home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Vasárnap zárva?
Fehér Márta
2020.01.20.
LXXV. évf. 3. szám
Vasárnap zárva?

A hét utolsó napján nem nyithatnának ki a boltok? — Újra igényelhető az üdülési utalvány — 150 000 helyett 90 000

A hét utolsó napján nem nyithatnának ki a boltok? 

A kereskedelmi minisztérium munkacsoportot alakított, melynek az lesz a dolga, hogy minden szempontból megvizsgálja, milyen következményekkel járna, ha Szerbiában vasárnap nem vásárolhatnánk. A minisztérium szerint nem lenne szabad politikai döntést hozni, hanem párbeszéddel kellene megoldást találni, figyelembe véve az üzlettulajdonosok és a fogyasztók gazdasági érdekeit, valamint a kereskedelemben dolgozók szociális helyzetét. A munkacsoportnak mindössze néhány nap alatt kellene lefolytatnia az egyeztetéseket mindhárom érintett féllel, így hamarosan kiderülhet, lehetséges-e a kompromisszumos megoldás — nyilatkozta a Belgrádi Rádiónak Rasim Ljajić tárcavezető. Szerinte több európai modellt is megvizsgálnak majd, ám elsősorban a szerbiai gazdasági érdeket és a munkások jogait tartják majd szem előtt. Véleménye szerint több problémát is körbe kell járni, mielőtt döntés születne ebben a kérdésben. Kettőt emelt ki ezek közül: a vasárnapi kötelező zárvatartás miatt a boltosok több dolgozót is elbocsáthatnának, hiszen kevesebb munkaerőre lenne szükségük, másrészt viszont a kereskedelem is munkaerőhiánnyal küzd a külföldi munkavállalás miatt. Lehetséges megoldásként említette egyes országok gyakorlatát, vagyis hogy a vasárnapi munkáért több pénz járjon a dolgozóknak, mint a hét többi napján. Azt ígérte, olyan döntés születik majd, amely egyetlen társadalmi csoport részére sem lesz káros. A szerbiai boltok többsége vasárnaponként és állami ünnepeken is nyitva tart — emlékeztetett az önálló ágazati szakszervezet elnöke, Radoslav Topalović. Szerinte a munkáról szóló törvény mielőbbi változtatást igényel. Kifejtette, hogy a vasárnap nem kerülhet közös kosárba a hét többi munkanapjával, véleménye szerint 110 százalékos fizetést kellene kapni a hetedik napért. Az újvidéki boltosok egyesületének elnöke, Mlađan Šumić szerint nem tiltakoznak a vasárnapi zárvatartás ellen, viszont elvárják, hogy az egységesen vonatkozzon mindenkire, tehát az üzletláncokra és a bevásárlóközpontokra is. Az ügy kapcsán az esélyegyenlőségi biztos, Brankica Janković is megszólalt, és azt hangoztatta, hogy a kereskedelemben foglalkoztatottak 70 százaléka nő. (Szerbiai RTV)

 

Újra igényelhető az üdülési utalvány

A szerb kormány ötödik éve kínálja a polgároknak az 5000 dináros kedvezményt nyújtó utalványokat, melyeket az itthoni szálláshelyeken válthatnak be azok, akik egyébként is utaznának. Az eddigi évek során majdnem 400 000 ember élt ezzel a lehetőséggel, és az idén is 100 000 utalvány kiosztását hagyta jóvá a kormány. Az ígéretek szerint több mint 1500 szálláshely közül választhatnak az üdülni vágyók. A legtöbb lehetőséget Sokobanja és Zlatibor kínálja, továbbá a Tarán, a Kopaonikon, Divčibarén, Palicson, a Zlataron és Vrnjačka Banján is találhatóak olyan vendéglátóipari létesítmények, amelyek elfogadják az utalványokat, melyeket egyébként a postán lehet igényelni. A nyugdíjasok és a munkanélküliek mellett azok jogosultak a támogatásra, akik 60 000 dinárnál kevesebbet keresnek, vagy aktív családi gazdaságot vezetnek. A szálláshelyek listája és a részletes feltételek megtalálhatóak a minisztérium honlapján. (Blic)

 

150 000 helyett 90 000

Ennyi szavazat is elegendő lenne egy parlamenti mandátumhoz, ha az elképzelések szerint 3 százalékra csökkentik a választási küszöböt. A Politika kormányközeli forrásokra hivatkozva írja azt, hogy az eddigi 5 százalék helyett már közelgő tavaszi választások előtt 3 százalékra csökkentenék a képviselőházi bejutás küszöbét. Ennek értelmében ha 3 millióan járulnak az urnák elé, akkor már 90 000 szavazatért elnyerhető lesz egy mandátum az eddigi 150 000 helyett. A híreszteléseket senki sem cáfolta a hatalom részéről, és az ötlet máris számos kritikát kapott. Ellenzői elsősorban azt kifogásolják, hogy választások előtt nem szokás változtatni a szabályokon, másrészt attól tartanak, hogy ezzel megnő a különféle „instantpártok” száma a szerbiai képviselőházban. Azt viszont elismerik, hogy ezzel csökkenne az úgynevezett töredékszavazatok száma, vagyis kevesebb lenne a választási küszöb alatt maradt pártokra leadott szavazat. A szerbiai választási törvény szerint ezekből ugyanis a legnagyobb párt profitál a legtöbbet. (Politika)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..