home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Véget ért a harmadik magyar expedíció a Föld legmagasabb vulkánján
MTI
2016.03.02.
LXXI. évf. 9. szám

Harmadik alkalommal végzett a magyar Földgömb-Atacama Klímamonitoring Expedíció klíma- és környezetkutató feladatokat a Föld legmagasabb szunnyadó vulkánján, a Chile és Argentína határán szélsőségesen száraz, szeles és hideg környezetben fekvő 6893 méter magas Ojos del Saladón.

A Nagy Balázs geográfus által vezetett négyfős expedíció MTI-hez eljutatott keddi közleménye szerint a 4200 métertől 6893 méterig hét magassági szintben működő, évek óta folyamatosan dolgozó mérőműszereikből sikeresen kiolvasták az adatokat, és továbbították azokat elemzésre Magyarországra. Előkerültek a tűzhányó 6700 méter magas kráterében felszín alá helyezett műszerek is, amelyeket a 2014-es expedíció alkalmával a vastag hóréteg miatt nem lehetett megtalálni.

Ezzel együtt immáron négyévnyi adatsor áll rendelkezésre 2012-ig visszamenőleg a környék környezetváltozásának és a víz jelenlétének vizsgálatához — olvasható a közleményben, amely kitér arra is, hogy az expedíció feladatai a korábbi évekéhez képest jelentősen kibővültek, ugyanis idén más területek szakértőivel együttműködve meteorológiai, mikrobiológiai és geofizikai vizsgálatokat is végeztek.

A magyar kutatók 4200, 4500, 5200 és 5800 méteren geoelektromos szondával gyűjtöttek ismereteket a felszín alatti jégjelenlétről, 5800 méteren pedig egy 18 műszeres meteorológiai-energetikai állomást üzemeltettek közel két héten keresztül.

Emellett mikroorganizmusokkal benépesült vizes élőhelyekről mintegy 40 üledék- és vízmintát gyűjtöttek össze 3770, 4350, 5800, 5900 és 6500 méter magasságból, valamint három szélcsapda 15 hordalékgyűjtőjének anyagát is összeszedték. A kutatók továbbá 5200 méteres magasságban három helyről vettek morénamintákat lumineszcens kormeghatározásra — olvasható a közleményben, amely szerint a négyhetes terepi munkát idén meglepően enyhe időjárás és az elenyésző hóréteg is segítette.

A közlemény szerint a 2012-ben indított kutatási programnak Magyarország számára leginkább tudományos presztízsértéke van, ugyanis az expedíció a Föld egyik legszélsőségesebb területének felszín alatti jégburkát és környezeti átalakulásait elemzi, egyedülállóan sok és sokféle adat alapján. A kutatott téma jelenleg a tudományos világ nagy érdeklődésre számot tartó „forró” kérdései közé tartozik.

Az Atacama Régió lakosai és politikai vezetői számára az expedíció kutatásainak gyakorlati eredményei azonban stratégiai jelentőséggel bírnak, mivel a térség a világ legszárazabb területei közé tartozik, és a növekvő urbanizáció, valamint az értékes ásványkincsek (színes- és nemesfémek, lítium) kitermelésekor egyre nagyobb kihívást jelent a vízellátás biztosítása.

Az expedíció tagjai a terepi munkát követően Copiapó városban egy kétórás tárgyaláson mutathatták be kutatási programjukat a régiót vezető Miguel Vargas Correa kormányzónak és kabinetjének, a Magyar Nemzeti Kereskedőház chilei irodája által szervezett találkozón felvázolták a jövőbeni együttműködési lehetőségeket is. A tárgyalást követően konkrét egyeztetések kezdődtek a további munka közös folytatásáról — olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..