home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Végre békére lelhetett Sinéad O’Connor
Zvekán Péter
2023.08.11.
LXXVIII. évf. 31. szám
Végre békére lelhetett Sinéad O’Connor

Mindenkit sokkolt a hír, amikor hivatalosan is bejelentették, hogy az ír énekesnő, Sinéad O’Connor 2023 júliusában, mindössze ötvenhat évesen elhunyt. Az előadó a ’90-es években volt a csúcson, akkor, amikor a Nothing Compares 2 U című dalával — mely egyébként egy Prince-feldolgozás — egyszerűen letarolta a toplistákat.

Halálának körülményeiről hivatalosan nem érkezett semmilyen információ, így nem lehet pontosan tudni, mi is történt. Connor utoljára Dublinban jelent meg, ahol egy zenei rendezvényen vett részt.

Sokan nem tudják, de életét végigkísérték a mentális problémák, melyek még gyerekkorában meg lettek alapozva. Több interjúban is beszélt arról, hogy a családja diszfunkcionális, hogy reálisan egy teljesen egészségtelen közeg az, amelyikben felnőtt. Főleg édesanyja okozta neki a legtöbb sérülést, ő ugyanis — Connor állítása szerint — pszichikailag, fizikailag és szexuálisan is bántalmazta. Mindennek következtében énekesnőnk nem lett túl stabil tinédzser. Jócskán kimaradt az iskolából, de még bolti lopás miatt is bajba keveredett, amiért tizennyolc hónapra intézetbe került. Ott tovább folytatódtak a problémák. Állítólag a rosszul viselkedő fiatalokat időnként átrakták abba a szárnyba aludni, ahol az idősebbek voltak. Azt nem tudjuk, hogy ott pontosan mi is történhetett, de Connor elmondása szerint olyan kínt és pszichikai terrort sohasem élt át.


Fotó forrása: content.maltatoday.com

Azt tudni lehet, hogy akinek a gyerek- és a tinédzserkora ilyen kegyetlen körülmények között telik, annak maradandó sérülései lesznek, és sajnos ez Connornál is így volt. Egy cikk nagyon jól összefoglalta, hogy mi mindennel is küzdött. Ők azt írják: bipoláris zavarral, valamint poszttraumás stressz-szindrómával, illetve borderline személyiségzavarral diagnosztizálták. Mindez azzal folytatódott, hogy 2015-ben el kellett távolítani a méhét, ami miatt teljesen összeomlott. 2016-ban ismét a figyelem középpontjába került, amikor teljesen eltűnt. Ez azért volt aggasztó, mert akkor már többször utalt arra, hogy öngyilkos lesz, ezért mindenki a legrosszabbra gondolt. Végül a rendőrök találták meg.

Mint mindenki, ő is kereste a helyét, szüksége volt valamilyen kapaszkodóra az életben. Talán emiatt döntött úgy 2018-ban, hogy áttér a muszlim vallásra. Ezt annyira komolyan vette, hogy még a nevét is megváltoztatta Sinéad O’Connorról Shuhada Sadaqatra. S gondolnánk, hogy a sok-sok gyógyszeres és pszichológiai kezelés, valamint az áttérés után végre elkerülte őt az élet sötét oldala? A válasz sajnos az, hogy NEM. Összesen négy gyermeke van, akik közül a tizenhét éves Shane tavaly januárban öngyilkos lett. Sokan úgy vélik, ez egy olyan sokk lehetett az énekesnő számára, amelyből már nem tudott teljesen felállni. Utolsó Tweet-szövege — Shane fia fényképe mellett — a következő volt: „Amióta elment, élőhalott éjszakai lényként létezem. Ő volt életem szerelme, lelkem lámpása.”

Szörnyű dolog ilyen sorsokat látni, de ez is az élet része. A rengeteg mentális megpróbáltatás ellenére azért zenéjét megismerhette és sokszor ünnepelhette is az egész világ. Összesen tíz nagylemezt adott ki. Úgy volt, hogy 2022-ben megérkezik a tizenegyedik is, de az végül sohasem jelent meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..