Vastaps Esztergomban

Vastaps Esztergomban

Európa egyik legnagyobb bazilikája előtt, az Esztergomi Várszínházban tartották meg a Zenta, 1697 című rockopera magyarországi ősbemutatóját. A premier telt házas, 1700 fős közönsége hosszan tartó tapssal jutalmazta az előadást.

Mint ismeretes, a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház közös produkcióját tavaly szeptemberen, a városnapi ünnepségsorozat keretében láthatta a zentai közönség. A daljátékot közismert alkotógárda jegyzi: Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja és Szálinger Balázs József Attila-díjas költő művét Pataki András Jászai Mari-díjas rendező állította színpadra. A főbb szerepeket Savanyu Gergely, Nagy Gábor, Vastag Tamás, Papp Attila, Horányi László, Szomor György, Stéphanie Schlesser, Békefi Viktória, Demeter Helga, valamint a zentai Wischer Johann alakítja. Az előadásban vajdasági néptáncosok is részt vesznek.

A rockopera világtörténelmi jelentőségű eseményt dolgoz fel: az 1697. szeptember 11-én lezajlott ütközet előtt tiszteleg, amikor a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában megállították és legyőzték a török haderőt. A cselekmény állapotokat, képeket, helyzeteket mutat be, hús-vér szereplőket ábrázol, és olyan értékek megtartására irányítja rá a figyelmet, mint a hűség, a hazaszeretet és az adott szó hitele.

A darab felvidéki ősbemutatója augusztus 20-án lesz Dunaszerdahelyen, a sportcsarnokban, az ősztől pedig Sopronban tűzik műsorra. A Zenta, 1697 rockopera kilencvenperces hanganyaga cédén is megjelent.

Esztergomban, a bazilika felújítás alatt álló, ám még így is tekintélyt parancsoló épülete előtt három színpadon zajlottak az események. A mély mondanivalójú szöveg, a kiváló hangzás és az élvezetes színészi játék fényekkel egészül ki, melyek hatására a háttérben álló, de a teret még így is uraló monumentális objektum különböző színekben tündökölt. 

Az anyaországi premierre a Felvidékről és Vajdaságból is számos néző érkezett. Zentáról például két autóbusz indult, az egyik a Domus utazási iroda, a másik az önkormányzat szervezésében.


A szerző és a Soproni Petőfi Színház felvételei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Színház rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Vastaps Esztergomban
Színház
  • 2020.06.16.
  • LXXV. évfolyam 24. szám
Vastaps Esztergomban
Színház
  • 2020.06.04.
  • LXXV. évfolyam 23. szám
Facebook

Támogatóink