home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Versmaraton volt Csókán
Dienes Brigitta
2015.04.29.
LXX. évf. 17. szám
Versmaraton volt Csókán

Második alkalommal tartottak versmaratont Csókán, a Városi Könyvtárban. A rendezvényt a helyi Művelődési és Oktatási Központ, valamint a Líra Egyesület szervezte meg. Az esemény mottója egy József Attila-idézet volt, mely így hangzik: „A szép szó nemcsak eszközünk, hanem célunk is.”

Nem véletlenül állítják, hogy egy intézmény sikeressége nagyban függ az ott dolgozó közösségtől. A csókaiak nem panaszkodhatnak, hiszen a művelődési központ és a könyvtár rendezvények sokaságával — a könyvbemutatóktól a koncertekig — kedveskedik az érdeklődőknek. Horváth Noémi könyvtárossal most elsősorban a II. Versmaratonról beszélgettünk.

Jucus és Zsiga, a két újságpapír emberke — a lírások sokoldalúságát bizonyítva — már kora reggel az intézmény előtti padon igyekezett felhívni az arra járók figyelmét a találkozóra.  

— Igen, a maraton reggel 7-től 17 óráig tartott. Érdekességként két helyszínen kezdődött egyidejűleg. A könyvtárban a Líra Egyesület tagjai indították el a költemények folyamát, az óvodások Méhecske és Nyuszika csoportjának közreműködésével pedig — Banka János segítségével — a Max Rádióban hangzottak el versek.

* Ha már maraton, hallhatnánk néhány adatot? Kik és hányan jöttek el?

— Míg tavaly 178, az idén 290 részvevője volt a rendezvénynek. Községünk elöljárói is képviseltették magukat, élükön Balázs Ferenc polgármesterrel. A csókai érdeklődőkön kívül két település is jelen volt. Ebben az évben a tiszaszentmiklósi és a hódegyházi kisiskolások is itt voltak, akik számára egy osztálykirándulással is felért ez a nap. A legfiatalabb versmondók négyévesek voltak, a legidősebb nyolcvanhárom.  

* Az esemény befejezése is nagyon izgalmas és színvonalas lett.

— Igen, a budapesti Sajtkukacz együttes zárta ugyanis a napot. Kortárs költők megzenésített verseivel lépett fel. A gyerekek nagy örömmel fogadták a műsort, és nem is kellett kérni őket, hogy aktívan vegyenek részt a programban.  

* Lesz jövőre folytatás?

— Természetesen, hiszen szeretnénk hagyományt teremteni ezzel a rendezvénnyel. A nagy érdeklődésnek köszönhetően már két helyszínt tervezünk, és igyekszünk újabb ötletekkel gazdagítani a maratont.   

A támogatók között meg kell említeni a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárságot, a Csóka Művelődési és Oktatási Központot Kormányos László igazgatóval az élen, a Pannon TV-t és a csókai Max Rádiót. Ezenkívül köszönet illet minden versmondót és felkészítőt, aki megjelent a könyvtárban, hogy jelenlétével sikeresebbé tegye ezt a napot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..