home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Versmondás virtuális térben
Tóth Lívia
2020.08.20.
LXXV. évf. 34. szám
Versmondás virtuális térben

A koronavírus-járvány következtében a költemények kedvelőit megszólító események is a virtuális térbe költöztek. Az elmúlt időszakban a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület versmondói több online versenyen vettek részt, melyeken kiváló minősítéseket szereztek.

A meghirdetett rendezvényekre versvideó formájában kellett elküldeni a kiválasztott költeményt, esetenként többet is. Azokban a hónapokban, amikor a karantén és a szigorú szabályok miatt a versmondók a felkészítőjükkel sem találkozhattak, csak a saját ügyességükre hagyatkozhattak, hiszen egyedül vagy a szülők segítségével, otthon kellett létrehozniuk a felvételeket. Szerencse, hogy ez a generáció már kiválóan bánik a modern technika vívmányaival, így a rögzítéshez csak egy mobiltelefonra volt szükség.

A magyar költészet napja alkalmából a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai Verselő Kárpát-medence címmel hirdették meg felhívásukat, az újvidéki székhelyű Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete pedig Vers otthonról címmel szólította meg az érdeklődőket.

Az első pályázatra összesen 464 nevezés érkezett, és ahogyan a megmozdulás kiterjedt a Kárpát-medence egészére, a három korcsoport bírálóbizottságának a tagjai is több régióból kiválasztott, elismert művészek voltak. Létrejött a Verselő Kárpát-medence YouTube-csatorna is, itt korcsoportonként helyezték el a videókat. Ezen a megmérettetésen Jaksa Dominika arany minősítést, Balunovity Anna pedig dicséretet érdemelt ki — mindketten a csókai Móra Ferenc MME versmondó műhelyének tagjai. A VMPE versenyén Dominika arany, Anna pedig kiemelt arany minősítésben részesült.


Készül Jaksa Dominika versklipje (a szerző felvétele)

Az idén a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a társszervezőivel karöltve szintén rendhagyó módon, online tette közzé a XIII. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál felhívását a Kárpát-medence magyar tanulói részére. Kaszás Attila, a fiatalon elhunyt, felvidéki származású, kiváló színművész 2020-ban lenne hatvanéves. Az emlékének szentelt seregszemlére két videofelvétellel nevezhettek a jelentkezők: egy tetszés szerinti költeménnyel és a kötelezően választott verssel, mely az I. kategóriában verses mese (részlete), a II. és a III. kategóriában pedig az egyetemes magyar költészet egy-egy olyan alkotása volt, amely a hazáról, a szülőföldről, az összetartozásról szól. Ennek a kérésnek 5 ország 57 oktatási intézményéből 127-en tettek eleget, 94 felvidéki, 24 vajdasági, 6 magyarországi, 2 erdélyi és 1 svájci magyar gyermek/fiatal.

A csókai Jaksa Dominika teljesítményét aranysávos, Balunovity Annáét pedig ezüstsávos minősítéssel értékelte a zsűri. Érdekességként említhetjük meg, hogy az online versenyeken az oklevelek is általában elektronikus formában, e-mailben jutottak el a résztvevőkhöz, viszont a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Kárpát-medence-szerte valódi okleveleket, könyvjutalmakat és más díjakat postázott, melyek meg is érkeztek.

A budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete 2020-ban ötödik alkalommal hirdette meg határokon átívelő versmondó és versklipversenyét, a Nemzeti VERSenyt, valamennyi korosztály számára az anyaországban, a Kárpát-medencében, szerte Európában és az óceánon túl, minden nem hivatásos magyar versmondóra számítva. A többfordulós vetélkedőre négy költeménnyel kellett jelentkezni. Kezdetnek egy vágatlan versvideót kértek, melyet Jaksa Dominika sikeresen teljesített, és továbbjutott a második körbe, ahol augusztus végéig versklipet kell készíteni és beküldeni. A legjobbak a novemberi döntőben találkoznak a Nemzeti Színházban. Dominika Báló Andornak, a zentai Bolyai Filmműhely tagjának a segítségével Kosztolányi Dezső Szegény anyám csak egy dalt zongorázik című versét dolgozta fel. A felvételen közreműködik Szalma Lídia és Szőregi Petra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..