home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vége a Macedónia és Szerbia közötti krízisnek
2017.09.04.
LXXII. évf. 35. szám
Vége a Macedónia és Szerbia közötti krízisnek

Az Apple esete a szerbiai hívószámmal — Átalányadóztatás az orvosok, tolmácsok, mérnökök számára — Zaev: vége a Macedónia és Szerbia közötti krízisnek

Az Apple esete a szerbiai hívószámmal

Szerbia a közelmúltig a közé az öt ország közé tartozott, amely nem volt benne az Apple rendszerében. A világ kilencedik legnagyobb cége a hazai felhasználók számára eddig arról volt ismert, hogy applikációiban Szerbia nem létezett. Nem volt saját App Store-unk és hívószámunk, ezenkívül Szerbia mint lakhely sem volt választható opció. Nemrég azonban az Apple is beiktatta rendszerébe azt a kétfaktoros identifikációs modellt, amely a hazai felhasználók részére eddig nem volt elérhető.

Habár az iPhone immár két éve kapható Szerbiában, az Apple univerzumában a mi országunk hivatalosan nem létezik. A nehézséget a hazai programozók regisztrációjának körülményei okozzák. Ahhoz ugyanis, hogy a hazai programozók és informatikai cégek, akik/amelyek az Apple applikációit árusítják, használni is tudják őket, egy másik országban kell regisztrálniuk. Jelenleg gond nélkül tudják monetizálni ezeket az applikációkat, de kihívás az, amikor egyes hazai fejlesztő informatikai cégek direkt fizetnek valamilyen szolgáltatásért, tartalomért az Apple-nek, mint amilyen a konferenciás hozzáférés. Ebben az esetben a hazai fejlesztőknek a kapcsolattartó központot kell hívniuk, mely viszont ekkor valamelyik szomszédos államba lokalizálja őket. Az Apple Store hiánya a hazai felhasználókat érinti a legjobban, hiszen az internetes információ kezeléséhez kapcsolódó bizalmatlanság (a személyi adatok részleteinél a fizetéshez más országot kell megadni) ezzel csak fokozódik. (Blic)

Átalányadóztatás az orvosok, tolmácsok, mérnökök számára

A szerb kormány a minap megtartott ülésén elfogadta az adóztatási törvény kiegészítését és módosítását, mellyel az önálló szakmai tevékenységgel foglalkozók adókötelességét szabályozza. Az újítás lehetővé teszi az úgynevezett ötödik csoportba tartozók — orvosok, állatorvosok, hivatalos tolmácsok, mérnökök — részére az adóhatározatok kiadását. A többi szakmai tevékenység nevű kategóriába főleg az informatika tartozik. A módosított törvény pontosan meghatározza az átalányadóztatás kritériumait és mértékét, ami egyrészt sokkal nagyobb jogi biztonságot, illetve az üzleti tervezés lehetőségét adja meg a vállalkozóknak, másrészt pedig a fenti alanyok kötelező adómegfizettetését is egyszerűsíti az állam oldalán. (Blic)

Zaev: vége a Macedónia és Szerbia közötti krízisnek

A napokban Zoran Zaev, a macedón kormány elnöke kijelentette, hogy az utóbbi időben pattanásig feszült politikai és diplomáciai krízis befejeződött. A balkáni hatos csúcstalálkozó végén Zaev arra az újságírói kérdésre, hogy vége van-e a krízisnek, így válaszolt: „Mindenképp igen. Igaz, hogy a Vučić elnökkel való megbeszélésünk hosszúra nyúlt, de ebben a kérdésben abszolút egyetértettünk. A mi népeink nagyon szorosan kötődnek egymáshoz, és nélkülünk, politikusok nélkül is nagyon jól együtt tudnak működni. Mi csak ahhoz kellünk nekik, hogy támogassuk és segítsük őket ebben. Macedónia az idén nem foglalkozik Koszovó UNESCO-ba való felvételének kérdésével.”

Zaev szerint nagyon fontos az egész régió fejlődése és stabilitása, ezért nem szabad hagyni, hogy bizonyos országok miatt megromoljon más államok jószomszédi viszonya. Emellett szóba került a Macedónia elnevezés kapcsán Görögországgal kialakult vita is, melyet az Egyesült Nemzetek moderátorainak bevonásával próbálnak lezárni. A tisztázás elodázza Macedónia NATO-tagságba való felvételét. Zaev kijelentette, az Ana Brnabićtyal való találkozás kellemes meglepetés volt számára, és az őszre vagy a jövő év elejére egy közös szerb—macedón kormányülés is várható. (Politika)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..