home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Véget ért a Családi Szabadegyetem
Kovács Laura
2023.07.11.
LXXVIII. évf. 27. szám
Véget ért a Családi Szabadegyetem

A hétvégén zárult az első alkalommal megszervezett Családi Szabadegyetem Magyarkanizsán. A rendezvény célja a családok összevonása volt, hogy a több generáció egy helyen tudjon olyan dolgokkal foglalkozni, amelyek a család életminőségét javítják.

A Családi Szabadegyetem előadás-sorozatot a KárpátHáló Egyesület a Tempus Közalapítvány támogatásával, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára javaslatára a Cnesa OMI közreműködésével szervezték meg. A zárórendezvényen tizenkét oklevelet osztottak ki.

— Minden család kapott oklevelet. Harmincheten vettek részt, ez valójában kilenc család és három olyan résztvevő, aki nem családdal jelentkezett, de végig jelen volt. Úgy gondoltuk, hogy ez is a család összetartozását szimbolizálja, amikor egy család egy diplomát kap — mondta Sarnyai Károly, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény igazgatója.

A programban részt vevő családok számos előadásnak lehettek részesei.

— A foglalkozások két nagy teremben zajlottak, olyanokban, amelyek képesek lettek volna tíz-tizenkét családot is befogadni három-négy taggal. A hat alkalomból egy a megnyitó volt, amikor mindjárt meg is hallgattuk az első előadást. Az előadó Magyarországról érkezett, és a mindennapi életünk minőségével foglalkozott. Tehát hogy miért fontos odafigyelni a családban a minőségre, nem mindegy, hogy mire és hogyan költjük a pénzünket. Benne volt az is, hogy például érdemes-e listát készíteni a bevásárláskor. Igen, mert nem csak arról van szó, hogy szétszórt és zilált életünk van, hanem arról is, hogy így esetleg elkerülhetjük azt, hogy csak ténfergünk a bevásárlóközpontban, és olyan dolgokat is megveszünk, amelyekre valójában nincs szükségünk. Emellett volt előadás a digitális írástudásról, az internet biztonságos használatáról, az egészséges életmódról, a zene világáról, és végül egy kulturális programon is részt vettünk. Gyakorlati foglalkozás volt például testedzésből, testmozgásból, sportolásból, amikor gyakorlatokat vettünk át, és együtt tornázott a család. Ugyanez elmondható az internet biztonságos használatáról is, ahol mobiltelefon-applikációk segítségével még kvízjátékokban is részt vettünk közösen, de mindenképp fontos volt, hogy bejelentkezzünk a megfelelő helyre, leellenőriztük a jelszavaknak a minőségét, hogy melyik a biztonságos, és melyik olyan, hogy inkább le kell cserélni. Nagyon érdekesnek bizonyult a zene világáról szóló előadás, mert nemcsak hallgattuk a zenetörténetről szóló előadást, hanem a foglalkozás azt is magában foglalta, hogy együtt énekeltünk, megtanultunk egy népdalt, és még táncoltunk is. Mindezt azért mondom így, merthogy én is részt vettem a családommal. Tehát szó szerint eljártunk egy táncot a végén, miközben énekeltük a megtanult horgosi, helyi népdalt — mesélte lapunknak Sarnyai Károly.

Ez egy mintaprogram volt, melyet egy ötlet, javaslat alapján dolgoztak ki. Az egész Kárpát-medencében csak két helyen valósították meg: Magyarkanizsán és a csángóföldi Diószegen. A jövőben is tervben van a program megszervezése.
— Mindkét helyen megvannak a tapasztalatok, és ezekre építve minden bizonnyal itt-ott majd módosul a program. Ezt természetesen nagyobb területekre is szeretnénk kiterjeszteni, több családot elérni, mert úgy gondoljuk, hogy a család a társadalomnak egy olyan pillére, amelyen az egész társadalom alapszik.

Fényképezte: Puskás Károly

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..