home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Védősáv a biodiverzitás megőrzésére
Kartali Róbert
2020.07.07.
LXXV. évf. 27. szám
Védősáv a biodiverzitás megőrzésére

A Palicsi-tó partján szinte 100 százalékban megtörtént a partszakaszon levő parcellák kisajátítása, és a tereprendezési munkálatok is megkezdődtek annak érdekében, hogy elkészülhessen a tervezett védősáv, mely jelentősen hozzájárul majd a tó biodiverzitásának a megőrzéséhez. A Palicsi- és a Ludasi-tó állapotának javítása érdekében a védősávok kialakítását, valamint a tavak további vízszennyezésének megakadályozása érdekében a palicsi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését a német kormány a KfW fejlesztési bank által támogatja.

A tavak körül tervezett védősáv kialakítása azért fontos, hogy megóvják a vizet a környező mezőgazdasági földterületekről bemosódó műtrágyától és növényvédő-szerektől. A tavak vízminősége jelentősen javulhat azáltal, hogy csökkentik vagy teljes mértékben megszüntetik a nitrogén és a foszfor tóba jutását. E vegyi terhelések kiküszöbölése jó hatással lesz a természetes ökoszisztémára.

— A védősávok létrehozása kevésbé látványos, mint a szennyvízelvezető hálózat kiépítése. A Palicsi-tó körül a kisajátítás már csaknem 98 százalékban megvalósult, a Ludasi-tó esetében egy kis megtorpanást hozott a járványhelyzet időszaka, de júniusban a kisajátítási folyamat ott is folytatódott — nyilatkozta lapunknak Dobó Márta, a Palics—Ludas Közvállalat igazgatónője. Mint mondta, a Palicsi-tó esetében a IV. szektorban a kisajátított területeket már megtisztították, és megkezdődtek a tereprendezésre irányuló munkálatok is.

— Egyes partszakaszok olyannyira be voltak nőve náddal és bozóttal, hogy az arra elhaladók még a tavat sem láthatták, most viszont ezek a részek is szépen ki vannak tisztítva, a fák pedig vissza lettek metszve. A munkálatok az őshonos gyep visszatelepítését is előirányozzák, ami leginkább a Ludasi-tó környékére vonatkozik, illetve pihenőhelyek is ki lesznek alakítva. A tó körüli úttal párhuzamosan egy kerékpárutat is kiépítenek, valamint mindkét tó partján lesznek kilátótornyok, melyek lehetőséget nyújtanak az idelátogatóknak, hogy magasabbról szemlélve is megnézhessék a tavat, illetve az itteni növény- és állatvilágot. A tervben őshonos fafajok ültetése is szerepel, de ez majd csak az őszre valósulhat meg.

A biodiverzitás előmozdításához szükségszerű a tó halállományi egyensúlyának a visszaállítása is, ezért le kell halászni a túlszaporodott invazív halfajtákat, az őshonos fajtákat pedig vissza kell telepíteni. A Palics—Ludas Közvállalat már számos alkalommal végzett lehalászást, ritkítva ezzel a tó ezüstkárász-állományát. Most tavasszal ezt a tartományi titkárság nem hagyta jóvá, pedig ennek az ívás megkezdése előtt lett volna a legnagyobb értelme — mondta Dobó Márta, hozzátéve, hogy a közvállalat augusztustól tervezi az újabb lehalászást. Egyébként a közvállalat is követi a víz minőségének az alakulását, de a tó használói, a horgászok, az evezősök és a vitorlázók is folyamatosan a víz minőségének a javulásáról számolnak be, vagyis a tónak a vize szemmel láthatóan jobb állapotban van. Az igazgatónő arról is beszélt, hogy nagy gond az illegális szemétlerakás, mellyel minden védett területen is küzd a közvállalat. Sajnos az is megtörténik, hogy háztartási szemetet találnak a védett területeken és a tó partján is.


A szerző felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..