Véget ér az esztendő

Véget ér az esztendő

Összegezni, évet értékelni szokás ilyenkor, december vége felé. Három önkormányzat — Magyarkanizsa, Törökkanizsa és Topolya — vezetőjét kértük meg, hogy emeljen ki három projektumot, beruházást, melyet 2018-ban sikerült megvalósítani, illetve hármat, melyet jövőre tervez.


Fejsztámer Róbert, Újhelyi Nándor, Kislinder Gábor

 

Újjáéledtek az ifjúsági programok

 — Nagyon nehéz csoportosítani, és úgy kiemelni, hogy 31 sikeres pályázata volt Magyarkanizsa község önkormányzatának 2018-ban, és ha csak a pályázatokat, illetve az ezekkel kapcsolatos fejlesztéseket nézem, akkor is nehéz kiválasztani a három legfontosabbat — nyilatkozta Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere. — Megpróbáltam egy más logika, fontossági sorrend alapján megközelíteni. Egyrészről nem hagyhatom ki a stratégiai IPA-projektumot a szennyvíztisztító kapcsán, ez Magyarkanizsa község számára az eddigi legnagyobb megvalósuló infrastrukturális beruházás, melyet európai uniós pályázaton sikerült megnyerni, hiszen egy 2 millió eurós értékről beszélünk, ami egy olyan kicsi községnek, mint a miénk, hatalmas eredménynek számít. A másik, amit kiemelnék, azok az ifjúsági programok és az ifjúsági aktivitás, mely újraéledt 2018-ban. Nagyon sok programunk van az Ifjúsági Otthonban, heti jelleggel, megújuló és új kezdeményezések, melyekben a fiatalok megtalálják magukat. Ez számomra nagyon nagy öröm, hiszen éveken keresztül nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy megpróbáljuk újra megmozdítani a közösséget, főleg az ifjúsági korosztályt, melyet borzasztóan nehéz otthonról, a számítógép mellől elcsábítani. A harmadik pedig az, hogy a 13 településünk majdnem mindegyikén sikerült az ő igényeikhez, elvárásaikhoz mérten beruházásokat megvalósítani, pályázati támogatások révén és néha önerőből. Mindig is hangsúlyoztam, nem az a cél, hogy a 13 településből egy legyen élhető, hanem az, hogy mindenütt megtalálják az emberek saját magukat, számításukat és boldogulásukat. Ami 2019-et illeti, a legnagyobb elvárás a wellnessközpont tervkoncepciójának a befejezése, az egész eljárásnak az engedélyeztetése, véglegesítése és ehhez a koncepcióhoz az emberi, szakmai állománynak a hozzárendelése, valamint a pénzügyi háttér megteremtése. További elvárás, hogy a NIS-szel, a községünk területén jelen levő kőolaj-kitermelő nagyvállalattal sikerüljön hosszú évek egyeztetése után eljutni egy olyan beruházásig, amelyet teljes egészében ő finanszírozna. Bízom benne, hogy sikerül egy olyan megállapodást kötnünk, amelynek eredményeként a cég felújítja az úthálózatot, azokat az utakat, amelyeket használ. Ez hatalmas eredmény lesz az önkormányzatnak, hiszen ilyesmire eddig nem igazán volt példa. A harmadik pedig inkább egy társadalmi jellegű elvárás, mégpedig az, hogy csökkenjenek a községünk területén a betöltetlen munkahelyek — mert pillanatnyilag elég sok van —, hiszen ez azt jelentené, hogy egyre többen jönnek vissza községünkbe, egyre többen gondolják úgy, hogy itt is megtalálhatják a boldogulásukat, a számításukat, és akkor hosszú távon is van értelme a fejlesztéseknek és a beruházásoknak, mert lesz kinek ezeket megvalósítani.

 

A Gyöngyösbokréta és a Durindó házigazdája volt Törökkanizsa

— A 2018. év vonatkozásában az önkormányzati munkáról beszélve elmondható, hogy reményeim szerint egy sikeres évet tudunk zárni, annak ellenére, hogy a mi önkormányzatunkat is rengeteg, főleg anyagi nehézség érintette — fogalmazott Újhelyi Nándor, a törökkanizsai képviselő-testület elnöke. — Sikerült nagyon sok projektumot, beruházást megvalósítani, egyrészt az infrastruktúra területén, másrészt azokban a szférákban, amelyek számunkra fontosak, vagyis az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás terén. A művelődéssel kapcsolatban elsősorban a színház épületének a felújítására gondolok, mely önkormányzati forrásokból, illetve Magyarország kormánya és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével. Ehhez kapcsolódik, hogy Törökkanizsa lehetett a legnagyobb vajdasági magyar néptánc- és népzenei fesztivál, a Gyöngyösbokréta és a Durindó házigazdája. Vallási szempontból fontosnak tartom, hogy szintén magyarországi pályázati forrásoknak köszönhetően tudtuk megkezdeni a felújítási munkálatokat a Tallián-kápolnán, illetve egyéb egyházi létesítményeken is jelentős beruházásokra került sor. Ezenkívül számos utcára került aszfaltburkolat, határutakat rendeztünk, a központban járdákat újítottunk fel. A nagy értékű beruházások folytatódnak a következő évben. 2019-ben tovább épül a Szegedet Törökkanizsával összekötő kerékpárút, valamint a Törökkanizsa és Szerbkeresztúr közötti szakasz is elkészül majd egy uniós IPA-pályázatnak köszönhetően. Kiépül továbbá a Magyarország és Szerbia közötti kishatárátkelő Rábé és Kübekháza között, ez egy stratégiai, kiemelt fontosságú IPA-pályázat. Az oktatás területén is nagyon fontos beruházások lesznek, hiszen megkezdődik az oroszlámosi általános iskola felújítása, illetve valamikor az év második felében a törökkanizsai általános iskoláé is a Marko Blagojević vezette köztársasági alap finanszírozásával.

 

Szennyvíztisztító épül Topolyán

— A fejlesztések és építkezések alapjait próbálta letenni 2018-ban az önkormányzat, 2019 pedig ennek megfelelően a fejlesztések és építkezések éve kell hogy legyen — összegezte Kislinder Gábor, Topolya polgármestere. — Az ipari parkra gondolok, az infrastruktúra, a vízhálózat és a szennyvíztisztító kérdésére. Ezek a fejlesztések a falvakban is hasonló módon, arányosan mentek végbe. A szennyvíztisztítóra — a környezetvédelemmel összefüggésben megfogalmazott többéves kritikák kapcsán — a tartományi költségvetésben előirányoztak 191 millió dinárt 2019-re és ugyanennyit 2020-ra. Ez a VMSZ-es képviselőcsoportnak, Pásztor István elnök úrnak köszönhető, és természetesen a jó pályázatoknak. Ehhez hozzáteszünk 100 millió dinárt önrészből, ez az egyik nagyberuházás. A tervek készek, az engedélyeztetés folyamatban van, a közbeszerzést a költségvetés elfogadása után kiírtuk. A másik: önrészből a fedett medencére előirányoztunk 350 millió dinárt, tehát a Vénusz-építkezés folyamata is elkezdődött, alá van írva a szerződés, ugyanennyi vagy hasonló volumenű összeg kell hogy legyen 2020-ban, és ha minden úgy történik, ahogy szeretnénk, akkor 2020 lenne az az év, amikor ezt a létesítményt is befejeznénk. A falvak, helyi közösségek fejlesztését is arányosan tervezzük jövőre. A mezőgazdasági program az áthozott eszközökkel 216 millió dinárt tesz ki, ez további támogatást tesz lehetővé a kistermelők, vállalkozók kamattámogatásaira és természetesen a mezőgazdasági határutak, utak, árkok, dűlők meg a vízlecsapolás rendezésére. A kamattámogatásra 14 millió dinárt költünk jövőre, ez 6-7 százalékos növekedés. A költségvetésben a fizetés 7 százalékos növelése engedélyezett, ezt mindenkinek megadjuk, emellett tudjuk tartani azt a pénzügyi helyzetet, amelyet az imént ismertettem. Fontosnak érzem hangsúlyozni: megígértük, hogy minden dinárral elszámolunk, hiszen minden dinárnak megvan a helye, s azt gondolom, ezt a költségvetésünk jól mutatja. A labdarúgó-akadémia látványban és minőségben is nagyon fontos Topolyának, munkahelyek teremtődtek, infrastruktúra-fejlesztésekre került sor. Ha a szennyvíztisztító és a medencék elkészülnek, akkor elmondhatjuk, hogy egy méltó városkörnyezetet teremtettünk. Folyamatban van a motel építése, a tetőtér bontása és összerakása. Ezek az épületek együtt egy vállalható városképet nyújtanak majd a szabadkai útról bejövet a központ felé.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink