home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Vérszemet kaptak az EU-s gazdák
(—)
2014.09.17.
LXIX. évf. 38. szám
Vérszemet kaptak az EU-s gazdák

Rendkívüli és ideiglenes támogatás a termelőknek — Pistorius bűnös — Több a gyerek

Rendkívüli és ideiglenes támogatás a termelőknek

Az Európai Bizottság augusztus 30-án (szombaton) megjelent rendeletével némely gyümölcs- és zöldségfélék termelői számára rendkívüli, ideiglenes támogatási intézkedéseket kezdeményezett — 125 millió eurós keretösszeggel —, hogy segítse azokat, akiket kedvezőtlenül érint az orosz importkorlátozás. Magyarország már a javaslat tárgyalása során jelezte, hogy nagyobb keretösszegre volna szükség. Szeptember 5-én a bizottság tájékoztatta a tagállamokat, hogy számtalan — a kiadott jogszabály nem megfelelő értelmezéséből fakadó — helytelen előzetes igénylés érkezett be, és egyúttal kérte a tagállamokat, hogy ezeket korrigálják. Szeptember 10-én Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos sajtóközleményben jelentette be, hogy a rendkívüli intézkedés végrehajtását felfüggesztették a tagállamok által leadott aránytalanul magas előzetes igények miatt — melyek összessége többszörösen meghaladta az EU évi átlagos orosz exportját. A bizottság az eredeti céljai elérése érdekében rövidesen javaslatokat terjeszt elő a rendkívüli intézkedések folytatására. Az európai jogszabály végrehajtásához szükséges magyar rendelet soron kívül megjelent, az intézkedésre azonban igen alacsony részvételi szándék mutatkozott, mindössze 226-an jelentkeztek.

Pistorius bűnös

Oscar Pistorius vétkes gondatlanságból elkövetett emberölésben — mondta ki pénteken a bíró a dél-afrikai paralimpikon ellen — egyebek között barátnője megölésének vádjával — indított perben.

Az ítélethirdetés az előző napon kezdődött, és Thokozile Masipa bírónő már akkor elvetette a szándékos emberölés vádját Reeva Steenkamp tavaly februári lelövésével kapcsolatban, mert nem látta azt bizonyítottnak. Mindazonáltal kijelentette: „A vádlott túl gyorsan cselekedett és túlzott erőt alkalmazott.”

Az AP amerikai hírügynökség szerint gondatlanságból elkövetett emberölésért általában ötévi börtönbüntetést szabnak ki a Dél-afrikai Köztársaságban, a bíróság azonban különleges körülmények esetén eltérhet ettől: a legenyhébb büntetés felfüggesztett börtönbüntetés lehet, a legsúlyosabb pedig tizenöt évi szabadságvesztés. Az akkor huszonhat éves Pistorius a saját házában lőtte agyon huszonkilenc éves barátnőjét. Állítása szerint betörőnek hitte. Az ügyész azzal az indokkal indítványozta a sportoló elmarasztalását az előre megfontolt szándékból elkövetett emberölés vádjában, hogy a pár az incidens előtt összeveszett, és Pistorius dühében lőtte le a nőt.

A bíróság Pistoriust ezenkívül a per két másik vádpontjában is felmentette. Az egyik, hogy törvényellenesen tartott lőszert az otthonában, a másik pedig, hogy a barátnője megölése előtt néhány héttel az autójából kilőtt a napfénytetőn.

Abban azonban bűnösnek találták, hogy egy étteremben ülve az asztal alatt elsütötte egyik barátja pisztolyát. A várható börtönbüntetés időtartamát és az egyéb büntetéseket a bíróság valószínűleg csak három-négy hét múlva fogja kihirdetni.

Több a gyerek

Vasárnap ünnepélyesen megkezdték a 2014/2015-ös tanévet Kárpátalja magyar tannyelvű iskolái Munkácson. Az iskolákba 1800 kisgyermeket írattak be magyar tagozatra.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában szervezett ünnepségen elmondott beszédében Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke örvendetesnek nevezte, hogy az idén, amikor Kárpátalján összesen több mint 15 300 magyar diák kezdte meg az új tanévet, a szülők tíz százalékkal több gyereket írattak magyar iskolába, mint tavaly, így most több mint 1800 első osztályos fog az anyanyelvén tanulni.

Emlékeztetett, hogy a mélypont 2008-ban volt, amikor a magyar iskolákban alig több mint 1300 gyereket írattak be első osztályba. A mostani jelentős növekedést a szakember az ukrajnai helyzetnek tulajdonította, mely — kedvező kilátásai miatt — ismét felértékelte a magyar nyelvű oktatást.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..