home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vendégségben Budapesten
BÚZÁSI Ibolya
2006.07.19.
LXI. évf. 29. szám

A gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület június 25-étől július 4-éig Budapesten vendégeskedett. A határon túli magyar fiatalok tizenegyedik találkozójának fővédnöke Göncz Árpádné, a Kézfogás Alapítvány kuratóriumának elnöke, a védnökök pedig dr. Schneider Márta, kulturális szakállamtitkár,...

A gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület június 25-étől július 4-éig Budapesten vendégeskedett. A határon túli magyar fiatalok tizenegyedik találkozójának fővédnöke Göncz Árpádné, a Kézfogás Alapítvány kuratóriumának elnöke, a védnökök pedig dr. Schneider Márta, kulturális szakállamtitkár, dr. Schiffer János, Budapest főpolgármester-helyettese és Komlós Attila, a Határon Túli Magyarok elnöke volt.
Klenanc József, a gombosi M. M. E. alelnöke a napokban tájékoztatta kedves Olvasóinkat is a gombosi fiatalok budapesti élményeiről.
- Az első nap estéjén a Piccolo Színház társulata világhírű musicalekkel szórakoztatta a vendégeket a József Attila Színházban. A napot az éjszakai tánczeneparti zárta. Másnap, a hivatalos megnyitó napján, a résztvevőket dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint dr. Schiffer János, Budapest főpolgármester-helyettese köszöntötte. Az est folyamán a péterrévei Tisza népitánc-csoport és a kishegyesi Rizgetős táncegyüttes ünnepi táncösszeállítás keretében emlékezett meg a nándorfehérvári diadal 550. évfordulójáról. A lendvai Kéttannyelvű Középiskola Diáxínpada Dušan Kovaèeviæ: A maratonfutók tiszteletkört futnak című abszurd komédiáját mutatta be, Mess Attila rendezésében. Kedden a Budai-hegységet ,,fedezték fel" a vendégek. Szerdán a régiók mutatkoztak be, filmvetítések, könyvbemutatók, címer- és fotókiállítások, címerkészítés és -festés, valamint népi mesterségek bemutatója formájában.
Csütörtök az országjáró barangolás napja volt. A látogatók a gödöllői kastély termeiben és parkjában betekintést nyerhettek a barokk életérzésbe.
Péntek délelőtt Csak tiszta forrásból elnevezéssel a 125 éve született Bartók Bélára emlékeztek a találkozó részvevői. Népdalok, népdalfeldolgozások, népzene, népi táncok, népmesék, mondák, balladák, kórusművek, színpadi, zenekari művek és versek hangzottak el e témakörben. A délutáni órákban városnéző séta alkalmával múzeumokat, imaházakat és galériákat látogattak meg a vendégek.
Szombat délelőtt a strandolásé volt a főszerep a római-parti strandon. Az esti órákban a Medrano Cirkusz előadása szórakoztatta a közönséget. A Medrano Cirkusz immár százharminc éve kápráztatja el a nézőket. E jeles évforduló alkalmából színes műsorral kedveskedett a közönségnek.
Vasárnap délelőtt a részvevők a parlamenti látogatás alkalmával találkoztak Mandúr Lászlóval, az országgyűlés alelnökével. Reggel 10 órától este hatig az Égtájak Fesztiválja elnevezéssel a résztvevők menettánca szórakoztatta a nézőket, a Lánchídon. A gombosi Gyöngyösbokréta tánccsoport és az asszonykórus fergeteges sikert aratott. Az est fénypontja a sétahajózás volt a Dunán, a Mahart Passnave Személyhajózási Kft. jóvoltából. A éjszakába nyúló táncház a hajón egyedülálló szórakozást nyújtott.
A hétfő a vetélkedés és a faültetés napja volt. ,,Valóban nagy csak az lehet, ki a népet lelkesítve emelni tudja" címmel Bartók Bélára és Mária Teréziára emlékeztek a résztvevők, játékos szellemi párbaj keretében.
A délutáni órák a tréfás játékok jegyében teltek el. A csíkszeredai Role: Pille című csángó rockballadája után a közös faültetés következett. A fiatalok a Vendégségben Budapesten ligetben ültették el a fát, majd tűzijáték kápráztatta el a vendégeket. A díjak átadása után zenés, táncos együttlétben búcsúztak el egymástól a fiatalok.
Másnap, a búcsúzás napján fájó szívvel köszöntek el egymástól a fiatalok és az örökké fiatalok. Az elmúlt tíz nap ideje alatt új barátságok szövődtek, régiek erősödtek meg, s ezért ez áll a programfüzetben: ,,Sírás, rívás, ígérgetés, hazautazás." Hazaérvén, a résztvevők boldogan mesélték élményeiket, s mi örömmel adjuk át az Olvasóknak is a budapesti vendégség hangulatát - fejezte be beszámolóját beszélgetőtársunk.
A gombosi Művelődési Egyesület új tervekkel, reményekkel készül a nyári hónapokra.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..