Versecen magyarul is szól a rádió

Versecen magyarul is szól a rádió

„2009-ig hetente egyszer volt magyar nyelvű rádióadás, de az adó nem kapta meg a frekvenciát. Az utcára került Szávin György szerkesztő és Lantos Ilona bemondó. A Banat helyi TV sugárzott magyar adást, de az csak a hírek szóról szóra való lefordításából állt. Később ez is megszűnt, mert Német Anna bemondó a munkájáért nem kapott térítést. A Vršačka kula hetilap keresett ugyan magyar tudósítót, de olyan sok kudarc érte már az ottaniakat, hogy senki sem vállalta”

„2009-ig hetente egyszer volt magyar nyelvű rádióadás, de az adó nem kapta meg a frekvenciát. Az utcára került Szávin György szerkesztő és Lantos Ilona bemondó. A Banat helyi TV sugárzott magyar adást, de az csak a hírek szóról szóra való lefordításából állt. Később ez is megszűnt, mert Német Anna bemondó a munkájáért nem kapott térítést. A Vršačka kula hetilap keresett ugyan magyar tudósítót, de olyan sok kudarc érte már az ottaniakat, hogy senki sem vállalta” — összegzi a verseci helyzetet a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete a honlapjukon található Médiatárban. 

A több éven át tartó „hangzárlat” január harmadik hétvégéjén végre feloldódott. A megannyi tárgyalásnak és az észérvek felsorakoztatásának eredményeképpen a városatyák tanácsa kedvező erkölcsi és anyagi háttértámogatást biztosított, és hála ennek, Versecen újból szólhat magyar nyelven is a rádió.

A 107,9 Mhz-es frekvenciát használó helyi Radio Victoria vasárnaponként reggel 8-tól 9-ig máris közvetít magyar nyelvű adást, amelynek „repríze” a rákövetkező hét hétfőjén hallgatható meg 19 és 20 óra között. A tervek szerint internetes „kiadás”-ban is. (http://radiovictoriavrsac.listen2myradio.com/). Az információk pontosításáért Lantos Ilonát kerestük meg, ő vállalta ugyanis el egyedül ezt a kihívást, ösztönző példát mutatva a nálánál fiatalabb nemzedékek képviselőinek. Bízva nemcsak a korábban „összegyűjtött” tíz év rádiós tapasztalatában, hanem abban is, hogy belátható időn belül a verseci, illetve környékbeli magyarság sorában akad valaki a projektum életben tartásához és továbbfejlesztéséhez. Mint megtudtuk: a magyar adásokat magazin jellegükből adódóan nem fenyegeti az a veszély, hogy bármely politikai vagy egyéb érdekszervezet szócsövévé váljanak. S habár a megvalósulás szakaszába érkezett ötlet egyik leglelkesebb pártolója éppen Lantos Lajos, a helyi Petőfi Sándor Kultúregyesület egykori elnöke, azaz Ilonka néni férje volt, minden ilyenkor szokásos, igen ártalmas félremagyarázást elkerülendő elmondjuk, hogy nem holmiféle profitorientált családi bizniszről van szó! Inkább egy közösségépítő kezdeményezésről, amelynek egyetlen és legfőbb célja a verseci, illetve a város vonzáskörében élő magyarság önazonosság-tudatának erősítése. Ennek a feladatnak a folyamatos végzéséhez minden, önmagában elegendő késztetést érző emberre szükség van — és bizony lesz is!

A dolog külön pikantériája, hogy a verseci Radio Victoria tulajdonképpen román nyelvű rádióállomás, amelyet civil létrehívói a verseci község lakosainak korszerű, független és tárgyilagos tájékoztatása, illetve a Délkelet-Bánság területén élő népek multikulturális párbeszédének szellemiségében álmodtak meg. A működésükhöz szükséges pénzt donációkból és pályázatokon teremtik elő, ami eddig bizonyos fokú önállóságot is tudott biztosítani számukra. Az sem mellékes tényező, hogy a Radio Victoria adásainak viszonylag jó vétellehetősége van Alibunár, Zichyfalva (Plandište) és Fehértemplom községekben is. Ahol mindmáig laknak nyelvüket, hitüket és identitásukat vállaló magyarok.
 

Címkék: Versec
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Versecen magyarul is szól a rádió
Bánáti Újság
Versecen magyarul is szól a rádió
Körkép
Facebook

Támogatóink