home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Vasárnap referendum Montenegróban!
o.i.
2006.05.17.
LXI. évf. 20. szám

MÁJUS 21-E ELŐTT - ÉS UTÁN. ,,A független Montenegró nem egy fallal körülvett ház lesz, hanem olyan épület, amelynek az ajtaja nyitva áll a testvér, a szomszéd és minden jóakaratú ember előtt' - nyilatkozta Milo Ðukanoviæ montenegrói kormányfő. Szerinte május 21-e után nem lesznek vesztesek, hiszen...

MÁJUS 21-E ELŐTT - ÉS UTÁN. ,,A független Montenegró nem egy fallal körülvett ház lesz, hanem olyan épület, amelynek az ajtaja nyitva áll a testvér, a szomszéd és minden jóakaratú ember előtt' - nyilatkozta Milo Ðukanoviæ montenegrói kormányfő. Szerinte május 21-e után nem lesznek vesztesek, hiszen az ősök történelmi álma vérontás nélkül valósulhat meg, hisz az államot tollal és papírral fogják létrehozni. Svetozar Maroviæ, Szerbia és Montenegró elnöke egy politikai nagygyűlésen felszólította a polgárokat: ne álljanak azok pártjára, akiknek a szívéhez Belgrád közelebb fekszik, mint Podgorica. Szerinte ,,május 21-én emlékezni fogunk azokra, akik igent mondtak, és azokra is, akik nemet.'
Nos, vasárnap, május 21-e fontos nap lesz Montenegró történelmében. Bármilyen lesz is a népszavazás kimenetele. A kisebbik tagköztársaság hatalmi pártjai abban reménykednek, hogy a polgárok többsége az ősök álmára, az önálló, független és nemzetközileg elismert Crna Gorára szavaz. Akik továbbra is a testvéri Szerbia ölelésében képzelik el Montenegró jövőjét, legalább annyian vannak, mint akik kilépnének ebből a három évre kötött kényszerházasságból. Nem tudni, mit hoz a vasárnap. Mindenesetre itt, Szerbiában feszülten figyelnek a tengerpartról elszármazottak. Csak figyelnek, és morognak - amiért nem szavazhatnak. A politikai életben, a közéletben is szerepet vállalók pedig azt mondják: itt pusztán arról van szó, hogy Ðukanoviæ tíz körömmel ragaszkodik a hatalomhoz, s úgy képzeli, ha megcsinálja magának a ,,saját állam'-át, bekerül majd a történelembe. A belgrádi Matija Beækoviæ szerint fölösleges a referendummal megosztani a népet, hiszen Montenegró már így is önálló és független...
Időközben Montenegró kormánya elfogadta az a nyilatkozatot, amely a népszavazás után az ENSZ-szel való kapcsolat-kialakításról szól. Tette ezt azért, hogy bizonyítsa: Montenegró hű marad az ENSZ alapokmányához, s azt reméli, szeptemberig az ENSZ teljes jogú tagja lesz.
,,A polgárok valószínűleg támogatni fogják Montenegró államiságának a megújítását, ezért a nyilatkozat tartalmazza az elhatározást, hogy Montenegró a népszavazás után a legrövidebb időn belül az ENSZ tagja legyen. Megvan minden feltétele annak, hogy Crna Gorát mint független államot felvegyék az ENSZ-be a szervezet szeptemberi közgyűlésén' - nyilatkozta Milo Ðukanoviæ montenegrói kormányfő. A Szerbiával való viszonyról szólva ezt mondta: ,,Az most a legrosszabb a történelem folyamán'. A kormányfő biztos abban, hogy a függetlenség támogatást fog kapni a népszavazáson, de ,,számolni kell a két tömörülés összetűzésével abban az esetben, ha az eredmény több mint 50, de kevesebb, mint 55% lesz'.
LABUS LEMONDOTT A PÁRTELNÖKI POSZTRÓL IS. A májusi ünnepek után, mint ismeretes, lemondott kormányfő-helyettesi tisztségéről Miroljub Labus, amiért az EU megszakította a társulási és stabilizációs tárgyalásokat Mladiæ kiadatásának az elmaradása miatt. A tárgyalócsoportot vezető Labus lemondott, mert úgy gondolta: őt is felelősség terheli a történtek miatt. Labus, a G17 Plusz elnöke felszólította pártjának minisztereit, hogy tegyék ők is ugyanezt. A döntést szombaton a G17 főbizottságán kellett meghozni, ami meg is történt. A főbizottság elvetette a szerbiai kormányból való kilépés javaslatát. Labus javaslatára mindössze 44-en szavaztak, ellene 209-en. Ezt követően Miroljub Labus lemondott a G17 Plusz elnöki tisztségéről is. A történtek után mindössze annyit közölt az újságírókkal, hogy a főbizottság egy teljesen téves döntést hozott - amely ellentétben áll a párt alapelveivel -, de nem kívánja kettészakítani a G17-et, ezért mondott le.
A történtek nem okoztak túl nagy meglepetést, hiszen a párt alelnöke, Mlaðan Dinkiæ, amúgy a szerbiai kormány pénzügyminisztere már előre bejelentette: szeptemberig támogatni fogja a kormányfőt. Különben is: nem az a fajta ember, aki egykönnyen lemondana a hatalomban szerzett posztjáról.
EGY LÉPÉSSEL KÖZELEBB. Egy évvel ezelőtt, Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök vajdasági látogatása idején olyan megállapodás született a miniszterelnök és Bojan Pajtiæ tartományi kormányfő között arról, hogy szükség van egy vajdasági-magyarországi gazdasági tanácsra. Azóta többen és többször is azt ígérték, hogy e tanács már 2006 tavaszán megkezdheti a munkáját. Sajnos, addig nem alakulhatott meg a testület, amíg nem jött létre két ehhez hasonló tanács: egy az államközösség és Magyarország, egy pedig Szerbia és Magyarország szintjén. Ez nemrég megtörtént, így egy lépéssel közelebb kerültünk a Vajdasági-Magyarországi Gazdasági Tanács megalakításához. Az erre vonatkozó tervezetet a múlt szerdán Újvidéken Bojan Pajiæ, a TVT elnöke és Pásztor István gazdasági titkár adta át a magyar állami küldöttségnek, melyet Gilyán György, a magyar Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára vezetett.
,,A tervezetben azt javasoljuk, hogy paritásos alapon létrehozunk egy testületet, amelynek a Magyarország és Vajdaság közötti kereskedelmi kapcsolatok elősegítése lenne a feladata. Emellett olyan fejlesztési elképzeléseket fogalmazna és valósítana meg, amelyekből elsősorban Vajdaságnak és Magyarország dél-alföldi régiójának lenne kifejezett előnyére. A következő egy-két hónapban a szöveggel kapcsolatban egyeztetni fogunk, és legkésőbb szeptember elején sor kerülhet a megállapodás aláírására, amit még szeptemberben a tanács alakuló ülése követ majd' - nyilatkozta a Magyar Szónak Pásztor István tartományi gazdasági titkár.
RENDHAGYÓ VÁSÁRMEGNYITÓ. A korábbiaktól elérően nem szombaton reggel, hanem pénteken este nyílt meg Újvidéken a sorrendben 73. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás. Zárt körű rendezvény keretében - 800 vendég jelenlétében! S még tűzijáték is volt! A hivatalos indok: azért rendeztek ilyen megnyitót, mert elkészült a Master Központ, amely országos viszonylatban is a legnagyobb befektetésnek számít nálunk. A dolognak politikai színezete van: a megnyitón dr. Vojislav Koštunica, a szerbiai kormány elnöke szólt a vendégekhez, őt követően pedig Újvidék radikális párti polgármestere, Maja Gojkoviæ beszélt. Az ünnepségen nem volt jelen sem a tartományi kormány, sem a tartományi parlament elnöke. Vajdaságot néhány titkár képviselte - illemből. (o. i.)
A tartományi kormány átadta a magyarországi kormánydelegációnak a Vajdasági-Magyarországi Gazdasági Tanács megalakítására vonatkozó tartományi megállapodás-tervezetet
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..