home 2023. szeptember 28., Vencel napja
Online előfizetés
Versvándor Torockón
Csermák Zoltán
2016.12.06.
LXXI. évf. 48. szám
Versvándor Torockón

Kunszentmiklósi előadó a Duna Házban — Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versmondó lesz a torockói Duna Ház vendége. A Márton Áronnak szentelt előadása mellett a torockói és tordai diákoknak tart rendhagyó történelemórát.

A Duna Ház kiemelt téli rendezvénye Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi Radnóti-, Latinovits- és Dudás Kálmán-díjas versmondó különleges hangvételű, egyszemélyes pódiumműsora. A testnevelő tanárból lett előadónak mindig nagy álma volt, hogy az irodalommal bejárhassa a Kárpát-medencét. Az elmúlt években közel 250 előadással 130 településre jutott el: iskolákba, művelődési házakba, templomokba. Előadásaiban élményszerűen, a XXI. századi emberhez szólva teremt kapcsolatot múlt és jelen között, a magyar irodalom legszebb verseivel. A visszajelzések mélyen átélt katarzisról tanúskodnak.

A „versvándorlás” fontos állomása a torockói Duna Ház, ahol december 9- én 17 órától Az Emberkatedrális - Márton Áron, Erdély püspöke című előadás ősbemutatóját rendezik. A 120 éve született katolikus püspök „világító fáklyaként” maradt hű a két világháború, majd a kommunista diktatúra ádáz poklaiban is hitéhez, nemzetéhez, önmagához. Élettörténetét irodalmi értékű körlevelei, valamint Dsida Jenő, Ady Endre, Reményik Sándor, Wass Albert, Tamási Áron és Kányádi Sándor róla írt művei egészítik ki.

December 12-én, szintén Tóth Péter Lóránt kalauzolásával rendhagyó történelmi időutazáson vehetnek részt a torockói Sebes Pál Általános Iskola és a tordai Jósika Mikós Líceum diákjai a Duna Házban. Az 1956. Forr a dal már — „Diákok voltak. És ők csinálták a dicsőséges forradalmat” című dramatizált irodalomórát hatvan Kárpát-medencei és öt kanadai iskolába viszi el az előadó az 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

„Hiszem, hogy a versek térképek, iránytűk az életünkben. Őket követve juthatunk el egy békés, szeretettel teli világba. Olyan világba, amelyet mi, emberek alkotunk meg. Kultúránk és verseink segítségével” — vallja a versvándor, akinek nem titkolt célja, hogy 2020-ig az összes határon túli iskolában verset mondhasson.

A térség sikeres kulturális központjaként működő Duna Ház idén is számos rendezvénynek — kiállításnak, könyvbemutatónak, közönségtalálkozónak, szakmai fórumnak, alkotótábornak — adott otthont. Évről évre gazdagodó programkínálata széles műfaji skálán mozog. A tágabb régióban is közkedveltek a Duna Ház rendhagyó történelem- és irodalomórái, de a néprajzi értékfeltárás, a film, fotó, zene, sőt az erdélyi magyar vállalkozói készségfejlesztés is markáns témái voltak az idei repertoárnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..