home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Versünnep advent első vasárnapján
Tóth Lívia
2014.12.10.
LXIX. évf. 50. szám
Versünnep advent első vasárnapján

Bácsfeketehegyen a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt kulturális rendezvényeként szervezték meg a XVIII. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót. Térségünk legrangosabb amatőr előadóművészi szemléjének az idén húszéves Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete (VMVE) volt a házigazdája.

Az egybegyűlteket Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke köszöntötte, zongorán közreműködött Csőke Noémi kishegyesi tanuló.

Az esemény színvonalas kísérőprogramot is kínált a jelenlévőknek. Költőink a XX. századból címmel megnyílt Lazukić Anna fotóművész kiállítása, bemutatták Toma Viktória Szél Jankó és a kiscsalád című mesekönyvét, a Kultúrotthon teraszán a Solymosy Könyvesház kínálta portékáját, valamint az érdeklődők megtekinthették a VMVE születésnapi gálaműsorát is. 

A kétnapos rendezvény elődöntőből és döntőből állt, a benevezőknek három verssel vagy prózával kellett készülniük — kettővel a magyar és eggyel a határon túli magyar irodalomból. A több mint hatvan jelentkező teljesítményét neves zsűri bírálta el: a kisgyermek és gyermek kategóriában Korhecz Imola előadóművész, Nesity Máté és Mess Attila színművészek, az ifjúsági és a felnőtt kategóriában Kalmár Zsuzsanna és Krizsán Szilvia színművész, valamint Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke. Abban mindannyian megegyeztek, hogy nagyon nehéz volt döntésre jutniuk, hiszen rendkívül sok tehetséges fellépőt láttak.

A díjkiosztás előtt Török Noémi mutatkozott be, aki nemrégiben első helyezést ért el Szatmárnémetiben, a XXII. Hajnal Akar Lenni nevű Kárpát-medencei népdaléneklési versenyen.

A nagykorúvá vált Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozón ezúttal a következő eredmények születtek:

Kisgyermekek: 1. Mizsei Molli, 2. Ajtai Balázs és Kőműves Csenge, különdíj: Rudics Mátyás.

5—6. osztályosok: 1. Cucity Iván, 2. Bede Anett, 3. Nagy Aurea, különdíj: Szabó Némedi Róbert és Bakos Donatella

7—8. osztályosok: 1. Lukács Anna, 2. Mizsei Dorina, 3. Kovács Dorina, különdíj: Kőműves Csaba

Középiskolások: 1. Szabó Regina, 2. Kovács Lídia, 3. Marx Éva, különdíj: Bojkó Andrej.

A verseny legfontosabb elismerését, a hatodik alkalommal átadott Dudás Kálmán-díjat a magyarországi Ortan Vivienne érdemelte ki.   

A díjakon és az ajándékcsomagokon kívül a középiskolás helyezettek arra is lehetőséget kaptak, hogy a megmérettetések legfontosabbikának tartott magyarországi Radnóti Miklós Nemzeti Vers- és Prózamondó Versenyen is bizonyíthassanak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..