home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Versmaraton több mint kétszáz résztvevővel
Tóth Lívia
2023.04.11.
LXXVIII. évf. 15. szám
Versmaraton több mint kétszáz résztvevővel

„A szép szó nem csak eszközünk, hanem célunk is.”  (József Attila)

Magyarországon a magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

Az első rendezvényt 1956 júniusában tartották, a nyári ünnepi könyvhéten, és csak 1964-ben kapcsolták József Attila születésnapjához. (Érdemes megjegyezni, hogy 1900-ban, szintén április 11-én született Márai Sándor is.) A magyar költészet napja egyike a kevés ünnepnek, mely korábban indult, és a rendszerváltás után is folytatódott.

Erről a napról a külhoni magyar területeken sem feledkeznek meg. Vajdaságban a Magyar Nemzeti Tanács határozata alapján az itteni magyarság jeles napjai közé tartozik április 11-e.


Szervezők és segítők

Csókán 2015 óta Versmaratont szerveznek erre az alkalomra. Ebben az évben a közkedvelt magyar költészet napi rendezvényt április 6-án tartották meg a Csóka Művelődési és Oktatási Központhoz tartozó Városi Könyvtárban. Az eseményre, mely sorrendben a nyolcadik volt, ezúttal 218 résztvevő érkezett, akik közül senki sem ment haza ajándék nélkül.     

— Az I. Versmaratont a Líra Egyesület indította el Csókán az intézményünkkel karöltve. A megmozdulásnak évekre visszamenőleg nagyszámú látogatója volt. Ez úgy történik, hogy a költészet kedvelői, legyenek idősebbek vagy fiatalok, betérnek a könyvtárunkba, és elmondják vagy fölolvassák a szívükhöz legközelebb álló verset. Nagy öröm számunkra, hogy a Versmaratonon részt vesznek a csókai Öröm Iskoláskor Előtti Intézmény kicsinyei az óvónők vezetésével, a helyi Jovan Popović Általános Iskola, a tiszaszentmiklósi Dr. Tihomir Ostojić Általános Iskola, a padéi Szervó Mihály Általános Iskola és a csókai Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola tanulói a pedagógusok kíséretében. A rendezvényt a felnőttek és a nyugdíjasok is kedvelik. Velünk ünnepelt Oláj Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, a versmondók között ott volt Oláj Tibor, Csóka Község Képviselő-testületének elnöke is a szakmunkatársaival, valamint visszatérő vendégeink, verskedvelő nyugdíjasaink: Kiralj Ružica, Kónya Sándor, Kónya Lívia, Gyólai Zoltán, Ugri Viktória… — nyilatkozta Kobrehel Éva, a művelődési és oktatási központ igazgatója.

Külön köszönet illeti Erdélyi Ilonát, Borbély Máriát, Visi Piroskát és Jaksa Klaudiát, akiknek a segítségével gördülékenyen zajlott a Versmaraton.

Szőregi Márta és Dijana Jolić felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..