—29 éves korosztály 51 százaléka szerint ugyanis meg kell szakítani a csatlakozási tárgyalásokat, és csak 43 százaléka véli úgy, hogy Szerbia helye Európában van. Az idősebb nemzedékek esetében más a helyzet. Ott mintegy kétharmados támogatottságot élvez az integráció. A felmérés kitért a NATO-ba való belépésre is. A megkérdezettek 82 százaléka ellenzi a katonai szövetséghez való tartozást. (Beta)

Mélyponton a szerb—horvát kapcsolatok

Miro Kovač horvát külügyminiszter Ivica Dačić szerb kollégájának arra a megjegyzésére reagálva, amely szerint Horvátország rehabilitálja a Független Horvát Államot és a legutóbbi háború bűnöseit, azt üzente a szerb kormánynak, hogy hagyjon fel a miloševići retorikával, és hozzátette, Horvátország nem fogja megengedni, hogy Szerbia lezárja a csatlakozási tárgyalások 23. és 24. fejezetét. (Tanjug, Beta)

Csörte a bosnyákokkal

Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt alelnöke arra kérte Aleksandar Vučić pártelnököt, hogy 72 órán belül hívja össze a párt elnökségét. Ennek oka pedig az, hogy Bakir Izetbegović bosnyák politikus nyilvánosan azt mondta, úgy jött Novi Pazarba, ahogyan Vučić megy Banja Lukába. Vučević szerint a legnagyobb bizalmat élvező szerb pártnak egy ilyen provokatív kijelentésre megfelelő választ kell adnia. (Kurir)

Lemondott

Lemondott pártelnöki tisztségéről Sanda Rašković Ivić. A Szerb Demokrata Párt eddigi elnök asszonya ugyanis ellenezte a haladókkal való önkormányzati együttműködést, melyet viszont a belgrádi helyi szervezetek nem voltak hajlandóak elfogadni. A távozó pártelnök megtartja parlamenti mandátumát. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..