home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Verscsinálás mint közösségi élmény
LENNERT MÓGER Tímea
2013.08.07.
LXVIII. évf. 32. szám
Verscsinálás mint közösségi élmény

A Kis Reccs szerzője nagy reccsenést okozott a versfaragók körében — Horváth Viktor versfordítás- és versírás-szemináriuma ma, a szabad versek szabados korában a maga szabályrendszerével kellőképpen provokálta a dombosi irodalmi tábor fiatal részvevőit.

Vissza a jambusokhoz, avagy a költészet szakmaiságának visszahódítása zajlott le a műhelyben?
A válaszok a formatörténetben és struktúraelméletben keresendők, és mindez Horváth Viktor szerint bonyolultabban hangzik, mint amilyen valójában volt. Nem történt más, mint az, hogy társaival együtt megismerkedtek az ókortól a középkoron át a mai korra jellemző mintázatokkal, és reprodukálták őket. Verset „csinálni” jó közösségi élmény, jó mulatság lehet. Az ilyen „agyrohamok” révén létrejött dolgok nem az örökkévalóságnak szólnak. Állítása szerint ez arra jó, hogy a pozitív és negatív indulatok felszínre hozásával megtanuljuk működtetni a versgépezetet. Példának okáért: kirúgott a pasim/a csajom, megdöglött a macskám… Minél zsigerből jövőbb az indulat, annál könnyebb a dolgunk, és még terápiás hatása is van. Ha meg eleinte nem működik a módszer, akkor a hiány hoz működésbe impulzusokat, ahhoz nyúl az ember, ami körülötte van: „Ott mászik egy bogár, szól a körfűrész a Király-kocsma melletti bútorgyárban”... Valamilyen érzékeny részhez érni, „rátapintani”, az hálás dolog. A versfordítás és -írás tanításakor fontos az örömelvűség, a sikerélmény és a saját élmény szempontjaira támaszkodni, mert úgy könnyebb a szerzőhöz, korhoz, műhöz kapcsolódó lexikális ismereteket is elsajátítatni. Jobban megjegyezzük őket, könnyebb alkotva tanulni.
Horváth Viktor, a tanár
A pécsi egyetemen óraadó, de szívesen jár más fórumokra is terjeszteni a vers-igét. Mint mondta, most Szegedre készül, középiskolásokhoz. Velük tovább tart megtalálni a megközelítés irányát, a gimiseket „csőbe kell húzni”. A szemináriumok során a tanító is tanul, mint állítja, az exhibicionizmusán kívül ez is motiválja és inspirálja. Merthogy kimondva sok mindenre rájön az ember.
A hátsó szándék: dolgozik egy tankönyvön, amely a verscsinálás módszertanának a megszakadt hagyományát hivatott pótolni. Az ötezer éves matematikatanítás hagyománya töretlen, ezzel szemben a versírás szakmaiságának hagyománya az utóbbi száz, kétszáz évben megszakadt, letiltódott. Szerinte óriási presztízs-veszteségről beszélhetünk az utóbbi évtizedekben, az utóbbi fél évszázadban. Most, amikor az irodalom amúgy is megbukott az elektronikus univerzum, a monitorok és a vizualitás univerzumának korszakában, luxus volna eltűrni ezeket a hiányosságokat. Nem igazán gondolunk bele, hogy nemcsak az irodalomban ilyen tragikus a helyzet, az összes többi művészeti ágra alapuló oktatásban tanítanak szakmaiságot.
Horváth Viktor, az író
Dolgozik egy regényen, de nem beszél róla, egyelőre írja inkább. Az Európai Unió Irodalmi Díját elnyert Török tükör című könyve után a Kis Reccs című sci-fi következett, de erről is csak említést tesz. Alapos tanár lehet, aki ennyire önkritikus: azt állítja ugyanis, hogy a művet elsiette. Jobb várni, nem rögtön kiadni a kézből. Hagyni kell neki fél évet, néhány hónapot, hogy letisztuljon. Sok embernek tetszik, de sok embernek nem, ahogy az már lenni szokott.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..