home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Végső elkeseredettség
2004.10.19.
LIX. évf. 42. szám

Az észak-bácskai körzet földműves-szervezeteinek és önkormányzatainak felhívása a szerbiai kormányhoz és a feldolgozókhozA földművesek kilátástalan anyagi helyzete láttán az észak-bácskai körzet földműves-szervezetei és önkormányzatai felhívással fordulnak a szerbiai kormányhoz, hogy saját hatásköré...

Az észak-bácskai körzet földműves-szervezeteinek és önkormányzatainak felhívása a szerbiai kormányhoz és a feldolgozókhoz
A földművesek kilátástalan anyagi helyzete láttán az észak-bácskai körzet földműves-szervezetei és önkormányzatai felhívással fordulnak a szerbiai kormányhoz, hogy saját hatáskörében hozzon intézkedéseket a mezőgazdaság áldatlan helyzetének a rendezéséért, és a malomipari társulásokkal közösen a legrövidebb időn belül oldja meg az idei búzafelesleg felvásárlását, valamint tíz napon belül fizesse is ki.
Mivel az állam nem visel gondot a földművesekről, a malomipar, a kereskedelmi szövetkezetek és a szervezővállalatok, kihasználva a földművesek kiszolgáltatottságát, a termelőkre nézve előnytelen és megalázó szerződéseket kínálnak. Az árarányokat a vetőmag és a búza között 1:2,5 , mások 1:2,3 arányban szabták meg, azaz egy kilogramm vetőmagért két és fél kiló búzát kérnek, a tavalyi két kilogramm helyett.
A műtrágyát továbbra sem lehet beszerezni, vagy ha igen, megfizethetetlen áron. A 3X15-ös műtrágya 15-18 dináros áron szerezhető be, és ez a termelők számára elfogadhatatlan. Meggyőződésünk, hogy az áldatlan helyzetért elsősorban a szerbiai kormány, a mezőgazdasági minisztérium és a pénzügyminiszter a felelős, mivel a júniusban tett ígéreteit nem tartotta be. Az ígért kedvező hiteleket a malomiparnak és a többi társulásnak nem biztosította, vagy ha igen, akkor azok azt az összeget másra használják, nem a búza kifizetésére.
Meggyőződésünk, hogy a szerbiai kormányzat felelőtlen politikát folytat a földművesek iránt, mert nem vásárolja fel a gabonafelesleget az EU-országok mintájára, mert nem áll ki a családi gazdaságok támogatása mellett, mert jóváhagyja az állami gazdaságoknak a feldolgozóipar és a háborús nyerészkedők, valamint a spekulánsok által való privatizációját, így megfosztva egész falvak, települések lakosságát a megművelhető földterülettől, életképes családi gazdaságok létrehozásának lehetőségétől, és szinte rabszolgasorba kényszeríti őket.
Követeljük a kormánytól és a mezőgazdasági minisztériumtól, hogy teremtsen lehetőséget a mezőgazdaság alapvető intézményeinek, a falugazdász hálózatnak, terménytanácsoknak a létrehozására, ahol a földművesek hangját és érveit is figyelembe vennék. Az őszi és tavaszi mezőgazdasági munkálatokra biztosítson adómentes üzemanyagot. Mezőgazdasági politikáját európai módon szervezze, és abban első helyen a földműves álljon, aki megteremti a javakat, ne a kereskedelmi és a feldolgozó maffia.
Az észak-bácskai körzet községei és annak mezőgazdasági szervezetei felkérik Szerbia földműveseit, hogy közösen harcoljanak érdekeik és az itt leírt követelések mellett, hogy gyermekeiknek legyen becsületes megélhetőségük, és ne kelljen nekik napszámosok, mezőgazdasági rabszolgák módjára élni.
A felhívás megfogalmazói tárgyalást kezdeményeznek a szerbiai kormány és a mezőgazdasági minisztérium képviselőivel a helyzet rendezését elősegítő intézkedésekről. Ha az elkövetkező tíz napban a tárgyalások nem lesznek eredményesek, a földművesek újszerű, kemény nyomásgyakorlást kezdeményeznek a kormány és a feldolgozóipar ellen.
Kelt Szabadkán 2004. október 15-én.
PÁL Károly, a kishegyesi községi végrehajtó bizottság elnöke, KIS Árpád, a szabadkai parasztszövetség elnöke és PUHA Gábor, a palicsi-radanováci földműves-egyesület elnöke.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..