home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Véget ért a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada
2023.08.29.
LXXVIII. évf. 34. szám
Véget ért a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada

Lezárult a 2023-as Szegedi Szabadtéri Játékok. 17 különböző program, számos teltházas este, rekord bevétel, kiváló meghívott és önálló produkciók, köztük egy ősbemutató is színpadra került a nyári fesztivál két helyszínén, az Újszegedi és a Dóm téri Szabadtéri Színpadokon.

Összesen csaknem 63.000 néző vett részt az idei Szegedi Szabadtéri Játékokon. A két hónapon át tartó programsorozat idén is változatos zenei és színházi műsorral várta az érdeklődőket, 29 estén át összesen 17 különböző produkció kínált igényes és maradandó élményekkel szolgáló kikapcsolódási lehetőséget a szegedi és az egyre növekvő arányú Szegedre látogató közönségnek. A nyári évad, a két játszóhely összesített eredményei alapján, rekordbevétellel zárult.

A Dóm téren sor került a Szegedi Szimfonikus Zenekar hagyományos Ajándékkoncertjére, a rá következő négy nagyszínpadi produkcióból három – a Holdvilágos éjszakán című operett-opera gála, a Chicago és az Ezeregy éjszaka musicalek – a Szabadtéri Játékok önálló létrehozásában valósult meg. A saját produkciók mellett napjaink egyik legnépszerűbb musicalrendezését, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Elisabeth-jét tekinthették meg a nézők. Az évad nagyszínpadi zárlataként egy új kortárs magyar dráma, Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István world musical-ősbemutatója, az Ezeregy éjszaka hat, teltházas estén át nyűgözte le a közönséget. Összesen 24.000 néző, kicsik és nagyok egyaránt kitörő lelkesedéssel fogadták a szórakoztató és szívhez szóló musicalt, amelyet Bujdosó Nóra látványával, Madarász „Madár” János visual- és világítástervével, Juronics Tamás rendezésében, Trokán Nóra, Bányai Kelemen Barna, Márkus Luca, Tasnádi Bence, Bori Réka, Stohl András és Mészáros Máté főszereplésével kizárólag a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadán láthatnak az érdeklődők. A Fesztivál történetének egyik leglátványosabb előadása az óriási érdeklődésre való tekintettel jövőre is visszatér hazánk legnagyobb színpadára – akik az idén nem tudták megtekinteni a darabot, az alábbi linken regisztrálva lehetőséget kaphatnak, hogy még a jövő évi jegyértékesítés kezdete előtt megvásárolják ülőhelyeiket az Ezeregy éjszaka valamely alkalmára.

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon hét zenés est - Zorán, Demjén Ferenc, Debreczeni Ferenc „Ciki” és az Omega Kamarazenekar, valamint Király Linda, Bolyki Balázs és a Bolyki Soul & Gospel kórus, Szabó Győző, Lepés Gábor „Lepe” és Feke Pál; Dolhai Attila, Fischl Mónika, Oszvald Marika és a 100-Tagú Cigányzenekar, Palya Bea, a Kispál és a Lovasi és a világhírű Al Di Meola – garantált egyedülálló koncertélményeket a zenekedvelőknek, hétből öt estén teljes teltházzal.

A kisszínpadi produkciók sorában a Játékszín, a Veres1Színház, a Coopera és a Duna Művészegyüttes is jelen volt egy-egy vendégelőadással. A műfaji sokszínűség jegyében musical: a Menopauza, prózai bohózat: a Pletykafészek, zenés vígjáték: az Egy csók és más semmi, néptáncszínházi előadás: a Héttorony és opera: A kékszakállú herceg vára is színre került a Szabadtéri Játékokon. Utóbbi előadás az előre nem látható okokból váratlanul meghiúsult A varázsfuvola című produkció helyett érkezett Szegedre – noha Bartók klasszikusa igen eltérő hangulatú mű, mint Mozart daljátéka, az operakedvelő közönség érdeklődéssel fogadta és értékelte a különleges kivitelű, színvonalas előadást.

Az ország számos pontjáról érkező, illetve nemzetközi szinten is elismert, kiváló vendégelőadók mellett a Szegedi Nemzeti Színház művészei is megmutatkoztak mindkét játszóhelyen: az Operatagozat magánénekesei, az Énekkar és a Tánckar tagjai a Holdvilágos éjszakán, a Drámatagozat színészei az Egy csók és más semmi című saját produkciókban léptek színpadra; de néhány művész szerepet vállalt a Chicagóban és az Ezeregy éjszakában is.

A színpadi programok mellett a Színház természetesen idén is törekedett az összművészetiség misszióját szem előtt tartva minél változatosabb kulturális kikapcsolódási lehetőségekhez juttatni nézőit: a Szabadtéri nagy sikerrel zárult, idei évadára érvényes jegyek felmutatásával díjmentesen látogathatják a REÖK kiállításait.

Fényképezte: Tari Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..