home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Véget ért a belgrádi melegfelvonulás
(—)
2014.10.01.
LXIX. évf. 40. szám
Véget ért a belgrádi melegfelvonulás

A tornyosodó gazdasági gondok ellenére a múlt héten a szerb közéletben felpezsdült az utóbbi időben igencsak háttérbe szorult politikai adok-kapok is. A belgrádi melegfelvonulás kisebb incidensektől eltekintve békésen zajlott.

Nagyobb incidensek nélkül

Az LGBT-populáció és az őt támogató polgárok sétájával, valamint a szervezők és a részvevők felszólalásával ért véget a büszkeségnapi felvonulás. A külföldi nagykövetségek képviselői azt üzenték: ez egy történelmi nap, és Szerbia erőteljes, pozitív üzenet küld, miszerint az országban tiszteletben tartják az emberi jogokat, valamint nincs helye gyűlöletbeszédnek.

Vasárnap, a felvonulás alatt huligánok egy csoportja — körülbelül harminc fő — támadott rá Újbelgrádban a B92 épületére és az azt biztosító rendőrökre. Egy rendfenntartó megsebesült, amikor eltalálták egy kővel. A randalírozók több füstbombát, fáklyát és egyéb pirotechnikai eszközt dobtak a rendőrség tagjaira az épület bejárata előtt. Az incidens után az elkövetők elmenekültek a helyszínről.

Mindeközben Aleksandar Vučić testvére, Andrej súlyos sérüléseket szenvedett, amikor testőreivel együtt próbált átmenni a lezárt utcákon, a rohamrendőrök ekkor támadtak rájuk.  (Tanjug)

Franciaország perel

A francia Garanciaalap beperelte a szerb államot. A perlekedés alapja az, hogy a francia intézmény 300 000 euró kártérítést fizetett a futballhuligánok által Belgrádban meggyilkolt Brice Taton hozzátartozóinak. A nemzetközi jog értelmében Szerbia ezt az összeget köteles lett volna megfizetni a francia alapnak, csakhogy erre mindmáig nem került sor. A helyzetet csak bonyolítja a szerb ügyvédek jelenlegi munkabeszüntetése, így kérdéses, hogy a per mikor fog megindulni. (Blic)

Elbocsátások is lesznek

Kori Udovički közigazgatási és önkormányzati miniszter a múlt héten bejelentette, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalások során kiderült, a nemzetközi szervezet azt kéri Szerbiától, hogy jövőre 5 százalékkal csökkentse a közszférában dolgozók számát. A miniszter asszony szerint ez mintegy 25 000 embert érint, egyszersmind reméli, hogy az elbocsátások nagy részét az úgynevezett természetes távozás keretében sikerül majd realizálni. Ez azt jelenti, hogy a kormányzat szerint ennyien fognak majd nyugdíjba vonulni, s a helyükre nem kívánnak másokat felvenni. (Tanjug)

Az eddigi tervezett megszorítások nem lesznek elegendőek

Milojko Arsić közgazdász Udovičkinál sokkal kendőzetlenebb stílusban azt nyilatkozta, hogy az eddigi tervezett megszorítások biztosan nem lesznek elegendőek. Szerinte az elkövetkező két évben a közszférában dolgozók 15-20 százalékát kell majd elbocsátani, vagyis legalább 77 000 embert. Ezenfelül 3-4 százalékkal kell majd emelni az áfát is. Mindezzel Nikola Altiparmakov, a Fiskális Tanács tagja is egyetértett, és hozzátette, ha a nyugdíjat és a fizetést nem csökkentik nagyobb mértékben, akkor egészen biztosan adót kell majd emelni. (Blic)

Egyre nagyobbak az ellentétek

A belgrádi sajtó szerint mind kiélezettebb a viszony a szocialisták és a haladók között. A hét első felében még arról lehetett olvasni, hogy Branko Ružić, a szocialisták magas rangú politikusa szerint Zorana Mihajlović infrastrukturális miniszter most már tényleg túlzásba vitte az Aleksandar Antić, Dušan Bajatović és Milutin Mrkonjić szocialista káderek elleni kritikáját. Ružić szerint eljött az ideje annak, hogy Vučić miniszterelnök leállítsa párttársát. Lapzártánkig erre nem került sor, sőt éppen ellenkezőleg: Aleksandar Jovičić, a Szerb Haladó Párt funkcionáriusa úgy nyilatkozott, hogy Szerbiában addig nem lesz haladás, amíg olyan megrögzött bűnözők lesznek a kormányban, mint Ivica Dačić és Branko Ružić. A haladó párti politikus mindezt hivatalosan magánvéleményeként jelentette ki. (Blic, Tanjug)

Életfogytiglanra számíthat

A Hágai Nemzetközi Bíróság ügyészsége várhatóan életfogytiglani börtönbüntetést fog kérni Radovan Karadžićra, az úgynevezett Boszniai Szerb Köztársaság egykori elnökére. (Beta)

Putyin Szerbiába látogat

Az USA ellenkezése dacára, úgy tűnik, hogy Putyin orosz elnök a közeljövőben — Belgrádnak a szovjet erők hetven évvel ezelőtti elfoglalása alkalmából — mégiscsak Szerbiába fog látogatni. Ezt az orosz diplomácia vezetője, Sergej Lavrov jelentette ki New Yorkban. Az orosz külügyér szerint a látogatás célja a két ország kapcsolatainak erősítése lesz. (B92)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..