home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Véget ért a hatodik is
TÓTH Lívia, a tábor vezetője
2005.07.20.
LX. évf. 29. szám
Véget ért a hatodik is

Csoportkép - tanulókkal és előadókkal Szabó Attila fotójaAz Illyés Közalapítvány támogatásával Tiszaszentmiklóson megtartották a Bánáti Újság hatodik újságíró-iskoláját, amelynek a házigazdája a helybeli magyar kultúrkör volt. A képzés helyszínén, a katolikus plébánián, hét vajdasági, a tol...

Csoportkép - tanulókkal és előadókkal Szabó Attila fotója

Az Illyés Közalapítvány támogatásával Tiszaszentmiklóson megtartották a Bánáti Újság hatodik újságíró-iskoláját, amelynek a házigazdája a helybeli magyar kultúrkör volt. A képzés helyszínén, a katolikus plébánián, hét vajdasági, a tollforgatás rejtelmei után érdeklődő fiatal hallgatta az előadásokat és igyekezett a gyakorlatban is bizonyítani a tanultakat: Német Mónika (Kisorosz), Szemerédi Bernadett (Hódegyháza), Tornyi Endre és Tornyi Anikó (Padé), Kónya Ida (Muzslya), Gilvázi Beáta (Óbecse) és Molnár Emese (Zenta). A munkába bekapcsolódott a brassói (Románia) Ambrus Melinda és a feketetói Pozsár Rihárd is. A tevékenységhez szükséges számítógépeket Szerbia és Montenegró Kolping Társasága biztosította.
Horváth Zsolt, a Képes Ifjúság munkatársa a világháló előnyeiről és hátrányairól beszélt, Kókai Péter, a Magyar Szó főszerkesztője a hír és az információ fogalmára világított rá - elméletben és gyakorlatban.
Gyarmati József, a Magyar Szó szerkesztője, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének (VMÚE) elnöke, a szakmai civil szervezet megalakulását és céljait ismertette, valamint kitért annak alapszabályzatára és etikai kódexére is. A témába bekapcsolódott Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) elnöke is, és beszámolt a két szerveződés együttműködéséről, valamint a Külhoni Magyar Újságíró-egyesületek Konvenciójának a megalakulásáról. Az interjú műfajáról szintén Ambrus Attila tartott rendkívül érdekes összefoglalót, amelyből többek között kiderült az is, hogy az újságíró detektív, de nem döntőbíró, a hallgatók pedig számos érdekes kérdést tettek fel.
Mivel a tanfolyam anyagához tartozik, a diákok Zentán részt vettek Juhász Attila polgármester heti sajtótájékoztatóján, majd a városháza tornyából gyönyörködtek a kilátásban és a Városi Múzeumban ismerkedtek a vidék történelmével. Este a Nyári Ifjúsági Játékok rendezvényein szórakoztak.
Hogy szemléletesebb legyen a riport műfaját ismertető előadás, egy könyvbemutató is bekerült a programba. Az újságíró-iskola résztvevői és a helybeli, valamint a környékbeli érdeklődők megismerkedhettek a Szórványban című riportkötettel, amelynek szerzői: Burány Nándor, Dudás Károly, Németh István és Tari István. Az esten a szerzők közül jelen volt Dudás Károly és Tari István, valamint Bordás Győző, a Forum Könyvkiadó igazgatója. Az alkalmi művelődési műsorban Szemerédi Bernadett Brahms XII. Magyar táncát játszotta hegedűn, Molnár Emese József Attila A Dunánál című verséből mondott részleteket, Pintér Patrícia mezőségi leánydalokat énekelt, Jaksa Róbert pedig Házunk tájárú címmel népdalcsokrot adott elő citerán.
Az utolsó délelőttön Veréb Simon (Szeged) a fotózás titkaiba próbálta meg beavatni a fiatalokat.
Az öt nap alatt a tanoncok feladata volt egy-egy interjú és jegyzet megírása, amelyet sikeresen teljesítettek. Ezekből a következő hetekben válogatást közlünk a Bánáti Újság oldalain.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..