home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Versenyképes tudás Vajdaságban anyanyelven
Szakáll Laura
2022.09.22.
LXXVII. évf. 38. szám
Versenyképes tudás Vajdaságban anyanyelven

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban évek óta kínálnak továbbképzési lehetőséget az érdeklődőknek. Legutóbb ünnepélyes keretek között tizenöt információbiztonsági szakmérnök vehette át az oklevelét. A kétéves, négyszemeszteres képzést az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának szabadkai kihelyezett tagozatán végezték el.

A friss diplomások közül sokan a saját területükön kamatoztatják a megszerzett tudást, másoknak munkahelyváltásra van lehetőségük. Az anyaországi egyetem vezetői hangsúlyozták, az IT világa rohamosan fejlődik, a társadalom minden szektorát érinti, ezért is fontos ez az irányzat, ilyen diplomával ugyanis nem nehéz álláshoz jutni.

Az okoseszközök a mindennapjaink részévé váltak, ezért jelentősek az ilyen jellegű szakok — emelte ki dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora. Hozzátette, az intézmény számára fontos, hogy a határon túli magyarokat segítse, hozzájárulva ezzel nemcsak a tudásuk gyarapításához, hanem az itthon maradáshoz is. 

— A VM4K azzal az elképzeléssel keresett meg bennünket és más magyar felsőoktatási intézményeket, hogy feltérképezze, milyen képzéseket tudnánk felkínálni. Mivel műszaki profilú egyetem vagyunk, mi az információbiztonsági szakemberképzést kínáltuk fel, ami lelkes fogadtatásra talált. Abban bízunk, hogy az új generáció, mely a diplomával felvértezve kilép a munka világába, bármilyen területen megtalálhatja a számításait.

A friss diplomás szakembereket Pásztor István is köszöntötte. Rámutatott, fontos, hogy a vajdasági fiatalok versenyképes tudásra tegyenek szert.

— Annak, hogy egy-egy diploma megszerzése nem jelenti a tanulásnak a végét, talán a mai nap a legjobb bizonyítéka, hiszen nemcsak egészen fiatalokat látunk itt, hanem olyanokat is, akik mögött többéves, esetenként akár több évtizedes életút áll. Egyesek maradnak az eredeti szakmájuknál, mert abban szereztek most pluszoklevelet, de olyanokkal is találkoztam, akiknek ez pályamódosítást jelent. Hihetetlen jelentőséggel bír, hogy legyen egy olyan képzési központ, amely folyamatosan próbál megfelelni az igényeknek, és anyanyelven új tudás, új készség megszerzését kínálja fel. Közelebb hozza a tanulás lehetőségét azokhoz, akik dolgoznak, akiknek az életkörülményei nem engedik meg, hogy elmenjenek oda, ahol a felsőoktatási intézménynek a székhelye van. Fontosnak tartom, hogy olyan felsőoktatási képzési rendszerünk legyen, ahol nem az oktatók képezik a központot, hanem a hallgatók, és ennek a legjobb bizonyítéka szerintem többek között a VM4K.

Apró József résztvevő, hetilapunk munkatársa dicsérte a képzést, és nagyon jónak tartja, hogy Szerbiában, Szabadkán magyarországi egyetemnek a hallgatói lehettek, illetve az anyanyelvükön tanulhattak. 

— Teljes mértékben online folytak a tanórák a budapesti tanárok közreműködésével. A gyakorlati ágakban a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola tanárai segítettek bennünket — nyilatkozta Kosányi Tamás, a VM4K képzési referense, aki maga is hallgató volt.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban a műszaki irányzatok mellett mentálhigiénés, illetve művészeti továbbképzés is folyik az anyaországi felsőoktatási intézményekkel együttműködve.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..