Večerin Slavkot szabadkai megyéspüspökké nevezte ki Ferenc pápa
2020.09.08.
LXXV. évf. 36. szám
Večerin Slavkot szabadkai megyéspüspökké nevezte ki Ferenc pápa

Őszentsége Ferenc pápa elfogadta Mons. Dr. Pénzes János lemondását a Szabadkai Egyházmegye éléről, kánoni kora betöltése indokával, és egyidejűleg Mons. Večerin Slavkot, a Szabadkai Egyházmegye papját, eddigi általános helynököt, szabadkai püspökké nevezte ki.

Večerin Slavko 1957. június 6-án született, Szabadkán. Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányai után, a Szabadkai Egyházmegye növendékeként belépett a Zágrábi Érseki Szemináriumba, és ott 1976 és 1983 között, a Katolikus Teológiai Fakultáson végezte filozófiai és teológiai tanulmányait.

1983. augusztus 14-én szentelték pappá. Az első két szolgálati évét a zombori Szentháromság plébánián töltötte, káplánként, majd 1985-ben a bácsi Szent Pál plébánia kormányzójává nevezték ki. 1991-ben áthelyezték Szabadkára, ahol a Paulinum Kisszeminárium lelkésze, valamint a Püspöki Hatóság levéltárosa volt. 1994-től és 2006-ig a Szabadkai Püspökség titkári feladatkörét látta el. Emellett az 1998 és 2008 közötti időszakban a bajmoki Szent Péter és Pál plébánia plébánosa volt, majd 2011-től 2016-ig a szabadkai Mária, az Egyház Anyja plébánia plébánosa és egyben az ide tartozó Mária-kegyhely, Szentkút rektora. 2016 óta a zombori Szent Kereszt Felmagasztalása plébánia plébánosa.

Általános helynökké 2005-ben nevezték ki. Két mandátumon keresztül a Tanácsosok Testületének tagja volt. 1999-től 2009-ig a Jugoszláv Püspöki Konferencia, majd a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia Liturgikus Bizottságának tagja volt. A Boldogságos Szűz Máriáról elnevezett ákosmonostori apáti címmel 2004. február 15-én ruházták fel, a Pápai Prelátusi címmel pedig 2006. január 16-án.

Budapest, 2020. szeptember 8.

a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képmás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..