home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Vége az atomkísérleteknek
Talpai Lóránt
2018.04.29.
LXXIII. évf. 17. szám
Vége az atomkísérleteknek

​​​​​​​Phenjan bezárja nukleáris kísérleti telepét — Az elvándorlás Horvátországot is sújtja — Bababarát hely lett az amerikai szenátusból

Phenjan bezárja nukleáris kísérleti telepét

Phenjan felfüggeszti a nukleáris kísérleteit és a rakétatesztjeit, továbbá bezárja a nukleáris kísérleti telepét — jelentette ki Kim Dzsongun észak-koreai vezető. A távol-keleti ország egyúttal a globális nukleáris leszerelési folyamathoz is csatlakozik. Ennek értelmében nem fog nukleáris fegyvert és azzal kapcsolatos műszaki ismereteket átadni más országoknak — tette hozzá Kim Dzsongun, aki a Koreai Munkáspárt Központi Bizottsága plenáris ülésén beszélt. A fórumra azért került sor, hogy megvitassák az ország új politikáját, mely a gazdaság megerősítésére összpontosít. A koreai vezető elmondta, hogy országa sohasem fog nukleáris fegyvert bevetni, ha nem éri nukleáris fenyegetés vagy provokáció. A bejelentés napokkal azelőtt hangzott el, hogy Kim Dzsongun április 27-én találkozik Mun Dzsein dél-koreai elnökkel a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban. Az észak-koreai Punggye-ri atomkísérleti telepen 2006 óta hat kísérleti atomrobbantást hajtottak végre. A legutolsót tavaly szeptemberben.

 

Az elvándorlás Horvátországot is sújtja

Az elvándorlás miatt rendkívüli állapot van Horvátországban — jelentette ki Kolinda Grabar-Kitarović államfő, aki szerint a kormány nem tesz meg mindent a kedvezőtlen folyamatok megállításáért. A demográfiai gondok megoldásának hanyagolása miatt Horvátországban a nyugdíj-, a munka- és az egészségügyi rendszer összeomlása fenyeget. „A fiatalok elhagyják szülőföldjüket a jobb élet reményében. Amikor nemrég arról beszéltem, hogy konkrét demográfiai intézkedésekre van szükség, azt mondták, túlzásokba esem. Horvátországból csak tavaly 80 000 ember költözött el. Mi ez, ha nem rendkívüli állapot, mely rendkívüli intézkedéseket is követel?” — firtatta az államfő.

 

Bababarát hely lett az amerikai szenátusból

Az amerikai szenátusba ezentúl gőgicsélő csecsemőt is bevihetnek magukkal a politikus szülők a szavazásra, miután egy demokrata szenátor asszony néhány héttel ezelőtt szült. A változás a tíznapos Maile Pearl Bowlsbey-nak köszönhető. Április 9-én született, és édesanyja, Tammy Duckworth, Illinois állam ötvenéves szenátora azt javasolta: engedélyezzék, hogy csecsemője akkor is mellette lehessen, amikor szavaznia kell. A szenátus egyhangúlag elfogadta a házszabályváltozást, mely most már megengedi, hogy egy kisbabát, egyéves koráig, magával vihessen a szülője a szenátusba — voksolás alkalmával is. Duckworth még szülési szabadságon van, viszont a jövő héten már ismét a szenátusban dolgozik. A képviselőnő egyébként rokkant háborús veterán: megjárta az iraki háborút, melyben elvesztette mindkét lábát. Emellett ő az első szenátor, aki hivatali ideje alatt adott életet egy gyermeknek. Az amerikai kongresszusban eddig összesen tíz nő szült aktív politikusként. A többi kilenc képviselőházi tagként lett kismama.


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..