home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Véres hétvége
2016.07.08.
LXXI. évf. 27. szám

Elharapódzó erőszak, féltékenységből elkövetett gyilkosságok, alvilági leszámolások jellemezték a múlt hetet. A csatlakozási tárgyalások továbbra is késlekednek. Hatalmas a különbség az országban a bérek között. A nyár ellenére Szerbiában nem volt unalmas a múlt hét. Heti hírösszefoglalónk, belgrádi szemmel.

Lezárták a helikopterügyet

A belgrádi ügyészség lezárta a 2013 márciusában történt helikopter-baleset ügyét. Mint ismeretes, aznap zuhant le az a katonai helikopter, amely egy beteg gyermeket szállított Novi Pazarból Belgrádba. A balesetben hét ember halt meg. Az ügyészég múlt heti tájékoztatása szerint senkit sem terhel bűnvádi felelősség a történtek miatt. (Tanjug)

Ivica dühöng

Ivica Dačić külügyminiszter szerint szégyen, hogy az Európai Unió továbbra is halogatja Szerbiával a csatlakozási tárgyalások megkezdését, miközben Törökországgal és Montenegróval újabb fejezetet nyit meg. „Ez a döntés szégyenteljes, érthetetlen és megalázó Szerbia számára, ez annak a politikai törekvésnek az eredménye, amelynek az a célja, hogy megállítsa, de legalábbis lassítsa Szerbia európai útját. Egyszersmind nyílt politikai nyomásgyakorlás az országra, hogy hagyjon fel állami érdekeinek védelmével” — nyilatkozta a szerb külügyminiszter. (B92)

Nem lesz népszavazás

Aleksandar Vučić miniszterelnök Berlinben a német sajtónak azt nyilatkozta, hogy Szerbiában nem lesz népszavazás az európai csatlakozásról, annak ellenére sem, hogy bizonyos szerbiai pártok nyíltan beszélnek ennek szükségességéről. (Tanjug)

Đilas kilépett

Dragan Đilas, a Demokrata Párt volt elnöke a múlt héten kilépett a pártból. A DP-t 2012 novembere és 2014 májusa között vezető Đilas a Danas napilapnak nem kívánta érdemben megindokolni a döntését, egyszersmind az információt megerősítette. (Danas)

Véres hétvége

Több véres esemény is történt a hétvégén. A legsúlyosabb kétségkívül az a begaszentgyörgyi tragédia volt, amelyben öt ember vesztette életét, húszan pedig megsebesültek. Az ámokfutás hátterében féltékenység állt. Törökkanizsán a feleségét szúrta le egy férfi, Szabadkán pedig alvilági leszámolásra került sor. Nebojša Stefanović belügyminiszter kijelentette, hogy az állam ezentúl nem fogja tolerálni az illegális fegyvertartást, drákói szigort fog alkalmazni. (Tanjug, Blic, B92)

Foglalkozni kell az EPS-szel

Ellen Goldstein, a Világbank délkelet-európai igazgatója kijelentette, hogy a szerb gazdaság állapota javulást mutat, viszont továbbra is kulcskérdés a közvállalatok reformja. Az RTS állami televíziónak nyilatkozó szakember szerint különösen fontos a rossz hatásfokkal működő állami szektor, a többi közt a szerb áramszolgáltató helyzetének rendezése, ahol túl sokan dolgoznak. (Tanjug)

A nyugdíjbiztosítóval is foglalkozni kell

Kori Udovički miniszterelnök-helyettes szerint a következő kormánynak a nyugdíjbiztosítóval is foglalkoznia kell, hiszen a Világbank számos gondra mutatott rá. „Az informatika világában megengedhetetlen, hogy egy olyan országban, amely a polgárairól mindent feljegyez, kilenc hónap alatt sem lehet megkapni a nyugdíjjogosultságról szóló végzést” — mondta Udovički. (Tanjug)

92 999 dináros átlagfizetés

Szerbiában Surčinban keresnek a legtöbbet az emberek, az átlagfizetés májusban 92 999 dinárt tett ki. A második helyen Kostolac áll, ahol átlagban 71 846 dinárt vittek haza az ott élők. Ennek az az oka, hogy a legtöbb nemzetközi cég a Belgrádhoz közeli településen jegyeztette be magát, Kostolacon pedig a hőerőmű emelte meg ennyire a béreket. Az országos átlag ennél jóval kisebb összeget mutat. Nišben például 40 000 dinár alatt volt a májusi átlagbér, a legkevesebbet pedig az apatiniak vihették haza, mindössze 22 772 dinárt. (Beta)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..