Versszolgálat

Versszolgálat

Átjáró címmel a gombosi Keszeg Szabolcs filmverseit láthatta nemrégiben a csókai közönség. A hat verset és egy videoanimációt tartalmazó film a fiatalember vizsgamunkája volt a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolán, ahol angol és televíziós újságírás szakon diplomázott. Az alkotást a 2004. évi népszavazás ötödik évfordulójára készítette.

— Arra gondoltam, a filmben benne kell lennie annak is, hogy vajdasági, délvidéki vagyok, de Magyarországon tanulok. Azt a kettős állapotot is ábrázolni szerettem volna, hogy milyen Magyarországon határon túlinak lenni, és milyen itthon magyarnak lenni. A háborúnak is bele kellett kerülnie, hiszen én testközelből tapasztaltam meg Gomboson azokat az éveket, valamint annak az örök harcnak is, amely bennünk van, hogy elérjük a jobbat, a szebbet — mondta Szabolcs a csókai irodalmi találkozón. — Nem téríteni szeretnék, de az egész film készülése alatt a jóisten vezérelt. Kértem, hogy a megfelelő emberekkel találkozhassam, ami sikerült is, és minden kellék meglett. A vágás és az utómunka idején azt gondoltam, hogy a történet nem állt össze igazán, nem egész, nem kerek. Egy belső hang azt mondta, tegyek bele idézeteket, de már nagyon kevés időm volt keresgélni. Aztán „kidobott” egy oldalt a net, és ott voltak a keresett, éppen ideillő idézetek. Vagyis véletlenek nincsenek, soha.

Teljesen átadtam magam az alkotásnak, a megérzésem alapján végeztem a dolgom, a racionalitás, az agy volt a szűrőm, a lélek és a szív pedig az alkotás. Én úgy érzem, mindannyian a jóistennel teremtjük és alkotjuk ezt a világot, vele együtt teszünk valami jót egymásért, magunkért. Azt tanultam meg, hogy ez egy szolgálat, szolgálnom kell, ha lehet, akkor a költészettel, az írással, az újságírással.

A filmemben megjelenik a víz is. Nekem a víz a jót, a szabadságot, a megtisztulást jelképezi, de a filmben inkább azt sugallja, ha nem kérsz segítséget az életben, elveszel. Úgy gondolom, józan, paraszti ésszel egyszerűen menni kell előre, az kivezet a bajból. A jóisten segít nekünk, meg a védőangyalunk, csak menni kell előre. A mai világ azt diktálja, rugalmasnak kell lennünk, de a régi szabályok és az erkölcsi törvények még mindig működnek.

Keszeg Szabolcs tizenöt éve ír verseket, de a költeményei kötetben még nem jelentek meg. Azt is megtudtuk tőle, hogy a tanulmányai befejezése után hazatért Gombosra, egyelőre munkát keres.

A csókai bemutatkozásán a közönségnek is elmondta az egyik meghatározó versét, amely természetesen a filmben is helyet kapott.                

Ó, Kedvesem

Ó, Kedvesem
ne tedd ezt!
semmidet sem akarom
elvenni
csak hadd melegedjek meg
a tudattal, hogy vagy Nekem
egyetlen kedvesem
ha fázom
magányomban és hiányodban
hadd melegedjek
engedd, hogy szeresselek
engedd, hogy legyek Neked
tudom, hogy hiányzom
(Édes Magyarországom)

2014. 12. 05.

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Versszolgálat
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.08.11.
  • LXXV. évfolyam 32. szám
Facebook

Támogatóink