Vasfüggöny helyett drótkerítés

Vasfüggöny helyett drótkerítés

A Magyar Honvédség építheti fel a biztonsági kerítést — Növekszik a migrációs nyomás — Tömeggyilkosság egy dél-karolinai templomban

A Magyar Honvédség építheti fel a biztonsági kerítést

Magyarország mintegy 175 kilométer hosszú útszakaszon négy méter magas kerítéssel zárná le a magyar—szerb határt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a tervezet semmilyen nemzetközi szerződést nem sért. A kerítést katonák és rendőrök építhetik fel, azaz a magyar kormány nem piaci alapon — vagyis magántársaságok bevonása nélkül — kivitelezné az építkezést. A honvédségnek és a rendőrségnek is van olyan csoportja, amelynek alapfeladata lehet a válságkezeléssel kapcsolatos munkákban való részvétel. A Magyar Honvédségnél ilyen alakulat például a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred. A biztonsági kerítés felépítésének ötlete hatalmas nemzetközi visszhangot keltett. Az Európai Bizottság is megszólalt az ügyben. A brüsszeli testület szerint nem ez a legjobb megoldás a menekültkérdés rendezésére. Brüsszel ugyanis nem a kerítések alkalmazását tartja a legjobb megoldásnak, de régi-rossz szokás szerint nem részletezte, hogy ehelyett mit javasolna.

Növekszik a migrációs nyomás

Az Európai Unió határőrizeti ügynöksége kockázatelemzést készített a bevándorlásról. A kutatásból a többi közt az derül ki, hogy egyre nagyobb migrációs nyomás nehezedik Európára a nyugat-balkáni térség irányából. Az adatgyűjtés nyolc évvel ezelőtti kezdete óta az EU határőrizeti hálóján tavaly akadt fent a legtöbb — 280 000 — törvénytelen határátlépő. Ezeknek az illegális határátlépőknek egy része, 170 000 fő a Földközi-tenger középső részén igyekszik az ígéret földjének tekintett Európai Unióba, részben válsággócokból menekülve, részben viszont gazdasági migránsként. Mások a nyugat-balkáni migrációs útvonalon érkeznek Európába. Ezeknek a menekülteknek a kétharmada a magyar—szerb határszakaszt mint az EU külső határát terhelte meg. Itt főleg koszovóiak akadtak fent, az ő számuk csaknem a négyszeresére nőtt 2013-hoz képest.

Tömeggyilkosság egy dél-karolinai templomban

Kilenc embert ölt meg egy fegyveres támadó a dél-karolinai Charleston egyik templomában. A lövöldözés a város színes bőrű lakossága körében nagy népszerűségnek örvendő metodista templomban történt helyi idő szerint este kilenc órakor. Az elkövető egy fehér bőrű fiatalember volt. A charlestoni rendőrség egy huszonegy év körüli férfit keresett, akit az észak-karolinai Shelbyben el is fogtak. Joe Riley, Charleston polgármestere hallatlan és mélyen lesújtó incidensnek, valamint gyűlöletből elkövetett bűnténynek nevezte a mészárlást, mondván: kizárólag gyűlölet vezérelheti azt, aki imádkozó emberekre nyit tüzet egy templomban. A tömeggyilkosság elkövetője, Dylann Storm Roof a szemtanúk szerint azt mondta, muszáj ölnie, mert a feketék megerőszakolják az amerikai asszonyokat, és elfoglalják az országot, ezért pusztulniuk kell. A tettes állítólag hónapok óta készült a vérengzésre.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Vasfüggöny helyett drótkerítés
Világkép
  • MTI
  • 2020.03.23.
  • LXXV. évfolyam 12. szám
Vasfüggöny helyett drótkerítés
Világkép
Facebook

Támogatóink