home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Végzetes lakoma egy Holt-tengeri palotában
OTS
2017.10.18.
LXXII. évf. 41. szám
Végzetes lakoma egy Holt-tengeri palotában

Salome operabemutatóval készül a Budapesti Nyári Fesztivál jubileumi évadára

Richard Strauss hátborzongató operájának új feldolgozása két alkalommal, 2018. június 22-én és 24-én sztárénekesekkel kerül bemutatásra a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A címszerepben, vérszomjas Salomeként most láthatja először a magyar közönség a világhírű magyar szopránt, Rost Andreát, olyan sztárpartnerekkel mint Gerard Siegel és Komlósi Ildikó. Anger Ferenc rendezése később, a tervek szerint a mű eredeti helyszínén, Nagy Heródes feltárt palotájában is elvarázsolja a közönséget.

Mint közismert, az Oscar Wilde drámája nyomán Richard Strauss által teremtett szerelmi tébolyban szenvedő szecessziós nőalak színpadi bemutatóit a kezdetektől hangos botrányok övezték a kritika, a közönség és az egyház megbotránkozása közepette. A Szabad Tér Színház és a Magyar Állami Operaház új közös bemutatója a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon debütál Rost Andrea címszereplésével, majd az előadás a tervek szerint Salome híres hétfátyoltáncának eredeti helyszínérén, a Holt-tenger partján fekvő erődítményben, Nagy Heródes Machareus palotájában lesz látható. A helyszínnek különös magyar vonatkozása, hogy a feltárást magyar-jordán kutatócsoport végezte Vörös Győző ókorkutató irányításával. A nemrég kiásott tizenkét lépcsős és egy tartalék medencével rendelkező grandiózus mikve kétezer éven keresztül pihent a homokban a királyi udvar alatt. Az Újszövetség Heródiásának lánya, Salome ebben a palotában kérte Keresztelő Szent János fejét táncáért cserébe Heródes végzetes születésnapi lakomáján.


Salome, avagy egy vérfagyasztó flört története

A századelő sűrű forgatagában Richard Strauss Max Reinhardt színházában találkozott először Wilde nyugtalanítóan intenzív színpadi művével. Az előadás után Heinrich Grünfeld csellista így fordult a zeneszerzőhöz: „Ez volna ám a magának való operaanyag!” „Már írom is!” — érkezett a gyors válasz. Az 1905-ös drezdai bemutatót hangos botrányok kísérték, ahogy sokáig a továbbiakat is.

A kritikusok azóta sokat vitatkoztak Salome alakjáról. Vajon anyja befolyása alatt álló tudatlan lányka csupán, vagy tudatos és kegyetlen vámpír, amilyennek Wilde képzelte, aki egyáltalán nem hitt az ártatlan Salome meséjében. A démoni Salome meztelen testét és haját Wilde szerint csak drágakövek borítják. Strauss is egy szerelmi megszállottságtól vezérelt jéghideg Salomét képzelt a színpadra és operájában megteremtette az iszonyat extázisát. A szerepet éppen ezért kivételesen nehéz megformálni, nemcsak annak lélektani megfejthetetlensége miatt, hanem az operaénekes összetett feladatköre miatt: csupasz testtel ellejteni egy 16 éves lány erotikusan túlfűtött fátyoltáncát, miközben operát énekel, csak a legképzettebb előadóművészeknek sikerül. A híres operaénekesnő, Rost Andrea pályája során először bújik a nagy kihívást jelentő szerepbe, mi pedig rendkívüli érdeklődéssel várjuk, hogy Anger Ferenc rendezésében ezúttal milyen Salomét kapunk a Margitsziget csillagos nyári ege alatt.

Az ígéretes Salome-premier két alkalommal, 2018. június 22-én és 24-én lesz látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Jegyek már kaphatók a Szabad Tér Színház honlapján, valamint a jegyirodákban. Érdemes a héten gyakran figyelni a www.szabadter.hu honlapot, valamint a Budapesti Nyári Fesztivál Facebook-oldalát, ugyanis ott adnak hírt a különleges akció pontos időpontjáról, melynek során 50% kedvezménnyel szerezhetik meg jegyeiket az érdeklődők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..