home 2024. február 25., Mátyás napja
Online előfizetés
Versmondók ünnepi hétvégéje Bácsfeketehegyen
Tóth Lívia
2017.12.04.
LXXII. évf. 48. szám
Versmondók ünnepi hétvégéje Bácsfeketehegyen

Cucity Iván nyerte meg a Dudás Kálmán-díjat

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete 2017. december 1-3-a között tartotta meg Bácsfeketehegyen a XXI. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót és kísérő rendezvényeit.


Tóth Péter Lóránt, Török Noémi, Hajvert Ákos (a szerző felvételei)

Az Arany hétvégének is nevezett esemény december elsején Az örökség című verses esttel kezdődött, amelyet Hajvert Ákos és Tóth Péter Lóránt versmondók Török Noémi népdalénekes közreműködésével Arany János műveiből állítottak össze.

December másodikán a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban megkezdődött a XXI. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó. A megnyitót ünnepélyessé tette Csőke Noémi zongorajátéka, valamint Marx Éva Dudás Kálmán-díjas versmondó és Mess Attila színművész fellépése.

A Vajdaság több településéről érkezett mintegy hatvan résztvevő kisgyermek, gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában mérte össze versmondói tudását. Az első napon mindenki két verssel vagy prózával állt a zsűri elé, majd a döntőbe jutók másnap még egy alkotás előadásával szerepeltek. A bíráló bizottság tagja volt Krizsán Szilvia színművész (Újvidéki Színház), Pataki András rendező, színházigazgató (Soproni Petőfi Színház), Tóth Péter Lóránt versmondó (Kunszentmiklós), Lőrinc Tímea színművész (Zentai Magyar Kamaraszínház), Raffai Telečki Ágnes színművész és Rókus Zoltán színművész.


Szőke Anna és Nemes Fekete Edit

„Házadra, magadra, szálljon Isten áldása” címmel a jelenlévők megtekintették dr. Szőke Anna néprajzkutató karácsonyi képeslapokat bemutató kiállítását és Nemes Fekete Edit keramikusművésznek Arany János balladáihoz készített falikerámiáit és kollázsait. Az utóbbit Molnár Krekity Olga ajánlotta a közönség figyelmébe. A topolyai Solymosy Könyvesház egész napos könyvvásárt tartott a Kultúrotthon teraszán.


A Családi Köz másképben előadói

Este a színházteremben a nyári Szép szó táborban készült két előadást láthatták az egybegyűltek. A fiatalok nagy sikerrel mutatták be a Családi Kör másképben (rendezte Molnár Krekity Olga) és a Toldi (színpadra állította Kovács Frigyes, a koreográfiát készítette Molnár Gábor Nóra) című darabokat.


A Toldi csapata

A versmondó szemle döntője advent első vasárnapján zajlott. A résztvevők mindegyike igazolta Kosztolányi Dezsőnek a versről írott mondatait: „A vers néma. Adj neki hangot. A vers a könyvben halott. Keltsd életre. Mi a szavalás? A vers feltámasztása papírsírjából.”

A közönségdíjas Kerékgyártó Viktória és Dupák Fanni lett, a jövő évi Szép szó táborba Forró Dániel kapott meghívást, emellett Dupák Fanni, Hodik Annabella és Cucity Iván kulturális-turisztikai hétvégi programon vehet részt Sopronban.

A 3-4. osztályosok közül az első helyen Bába Lujza, a másodikon Alács Varró Emese, a harmadikon Gál Flóra végzett, különdíjas Kerékgyártó Viktória.

Az 5-6. osztályosok csoportjában Szabó Rebeka az első, Kiskomáromi Zsolna a második, Katona Viktória a harmadik díjat érdemelte ki, különdíjas Verbászi Adél.

A 7-8. osztályosok kategóriájában Cucity Iván az első, Vanka Réka a második, Sziveri Emese a harmadik helyen végzett, különdíjas Pápista Nikolett.

A középiskolások közül az első díjat Hodik Annabella, a másodikat Dupák Fanni, a harmadikat Bagi Natália és Szőke Rebeka vihette haza.

Felnőtt kategóriában csupán két versenyző volt, Miklenovics Aranka és Brasnyó Albert, mindketten első díjban részesültek.

A találkozó fődíjasa, a 2017. évi Dudás Kálmán-díj büszke tulajdonosa a zsűri döntése értelmében a bácsfeketehegyi Cucity Iván.

A verseny megszervezésében a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének partnere volt a Feketics Művelődési Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a rendezvényt támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Kishegyes Község Önkormányzata.


Díjazottak

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..