home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Vasárnap választás lesz Kúlán
Tóth Tibor
2018.12.13.
LXXIII. évf. 50. szám
Vasárnap választás lesz Kúlán

December 16-án Kúla községben előre hozott helyhatósági választást tartanak, melyen a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői a Szerb Haladó Párt listáján indulnak. A voksoláson nyolc lista vesz részt, a VMSZ és az SZHP koalíciós listája az Aleksandar Vučić — Mert szeretjük Kúlát nevet viseli majd.

Valka Károly, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének elnöke, Kúla alpolgármestere elmondta, hogy az elmúlt nagyjából két és fél évben több jelentős eredményt értek el a haladókkal együttműködve a Kúla községbeli magyarság érdekében is, és ezért döntöttek úgy, hogy célszerűbb, ha a választáson közös listán indulnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenben egyetértenének az SZHP értékeivel és elveivel, de azon a véleményen vannak, hogy a község magyarsága szempontjából ez a legjobb megoldás.

A községben több jelentős beruházásra került sor az elmúlt időszakban, illetve több projektum megvalósítása jelenleg is folyamatban van.

— A tavalyi és az idei évben 5 millió eurós projektumot fejeztünk be a szennyvízelvezető hálózat kiépítésére vonatkozóan. Ezzel Kúlát és Cservenkát teljes egészében lefedtük, a szennyvizet Verbászra, egy közös tisztítóba szállítjuk, azaz nem kerül bele a Ferenc-csatornába, tehát közvetetten a csatornát is tisztítjuk. Ha a gondok Verbászon is megoldódnak, akkor a csatorna újra hajózhatóvá válik, mint régen. A kúlai ipari negyedben eddig két üzem nyitotta meg kapuit: egy holland vállalat milliószámra termeli a facsemetéket, a tíz napja megnyílt, 300 embert foglalkoztató olasz gyár pedig fehérneműt állít elő. Hamarosan újabb olasz beruházó, egy cipőgyár érkezik, mely 200-300 munkást foglalkoztat majd. Egy autóiparban érdekelt német vállalat jelezte, hogy 6 hektáros parcellára tart igényt a főút mellett található, az autópályától 10 km-re levő ipari zónánkban. Bízunk benne, hogy a következő év elején a szerződés aláírására is sor kerül, és újabb 300 ember jut munkához. Az előrejelzések szerint összetettebb munkáról van szó, így a fizetés ott várhatóan átlagon felüli lesz. Emellett egy gyorsforgalmi terelőút kiépítését tervezzük az autópályától egészen Zomborig, ez elkerülné Kúlát, Cservenkát és Szivácot is. A tehergépkocsi-forgalom jelenleg e három település központján át vezet, aminek következtében útjaink meglehetősen rossz állapotba kerültek. A gyorsforgalmi út kiépítése nem egyik napról a másikra történik, hiszen először is a vagyonjogi kérdéseket kell tisztázni. A tavasszal fel lesz újítva a Verbász—Kúla—Cservenka út, valamint az úgynevezett Nagy-híd is.

A községben mintegy 2500 magyar nemzetiségű polgár él, ez az összlakosság 8%-át teszi ki. A Petőfi Brigád Általános Iskolában elsőtől nyolcadikig 80 diák tanul magyar nyelven, a magyar elsősök 11-en vannak, az óvodában pedig 13 a magyar ajkú gyerekek létszáma.

A magyarságot leginkább érintő létesítményeken is jelentős fejlesztéseket eszközöltek. A 2020-ban 250 éves Szent György katolikus templomon az elmúlt években jelentős felújítási munkálatok mentek végbe, még csak a templomkert rendbetétele és az új kerítés építése maradt hátra. A tavaly októberi viharban ledőlt Szentháromság-szobor felújítása is a tervek között szerepel. A Petőfi Brigád Általános Iskolában a tartományi oktatási titkárságtól kapott 12,5 millió dináros támogatásnak köszönhetően folyamatban van a nyílászárók cseréje, a titkárság emellett a felnőttek oktatását is támogatja. Folyamatban van az idén 150 éves Népkör MMK felújítása, melyet az MNT, a Magyar Kormány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a tartományi oktatási titkárság és a község támogat. Gondot fordítanak a községben működő magyar művelődési egyesületekre is, így a cservenkai József Attila ME helyiségproblémái hamarosan megoldódhatnak, a veprődi Kossuth Lajos ME egy részének felújítása pedig már megkezdődött. A Prosperitati Alapítványnál sokan pályáztak házvásárlásra, kapcsolható eszközökre, startuptámogatásra és egyebekre.

— Pályázni kell, és akkor lehetőségünk nyílik a fejlődésre. Akik itt képzelik el jövőjüket, azok saját kezükbe veszik a sorsukat. Ha mi nem teszünk magunkért, más nem fog. Lehetőségeinket ki kell használnunk! Sokat köszönhetünk a Magyar Kormánynak és a VMSZ-nek, mely a teljes gazdaságfejlesztési programot letette az asztalra — mondta Valka.

Vajdaság legrégebbi magyar művelődési egyesülete, a Népkör Magyar Művelődési Központ áprilisban háromnapos eseménysorozattal ünnepelte fennállásának másfél évszázados évfordulóját. Emellett szeptember első szombatján tizenegyedik alkalommal szervezték meg a birkapaprikás-főző versennyel egybekötött Hagyományőrző Napot, melyre több ezer ember látogatott ki a népszerű Gödörbe. Az egyesület szakcsoportjai részt vettek a különféle versenyeken, szemléken, ahonnan számtalan díjjal, elismerő oklevéllel tértek haza.

— A szakcsoportokban folyamatosan dolgozunk a gyerekekkel. Kiválóan együttműködünk a Petőfi Brigád Általános Iskolával, a magyar osztályokba járó gyerekek nagy része a Népkör munkájában is részt vesz. A kúlai magyarok támogatják a Népkört, második otthonuknak érzik a 150 éves egyesületet. A gyerekek száma 60 körül mozog, viszont az idősebbek is támogatják egyesületünket. Ezúton szeretném megköszönni a választmányi tagok munkáját, akik a háromnapos jubileum megszervezésében és lebonyolításában rengeteget segítettek — nyilatkozta Goga Zsolt, a Népkör MMK elnöke.

A felújítási munkálatok keretében a patinás épület nagy- és kisterme már teljes pompájában várja a polgárokat, jelenleg egy új, minden igénynek megfelelő konyha kialakítása és az emeleti rész felújítása tart.

— Néhány éve megvásároltuk a Népkör mögötti lakást, melyet a szabványoknak megfelelő, korszerű konyhává alakítunk át. Az emeleti részen több új helyiséget alakítunk ki: egy tanácstermet, két irodát, két fürdőszobás és minikonyhás szobát, ahol vendégeinket elszállásolhatjuk, továbbá egy, a viseletek tárolására alkalmas raktárhelyiséget is. Jövőre a konyhát mindenképp be szeretnénk fejezni, az emeleti rész az anyagi lehetőségektől függ. 2019-ben az ifjúsági klubot szeretnénk újra használhatóvá tenni, valamint a Népkör udvarának rendezését is előirányoztuk. Ilyen nagymértékű támogatás még sosem érkezett Kúlára, mint az idén. Köszönet mindazoknak, akik segítik, támogatják az itteni magyarságot — mondta Goga.

A Népkörben a napokban 150 Mikulás-csomagot osztottak ki a gyerekeknek, de ezzel az idei rendezvények sorának még koránt sincs vége. A karácsonyi műsort december 21-én tartják meg, a Visszaváró bulira keresztelt Mikulás-parti egy nappal később, december 22-én lesz, az év utolsó napján pedig gazdag étel- és italkínálattal, valamint magyar zenével várják mindazokat, akik jó társaságban szeretnék köszönteni 2019-et.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..