home 2024. szeptember 16., Edit napja
Online előfizetés
Vereség, de nem kudarc
Tóth Tibor
2024.06.16.
LXXIX. évf. 24. szám
Vereség, de nem kudarc

Megkezdődtek a küzdelmek a C és a D csoportban is, előbbiben Szerbia vereséggel, de nem reménytelen játékkal kezdte az Európa-bajnokságot. 

Hamburg: Lengyelország—Hollandia 1:2 (1:1)

A holland szívekben kiemelkedő helyet foglal el Németország, hiszen eddigi egyetlen nagy trófeájukat 1988-ban itt szerezték, az Eb-döntőjében ugyanis, Marco Van Basten és Ruud Gullit góljaival legyőzték a szovjeteket. A hollandok nem tartoznak az Eb legnagyobb esélyesei közé, viszont sötét lónak nevezhetjük őket, hiszen főleg a védelemben és a csatársorban klasszis játékosok állnak, a harminchat évvel ezelőtt játékosként Eb-aranyat nyert Ronald Koeman szövetségi kapitány rendelkezésére. Ennek megfelelően holland rohamokkal kezdődött a mérkőzés, gólt azonban egy szögletrúgás után a lengyelek szereztek, miután a hórihorgas Buksa fejjel talált az élete első Eb-mérkőzésén védő Verbruggen hálójába. A kapott gól nem zavarta meg a hollandokat, és Gakpo még a félidő lefújása előtt egyenlített. A folytatásban is Hollandia játszott veszélyesebben, de a lengyel gól is végig benne volt a mérkőzésben. A győztes találatot a csereként beállt Weghorst hét perccel a vége előtt szerezte, aki az addig kiválóan játszó Salamon előtt és Szczesny kapus alatt juttatta a labdát a kapuba.


Szalai Attila rajza

 

Stuttgart: Szlovénia—Dánia 1:1 (0:1)

Az Európa-bajnokság hatodik meccsén megszületett az első döntetlen. A jóval esélyesebbnek vélt dánok idei első Eb-gólját Christian Eriksen szerezte pontosan 1100 nappal azután, hogy a 2021-beli kontinenstornán újra kellett éleszteni a Dánia—Finnország-meccs közben. A vezetés birtokában alaposan visszavettek a dánok, amit a nagy szívvel játszó szlovének kihasználtak. Előbb Šeško távoli lövése majdnem kettétörte a kapufát, majd egy perc múlva egy szöglet után a labda Janža elé került, kinek távoli lövése megpattant egy dán védőn, és a labda a tehetetlen Schmeichel mellett a hálóba került.

 

Gelsenkirchen: Szerbia—Anglia 0:1 (0:1)

Szerbia huszonnégy év után, akkor még Jugoszlávia néven jutott ki újra az Európa-bajnokságra. A torna egyik esélyese az első tizenhárom percben alaposan beszorította a szerb csapatot, és Bellingham a 13. percben védhetetlenül fejelt a léc alá. A vezetés után az angolok már nem erőltették a támadásokat, és a szerbek a mérkőzés egyes szakaszaiban fokozatosan átvették a játék irányítását. A második félidő közepén úgy tűnt, akár egyenlíthetnek is a szerbek, a játék ugyanis többnyire az angol térfélen folyt. A hajrában Vlahović lövésekor Pickford bravúrjára is szükség volt az angol vezetés megőrzéséhez, egyúttal néhány perccel korábban Kane megduplázhatta volna csapata előnyét, de fejese a felső lécen csattant. Az angolok már a 70. perc környékén húzták az időt, és a hajrában gyakran pánikszerűen mentettek saját tizenhatosuk környékéről, de végül megőrizték minimális előnyüket.

A hétfői program: Románia—Ukrajna (15), Belgium—Szlovákia (18), Ausztria—Franciaország (21).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..