home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Verseciek Pólán
Kiss Nenád
2015.06.21.
LXX. évf. 24. szám
Verseciek Pólán

A verseci Petőfi Sándor Magyar Kúlturegyesület június 12-étől 14-éig a XVI. Pulai Magyar Kultúra Hetén vendégszerepelt. A rendezvénysorozat szervezője a HMDK Isztria megyei egyesülete volt.

Csodálatos, napsütéses tengerpart várt bennünket, kristálytiszta vízzel és illatos leanderek árnyékával. A sok virág mint vízesés omlott ránk. Házigazdáink — a verseci származású Lőcsei József és felesége, Anita — bemutatták Pólát, az amfiteátrumot, az Augustus-templomot, a Sergius-diadalívet és más nevezetességeket.

A parkban sétálva ránk esteledett, a nap fáradtan elmerült az Adriai-tengerben, a kellemes Misztrál szél pedig lengette a fák lombját, csendesen, mintha esti szerenádot adott volna a lányok ablaka alatt.

Szombaton délután a tengerésztemetőben megkoszorúztuk az első világháborúban elesett magyar tengerészek tiszteletére állított emlékművet, melyet a HMDK emelt 2004-ben. Lőcsei József megható tolmácsolásában pedig visszatekintettünk a magyar múltba.

Szombaton este, a rendezvény záróműsorában a várdaróci és laskói fiatalokból álló Alfalusi Ifjúsági Néptáncegyüttes, valamint a vajdasági Versecről érkezett Petőfi Sándor Kultúregyesület magyar néptáncegyüttese lépett föl. Az esti magyar bál hangulatfelelőse pedig a kórógyi Aranycsárdás zenekar volt.

Lőcsei József, a HMDK Isztria megyei szervezetének elnöke elmondta, hogy „egy kisszámú magyar közösség az övék, így a program megszervezése nagy munkát igényelt.” És hozzátette, hogy mindig nagy öröm számukra vendégül látni a drávaszögi, szlavóniai és határon túli csoportokat,amelyek újra és újra olyan műsorral ajándékozzák meg őket, mely erőt és kitartást ad ahhoz, hogy tovább dolgozzanak, és hogy őrizzék a magyar nyelvet és kultúrát az Isztriai-félszigeten.

Tiszteletreméltó volt számunkra Versecet és a vajdasági magyarokat képviselni, de ajándékot is kaptunk, mert megismertünk az isztrai magyarokat, a földieinket, akik olyanok, mint mi, függetlenül attól, ki merre él.

Köszönjünk a szép hétvéget!









































A felvételeket Tekinder Miklós és a Andrija Ratković készítette

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..