home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vélemények és vita a Tanyaszínházról
Hét Nap
2021.10.15.
LXXVI. évf. 41. szám
Vélemények és vita a Tanyaszínházról

Megtartotta 26. rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács

Az összejövetel második napirendi pontjaként Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szóbeli beszámolót tartott a Tanyaszínház 2021. évi tájolási körútjával kapcsolatban. Ebben elmondta, hogy a Tanyaszínház idei évi előadása négy bemutatóján jelen lévő nézők számottevő csoportjának tiltakozása miatt 2021. július 27-én sajtóközleményt tett közzé, melyben arra kérte a szervezőket, hogy a turné többi helyszínén mondják le a társulat vendégszereplését, mivel „a legutóbbi előadás, Ödön von Horváth Kazimír és Karolina című darabja a gondtalan, minden korosztálynak szóló színházi élményt nem tudja elvinni közösségeinkbe, városainkba és falvainkba, hiszen a társulat előadása a Tanyaszínház fényes múltját, örökségét és mindazt kérdőjelezi meg, ami oly fontos, értékes számunkra”. A Tanyaszínház társulata a következő állomásán már nem mutatta be legújabb darabját, hanem megszakította turnéját, és a többi előadását estéről estére Kavillón adta elő. Ezzel párhuzamosan Szabadságot a Tanyaszínháznak címmel papíralapú és online aláírásgyűjtés kezdődött, azt követelve, hogy az MNT mielőbb tűzze napirendre Hajnal Jenő diktátumának kérdését, és határolódjon el tőle, továbbá mondja ki, hogy a színházi emberek továbbra is szabad légkörben végezhetik alkotómunkájukat, a közönség pedig ezentúl is zavartalanul látogathatja színházainkat. A Magyar Nemzeti Tanács Hivatalában 2021. szeptember 6-án személyesen átadott petíció szövege szerint 1293 aláírás gyűlt össze Szerbiából, Magyarországról, Romániából, Szlovákiából és a világ más országaiból, köztük számos kiemelkedő alkotói egyéniség is támogatta az ügyet.

— Hogy a mai ülésanyagunk között mégsem szerepel ez a dokumentum, annak legfőbb oka az, hogy a testület és a nyilvánosság elé nem tárhatok olyan dokumentumot, amelynek olykor ismétlődő aláírói között olyan személyek neve is szerepel, akik tanúsítani tudják, hogy nem támogatták ezt a kezdeményezést, és nevük nem akaratukból került a listára. Ezt személy szerint talán én tudom leginkább igazolni, hiszen a 806-os sorszám alatt az én nevem szerepel, volt munkahelyem címével és 2021. augusztus 26-ai bejegyzéssel. Ugyanakkor nem elhanyagolhatóak az adatvédelemhez köthető jogi aggályok sem, melyek a személyes adatok nyilvános közlésére vonatkoznak. Tény viszont az is, hogy a petíció szövege mindenki számára elérhető a világhálón — hangsúlyozta Hajnal Jenő, és arra is rámutatott, hogy a közleménye hatására nagyon sokan kimondták az évek óta lappangó véleményeket, nézeteket, aminek köszönhetően a végkifejlet a megosztottság helyett az illetékes színházi szakemberek párbeszédéhez vezetett, ami egy újabb esély a problémák megoldására és a közösségi érdek érvényesítésére.

A vitában elsőként Novák Anikó (Magyar Mozgalom) kért szót, és kifejtette, számára még ma is felfoghatatlan a Tanyaszínház turnéjának a letiltása, mert véleménye szerint a darab ellen felhozott vádak nevetségesek és alaptalanok. 

— Újra és újra megpróbálom magamnak megválaszolni azt a kérdést, hogy mi is volt valójában az, ami kihozta a sodrából Hajnal Jenőt és a mögötte álló politikai rendszert. Talán az, hogy a darab nem a rózsaszín, minden nagyon jó itthon mesét közvetíti, hanem az egyáltalán nem rózsás vajdasági helyzetre utal, ezt mutatja be? Talán a hatalom emberei magukra ismertek a görbe tükörben?

Krnács Erika (Magyar Összefogás, VMSZ) a felszólalását azzal kezdte, hogy felidézte, mi a Magyar Nemzeti Tanács és mi a feladata, majd megállapította, a Tanyaszínház a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű intézménye, ahogy a turnéja is kiemelt fontossággal bír. Hangsúlyozta, az MNT nem tiltott be semmit, csak javasolta a turné leállítását egy igencsak megosztó előadás okán, de a társulat minden este játszott Kavillón, és ebben senki sem akadályozta meg.

— Nem ott van-e a probléma, hogy a Tanyaszínház megfeledkezett az eredeti küldetéséről, arról, hogy miért is jött létre, kikhez szól elsősorban? Színházi életünk sokszínű, nyugodtan válogathatunk kőszínházaink repertoárjában. Mindegyik színházunknak van saját arculata és műsorpolitikája, és van célközönsége, amelyet ismernie kell. Az előadás ajándék. És ha ajándékot viszek, akkor szem előtt tartom azt, hogy az illető minek is örülne. Ez nem a közönség lebecsülése, hanem megértése. Nem az igényesség lebecsülése, hanem a tisztaság tisztelete — hallottuk Krnács Erikától, aki szerint a Tanyaszínháznak nem a városi közönség igényeit kell szolgálnia, nem önmegvalósítaniuk kell az alkotóknak, mert a Tanyaszínház nem kőszínház és nem művészszínház, nem a kioktatás és a lázítás helye, hanem az előadása korhatár nélkül mindenki ünnepe kell hogy legyen.

Mengyán Pletikoszity Ildikó (Magyar Mozgalom) a Tanyaszínházzal kapcsolatban az autoriter rendszerek működéséről és a kézi vezérlés módszeréről beszélt.

— Én is kint voltam a Tanyaszínházon, kétszer is, és valahogy teljesen mást tapasztaltam, mint Krnács Erika. Azt tapasztaltam, hogy mindenki megértette a darabot, és döbbenettel nézte, miért pont ez a darab lett az, amelyet betiltottak, amelyet leállítottak, hiszen valóban alig volt benne káromkodás, alig volt benne olyan trágárság, amelyre azt lehetne mondani, hogy nem állja meg a helyét — hangoztatta a képviselő, majd azt fejtegette, azért áll be a legnagyobb része a társadalomnak az autoriter kézi vezérlésű rendszer mögé, mert a biztonságot keresi.

Kálló Béla (Magyar Összefogás, VMSZ) előrebocsájtotta, hogy a művészi szabadságnak, melyet megkérdőjelezhetetlen dolognak tart, a teljes mértékű híve és pártfogója.

— Én azt gondolom, hogy ezek az alkotók egy nagyon helyes dolgot csináltak az idén. Én azt gondolom, hogy ezek az alkotók megtették azt, amit meg kellett hogy tegyenek. A kérdés a következő: vajon jó helyen tették-e? Tehát hogy az az alkotói közeg, ahova ezek az alkotók kerültek, a Tanyaszínház, vajon megfelelő hely-e ahhoz, hogy ezt a művészi szabadságot meg tudják élni, kellő mértékben ki tudják fejezni? Ebben nem vagyok teljesen biztos.

Paskó Csaba (Magyar Összefogás, VMSZ), mint mondta, nem papként, hanem művészemberként szólt hozzá a vitához. Szerinte az MNT elnöke most kimondta azt, amit mások már több éve megfogalmaztak magukban, s ez a vélemény nem csak az idei produkcióra vonatkozott.

A hozzászólók sorában szót kért még Losoncz Dávid, Szlákó József, Ternovácz István (Magyar Összefogás, VMSZ), majd az elnöki beszámolót 3 ellenszavazat mellett 28 igennel fogadták el.

Az ülés folytatásában az MNT kinevezte a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény öttagú igazgatóbizottságát, és jóváhagyta annak 2021. évi pénzügyi és munkatervét. Az utóbbit Katona Novák Ágnes, az intézmény vezetője ismertette. A munkafolyamatról elmondta, hogy az oktatói tevékenység magyar nyelven történik, két bölcsődés és három óvodai előkészítős csoportban 100 gyermekkel dolgoznak.   

Az MNT ülésén egyebek mellett a Forum Könyvkiadó Intézet éves munkatervének és programjának módosítását, valamint a Zentai Magyar Kamaraszínház megbízott igazgatójának kinevezését is véleményezték.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..