home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Végzetes égi csapás
Tóth Tibor
2017.09.12.
LXXII. évf. 36. szám
Végzetes égi csapás

Az augusztus 27-ei vasárnap is igazi nyári napnak indult. Már délelőtt hét ágra sütött a nap, a hőmérő higanyszála magasan 30 Celsius-fok fölé emelkedett. Délután fél öt körül azonban minden megváltozott.

Szinte a semmiből került elő néhány viharfelhő, és előbb özönvízszerű eső, majd hatalmas jégeső zúdult Hajdújárásra és Királyhalomra. A borsó- és mogyorószem, majd dió nagyságú jégdarabok húsz perc alatt tönkretették a termelők egész éves munkájának eredményét.

Az ítéletidő szinte Hajdújárás egész területére kiterjedt. Palics határától a királyhalmi labdarúgópályáig, illetve a magyar határtól egészen a Ludasi-tóig pusztított.


A jégverés hatalmas károkat okozott (Szabó Attila felvételei)

A falu északi részén, a Talánteremre keresztelt területen szomorú látvány fogad bennünket. Az almafák megtépázva állnak a nyári kánikulában, alattuk szőnyegként hever a piros gyümölcs. A fákon maradt ugyan valamennyi termés, de ép almát egyáltalán nem találtunk. A gazdák kezüket tördelve tekintenek a messzeségbe, a kár mértékét fel sem merik becsülni, azt pedig el sem tudják képzelni, honnan szereznek eszközöket a következő évi termés beruházásainak pénzelésére. Nevüket nem vállalják, mert kárörvendők mindig vannak, habár a természeti csapás nem válogatott: ugyanúgy lesújtott a kisemberekre, mint a nagygazdákra. Egybehangzóan állítják, hogy ilyen hosszan tartó jégesőt egyikük sem látott még, nem is értik, miért éppen velük történt ilyesmi. Egy középkorú férfi állítása szerint almaültetvényét 100%-оs kár érte, a zöldségek talán még megúszták a vihart, belőlük még kihozhat egy kis pénzt. Egy másik termelő azt mondta, hogy az elvándorlás miatt csak nagy nehezen talált elegendő számú almaszedőt, a károk láttán azonban közölte velük, nincs szükség a munkájukra, hiszen a vihar „leszüretelte” a termést.

A hajdújárási Golden Fruct Termelőszövetkezetben az alkalmazottak szaporán válogatják a Noszáról, Királyhalomról, Horgosról érkezett termést. Hajdújárási alma eddig még nem futott be hozzájuk.

— A hajdújárási termelők 95%-át érintette az ítéletidő — állapította meg szomorúan Ábrahám Sándor, a Golden Fruct Termelőszövetkezet igazgatója. — A faluban gyászos a közhangulat, az első két napon kétségbeesett termelők jelentkeztek nálunk. Többen jelezték, hogy a gyümölcsöt nem tudják hűtőházunkban tárolni, mivel nem lesz első osztályú termésük. Korábban lefoglalt helyek szabadultak fel, így várjuk a más területeken élő almatermelők jelentkezését, mivel jó sok szabad helyünk van. Az érdeklődők minden munkanapon hívhatják a 024/758-440-es telefonszámot.

A hajdújárásiak szeretnék, ha a szerb állam katasztrófa sújtotta területté nyilvánítaná a falut. Ez egyáltalán nem túlzás, hiszen a gyümölcs nagy részét kiütötte a jég, tehát felszakadt a héja.

— Ezt az almát már semmire sem tudjuk használni, csak léalmaként értékesíthetjük. Szedés közben derül ki, hogy mennyi a sérült termés. Félő, hogy kevés ép almát találunk, hiszen a fák tetején lévő gyümölcs volt leginkább kitéve az időjárás viszontagságainak, a lejjebb lévőket lehet, hogy a levelek valamennyire megvédték a súlyos csapástól. A nem kiütött alma a tavaszig a hűtőkamrában kap helyet, majd másodosztályú almaként próbáljuk értékesíteni. A jégverés előtt az áprilisi fagyok tették tönkre a termés egy részét. Sajnos szinte senki sem kötött biztosítást jégkár esetére, így mindannyian nagyon nehéz helyzetben találtuk magunkat. Teljes kártalanításra kicsi az esély, viszont a termelők szívesen elfogadnának akármilyen segítséget. Az egyszerű ember a nagyon kevésnek is tud örülni — mondta az igazgató, majd hozzátette, hogy a hűtőház már vásárolja a hullóalmát (léalmát).

Sövény Rudolf, a hajdújárási helyi közösség közgyűlésének fiatal elnöke sem látott a múlt vasárnapi esethez hasonlót.

— Már a katasztrófa másnapján a helyszínre látogatott Osztrogonác Simon, a városi tanács mezőgazdasági tanácsosa. Viszont mi is nyitottak vagyunk a panaszok előtt, és amit tudunk, azt megtesszük. Nem sokat ígérhetünk, de a károkat mindenképp feljegyezzük és továbbítjuk az illetékes szervek felé. Polgáraink személyesen tehetnek bejelentést a helyi közösség irodájában, telefonon pedig a 758-021-es számot hívják. Tudjuk, milyen rossz helyzetben van az ország, ezért nehezen tudom elképzelni, hogy termelőink kártérítésben részesülnek. Léteznek azonban különféle lehetőségek, melyeket ki lehetne használni. Hiszem, hogy az illetékes szervek körbejárják a kérdést, és mindent megtesznek a termelők érdekében, amit csak lehet.

Mint ismeretes, a jégfelhők Magyarország irányából érkeztek Hajdújárás fölé. Ludasról három, Sándorból pedig két rakétát lőttek ki rájuk, Királyhalomról azonban ezt már nem tehették meg, mivel a hatályos törvény értelmében Magyarország irányába nem szabad lőni. A sándori és a ludasi rakéták megtették a hatásukat, így Szabadkán mindössze egy néhány perces eső hozott felfrissülést.

Királyhalmon viszont foltokban sújtott le az égi csapás. A legnagyobb kár az erdő szélén található gyümölcsösöket érte, ám a jég a központ környékét is alaposan elverte. A Buki híd, a Príma Termelőszövetkezet, a Káics-sarok és a ládagyár felé is hullott valamennyi jég, viszont sokkal kevesebb, és nem is okozott nagyobb károkat.

— Szövetkezetünk tagjai közül sokan kötöttek jégkár elleni biztosítást. Termelőink a Prímában jelenthetik a károkat, a 757-094-es telefonszámon. Őszintén szólva nem igazán bízom benne, hogy a károkat bárki is megtéríti, mivel a három évvel ezelőtti jégverés után is rengeteg bejelentés volt, de kedvező eredményre nem nagyon emlékszem. A tavasszal sok helyen elfagyott az alma, így már eleve kevesebb terméssel számoltunk. Ehhez még a jégverés is társult, úgyhogy most még szinte fel sem mérhető az almatermés mennyisége — számolt be a jelenlegi helyzetről Jankovics Tamás, a királyhalmi Príma Termelőszövetkezet igazgatóbizottságának elnöke.

A károsult királyhalmi termelők a Prímán kívül a helyi közösségben is jelentést tehetnek (minden munkanap a 757-003-as számon).

A gazdák sokszor kerültek már kilátástalan helyzetbe, de ilyen mértékű katasztrófa az utóbbi húsz-harminc évben nem érte őket. Eddig mindig megtalálták a kivezető utat, most azonban félő, hogy ha az illetékes állami szervek nem sietnek sürgősen a segítségükre, akkor számtalan termelő lehúzhatja a rolót, azaz innen már nem lesz visszaút.


Királyhalmon az édes almát válogatják

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..