Verssorok zenés szárnyalása

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Verssorok zenés szárnyalása

Az idei legjobbak: Gondola zenekar - Szabó Attila fotójaA magyar nyelv évében és Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából az adai, az óbecsei, a topolyai és az újvidéki kísérőrendezvények után tartották meg a Városháza dísztermében az Énekelt Versek XIV. Zentai Fesztiválját....

Az idei legjobbak: Gondola zenekar - Szabó Attila fotója

A magyar nyelv évében és Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából az adai, az óbecsei, a topolyai és az újvidéki kísérőrendezvények után tartották meg a Városháza dísztermében az Énekelt Versek XIV. Zentai Fesztiválját. Az eseményt a zentai önkormányzat és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ a budapesti székhelyű Égtájak Iroda és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet társszervezésében jegyzi.
A versenyprogramban fellépő tizenhárom szólista és együttes - Filep Anita, Saróka, Liliána, Szloboda Tibor, Urbán Ákos, Kelemenék, az Együtt-Esünk, a Folton Folk, a Hobby, a Háze, a MacskaSzem és a Vaccanto együttes, a Gondola zenekar, a Kalapos Jazz Band - a helybeliek mellett a felvidéki Parnadról, Szepsiből és Losoncról, az erdélyi Kolozsvárról, az anyaországi Budapestről és Szegedről, valamint Adáról, Csókáról, Doroszlóról, Szabadkáról utazott a Tisza-parti városba.
Kormányos-Katona Gyöngyi, az önkormányzat oktatási és kulturális tanácsnoka ezekkel a mondatokkal kívánt sikeres fellépést és kellemes időtöltést valamennyi jelenlévőnek: - Legyen ez egy olyan nap, amelyen együtt dalolnak a Kárpát-medence területéről érkező magyarok, megidézve a klasszikus és modern kultúrát, a zenei anyanyelvet. Legyen ez egy olyan nap, amelyen az énekelt versek muzsikusai új dallamköntösbe öltöztetik irodalmi értékeinket.
Kívánsága teljesült, hiszen a bemutatkozók között voltak olyanok, akik a lírai hangzást, mások a rockosabb, pergőbb előadásmódot részesítették előnyben. Kiderült, sokan kedvtelésből muzsikálnak, másoknak tanult szakmájuk a zene, láttunk családi, baráti, iskolai együtteseket, és ami nagyon örvendetes, sok-sok fiatalt. A nemes vetélkedés ezúttal is a műfaj legjelesebb képviselőiből álló zsűri előtt zajlott, Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagjának elnökletével. Az értékelés során elmondta: a zentai fesztivál fontos fóruma az előadóknak, mert közönség, zenésztársak és zsűri előtt szinte csak ezen az egy helyen lehet évről évre megmérettetnünk. A visszajárók itt ellenőrizhetik, mennyit fejlődtek, képesek-e tartani a színvonalat, de lehetőség ez az újonnan érkezetteknek is, hogy tudatosítsák, énekes előadónak, dalnoknak lenni egy nagy csapatban való együttműködést is jelent. A kötelező versben, amely az idén Fenyvesi Ottó vajdasági születésű, Veszprémben élő költő Maximum rock & roll című alkotása, vagy annak egy részlete volt, vad és keserű, szép és hamvas jelzők hangzanak el, kemény igéivel pedig határozott állásfoglalásra késztette a versenyzőket.
Első díjas lett a szepsi Gondola zenekar (Berec Péter, Viszlai Tibor), második a szabadkai Háze együttes, harmadik a kolozsvári Kalapos Jazz Band. A kötelező, illetve a szabadon választott vers legjobb megzenésítéséért a doroszlói Hobby együttes és a losonci Kelemenék érdemeltek ki különdíjat. Közönségdíjat és részvételt nyert a Vendégségben Budapesten, Határon Túli Magyar Fiatalok Találkozója rendezvényen a zentai-adai Vaccanto együttes. Ugyanennek az eseménynek a részese lehet az Égtájak Iroda különdíjasaként a csapi Filep Anita és a zentai Együtt-Esünk.
A versenyprogram szünetében az erdélyi, marosvásárhelyi Kővirág együttes szórakoztatta a közönséget, az esti gálaműsorra pedig megérkezett Fenyvesi Ottó is, akivel Gruik Ibolya, a Magyar Szó újságírója beszélgetett. A tartalmas, de hosszúra nyúlt napot a fennállásának negyvenedik évfordulóját ünneplő Kaláka együttes Vannak vidékek című koncertje zárta, amely este fél tíz körül kezdődött - miközben az is kiderült, hogy a neves budapesti zenekart 35 évvel ezelőtt látták és hallották először a zentaiak.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Verssorok zenés szárnyalása
Körkép
  • KISIMRE Ferenc
  • 2012.05.16.
  • LXVII. évfolyam 20. szám
Verssorok zenés szárnyalása
Bánáti Újság
  • M. I.
  • 2011.06.08.
  • LXVI. évfolyam 23. szám
Facebook

Támogatóink