home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vaslakodalmat ünnepeltek
Dienes Brigitta
2014.01.08.
LXIX. évf. 2. szám
Vaslakodalmat ünnepeltek

Beszélgetőtársaim, Baji Lajos és Baji (Závodszki) Irén nemrégiben ünnepelte házasságkötésének 65. évfordulóját, melyet vaslakodalomnak is nevezünk. Az együtt töltött hat és fél évtizedről, annak titkáról érdeklődtem.

• Mesélnének a gyermekkorukról?

— Mindkettőnknek boldog gyermekkora volt. Abban az időben sokkal szerényebben éltünk, mégsem panaszkodtunk soha. Én Csókán laktam — mondta Irén néni —, a nagybátyámék neveltek fel. Lajos bácsi hétéves koráig Terjánban lakott, majd beköltöztek Csókára. Az elmúlt idők eseményei mindkettőnkben szép emlékként élnek.

Emlékeznek még az első találkozásra?

— Hát hogyne! — válaszolták szinte egyszerre. — Egy szilveszteri bálban találkoztunk. Abban az időben gardedám nélkül nem mehettünk szórakozni. A férjem felkért egy angolkeringőre. Mindketten nagyon szerettünk és tudtunk táncolni. Ebből az ismeretségből néhány hónap múlva házasság lett.

A családalapítás gyermekáldással jár. Mesélnének róluk?

— Két lányunk van, három unokánk és két dédunokánk. Mindannyiukra nagyon büszkék vagyunk. Naponta meglátogatnak bennünket, nem is tudjuk elképzelni másként. Kerülnek-fordulnak, és már nálunk vannak. Segítenek mindenben, noha nagyon sok munkát egyedül is elvégzünk. Minden nagyobb ünnepet nálunk szervezünk meg. A karácsony különösen szép. Az ünnepi vacsora után körbeálljuk a feldíszített fát, közösen elénekelünk egy karácsonyi éneket, majd megajándékozzuk egymást.

Hogyan telnek a napjaik?

— Nagyon gyorsan telnek a napok — válaszolta Lajos bácsi. — Fiatalabb korunkban fel sem tűnt, hogy repül az idő. Most, nyugdíjasan viszont annál inkább. A reggeli órákban együtt, egymást kisegítve elvégezzük a napi teendőket, takarítást, főzést, mosást, a délutáni órákat pedig olvasással, pihenéssel töltjük. Járatjuk a napilapokat, a hetilapokat.

Irén néni huncut mosollyal bevallja, hogy ő nagyon szereti a pletykarovatokat is olvasgatni.

— Természetesen filmeket is nézünk, ám a tévé nincs egész nap bekapcsolva, előre választjuk ki, hogy milyen műsort szeretnénk megtekinteni. A régi magyar filmek a kedvenceink, a mai, moderneket nem szeretjük.

Évről évre csökken a házasságkötések száma. Mit gondolnak, mi ennek az oka?

— Türelmetlenek az emberek egymással — osztotta meg véleményét a ház asszonya. — Idegesebbek, tapintatlanok. Nálunk ez másként volt. Mindig odafigyeltünk egymásra. Fontos volt, hogy megbeszéljük a gondjainkat. Soha nem fekszünk le úgy, hogy haragszunk egymásra.

A házasságukban kinek volt a leggyakrabban igaza?

— Én mindig hallgattam — vallotta be Irénke néni. — Ez nem azt jelentette, hogy nem osztottam meg a gondolataimat vagy a véleményemet a férjemmel, hanem azt, hogy kivártam a megfelelő pillanatot. Háziasszony voltam, a férjem pedig kereskedő. Amikor hazaért a munkából, előfordult, hogy idegesebb és feszültebb volt. Nem rohantam le a napi problémákkal. Igyekeztem kivárni az alkalmat, hogy nyugodt körülmények között megbeszéljük a gondokat.

Mit üzennek a házasság előtt állóknak: mi a hosszú és boldog házasság titka?

— Kitartás, egyetértés és türelem. Ez a titka a hosszú és boldog házasságnak — válaszolta a Baji házaspár egyhangúan.

Hogyan ünnepelték meg a házassági évfordulójukat?

— Vendéglőben, ünnepi ebéden vett részt az egész család — fejezte be Lajos bácsi gondolatait Irén néni, akinek minden szavában érezhető, hogy az összetartozás, a családi összejövetelek a legfontosabbak, a legszebbek az életében. Nem hiába vallotta, hogy a szülők tudják összetartani a családot.

Erőt, egészséget kívánva búcsúztam el a 65. házassági évfordulóját ünneplő házaspártól.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..