home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Vendégek a muzslyai iskolában
Kónya-Kovács Otília
2022.06.20.
LXXVII. évf. 24. szám
Vendégek a muzslyai iskolában

A közelmúltban két ízben is fogadtak vendégeket a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában. Az egyik csapat, melynek tagjai alsós diákok voltak, Kupuszináról, avagy Bácskertesről érkezett, a nyolcadikosokhoz pedig Budapestről jöttek a kortársaik.

A kupuszini vendégek egyik vezetője Turkál Marianna tanítónő volt, aki elmondta, hosszasan utaztak, hiszen a két település között eléggé nagy a távolság, de örömmel jöttek az ottani József Attila Általános Iskolából.

— A színjátszóimmal érkeztünk, ők a harmadikosok és a negyedikesek, valamint egy elsős kislány is van közöttük. Lázár Ervin műve nyomán egy mesejátékot mutatnak be, a Szegény Dzsoni és Árnika címűt.

A darab fergeteges volt, mindenki nagyon élvezte. Azt is rögtön le lehetett szögezni, hogy ez csak a kezdet volt, és az együttműködésnek bizonyára lesz folytatása. Így közelít egymáshoz Nyugat-Bácska és Közép-Bánát. A muzslyaiak közül felléptek a Cinegék és a Méhecskék énekcsoport tagjai. A vendégek a tanórákra is ellátogattak, barátkoztak, címeket cseréltek.

Csíkos Sándor kupuszini és Molnár Attila muzslyai iskolaigazgató elbeszélgetett az aktualitásokról, megemlítették a gondokat, ecsetelték, számba vették a sikereket. A tanítók is cserélhettek eszmét, hiszen a jó tapasztalatok továbbadása mindkét fél szempontjából fontos volt.

A muzslyai iskolába a másik vendégcsoport Budapestről, a Grassalkovich Antal Általános Iskolából érkezett a Határtalanul program keretében. Acsai Zsuzsanna, a budapestiek osztályfőnöke rámutatott, ez a program általában hetedikeseket érint, de a járvány miatt tavaly nem tudtak utazni, ezért a nyolcadikosok jöttek.

— Nagyon örültek a gyerekek is, de a szüleik is támogatták az ötletet. Délvidék megismerése a célunk, szeretnénk feltérképezni a vajdasági magyar szokásokat. Jártunk Újvidéken, ellátogattunk a péterváradi várhoz is. Nagyon élménydús volt a nándorfehérvári kirándulásunk is, valamint a Delibláti-pusztán és a szendrői várnál is sétáltunk. Hátravan még Versec, aztán lassan indulunk északra, hazafelé.

Svarc Katarina, az egyik muzslyai lány, a házigazdák nevében kijelentette, mindannyian nagyon örültek, hogy megismerkedhettek a budapesti fiatalokkal.

— Közösen ültettünk fákat az iskola parkjában, és reméljük, hogy még visszajönnek az új barátaink. Ez a két facsemete is azt jelképezi, hogy mindannyian magyarok vagyunk, és a barátság tovább folytatódik.

Molnár Attila iskolaigazgató ismertette, már több alkalommal is fogadtak magyarországi vendégeket az iskolában, néhány éve pedig a muzslyai diákok voltak e program által Győrben. Mint fogalmazott, a kezdetektől nagyon jó volt a hangulat, melyet a foci- és a kézilabda-mérkőzések csak fokoztak.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..